• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Mai , 2017

Colţu’ meu / Bănuţii, un mărunţiş nefolositor pentru cumpărători, utili pentru casieri

Am fost să cumpăr câteva chestii de la Carrefour, unul din marile magazine ale oraşului. Nu era înghesuială şi am găsit ce am dorit. La casă am stat destul de puţin să îmi vină rândul. După marcarea cumpărăturilor, a rezultat un total cu mai mulţi bănuţi după virgulă. Am dat o bancnotă şi trebuia să primesc rest o sumă ce avea la sfârşit ceva bănuţi. Casiera mi-a dat restul fără acei bănuţi. A rotunjit în favoarea ei.
Am fost tentat să îi spun ceva, dar pentru nouă bănuţi aş fi arătat ca un ciudat, cred. În aceeaşi zi am fost şi la Lidl şi la Kaufland, mai spre seară. De fiecare dată am primit rest fără bănuţii rezultaţi din calculul cumpărăturilor.
Mi-am spus că o fi vreo scăpare de-a casie­relor, zi grea, neatenţie, cine ştie?! Dar lucrurile s-au repetat şi a doua zi, semn că, probabil, este o nouă modalitate de a da restul oamenilor pe la aceste magazine.
Evident că nu este vorba de acei bănuţi, oricum eu îi las acolo deoarece este greu de manevrat aceste monede. Astfel procedează multă lume din aceleaşi considerente. Casierele, căci nu cred că e o politică de magazin, obiş­nuite cu aceste manifestări de cum­părător, opresc bănuţii. Nu este co­rect. Dacă cumpărătorul vrea să îi lase acolo, foarte bine, dar să o facă el!
Dacă facem un calcul câţi bănuţi se strâng într-o zi, o lună, un an, per ma­gazin, rezultă sume mari, nefiresc de mari din mărunţişul nefolositor. Pro­babil ar trebui să aibă loc o reformă monetară, în sensul eliminării acestor bănuţi mult prea mici executaţi.

La capătul opus este Auchan. Fran­cezii de la acest lanţ de magazine au introdus casele de marcat digitale. Mergi cu bonul scos de o casieră la aceste case digitale. Scanezi codul de bare de pe bon şi introduci banii în ma­şinărie. Îţi dă restul corect, până la ultimul bănuţ. Casierele nu mai manevrează banii. Şi aici poţi să laşi bănuţii în aparat, unii aşa procedează, dar este opţiunea omului!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.