• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 31 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 August , 2017

Coltu’ meu / Apolitica politică de schimbare a prefectului și subprefectului

Schimbarea prefectului și a subprefectului printr-o semnătură simplă arată cât de politizată este administrația românească. S-a tot vorbit ca aceste funcții să devină apolitice, să fie exercitate de un corp de experți. În urmă cu vreo zece ani s-a decis depolitizarea și numirea experților. Totul de ochii lumii și a analiștilor străi­ni, sau a celor care urmăreau democrația în România. După ce s-a decis că funcțiile de prefect și subprefect sunt apolitice, liderii politici, oricare ar fi ei, au avut o problemă. Experții fiind înalți funcțio­nari publici, nu au mai putut fi schimbați așa cum o cerea socoteala de partid. Era eliminată o sursă de sinecuri politice.
Și așa a apărut sintagma „caracter temporar”. Dacă sunt numiţi temporar, prefecţii și subprefecții pot fi demişi fără a mai putea da statul în judecată, pentru că nu sunt protejaţi de statutul de înalţi funcţionari publici.
De asemenea a apărut „mobilitatea”: adică cei schimbați erau trecuți la Secre­tariatul General al guvernului. Vorbim de cei care sunt înalți funcționari publici. Acolo devin inspectori guvernamentali sau funcţionari cu atribuţii incerte, dar bine remunerate!
La nivelul anului 2016 existau circa 42 de inspectori guvernamentali, dintre care mulți nu aveau nici o atribuțiune și încasau aproape 4000 de lei pe lună.
Nu știu ce se va întâmpla cu cei schim­bați acum, dar știm ce se va întâmpla cu cei numiți. Dacă nu vor răspunde la comandamentul politic, vor fi schim­bați fără nicio problemă, fără nicio jenă. Nu cred că se va ajunge acolo. deoarece cei care obțin o astfel de funcție știu în ce se bagă și vor respecta direcțiile trasate de politicieni.
Oficial vor spune că au dezbrăcat haina politică și că vor respecta politica guvernului… ceea ce este corect până la un punct.
Neoficial, vor ține cont de cerințele li­derilor politici, în speță Liviu Dragnea.
Unii ar spune că o funcție de prefect și subprefect nu are o mare importanță. La prima vedere așa ar părea, vioara întâi în teritoriu fiind conducerea consiliului județean, cei cu bani, dar și Prefectura are importanța ei. Să ne gândim doar la faptul că este instituția care se ocupă cu organizarea alegerilor în județ. Și cine organizează are un atu în plus!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.