• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 22 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2024

Colocviul bibliotecarilor maramureșeni a devenit internațional

Zilele trecute, a avut loc, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, COLOCVIUL PROFESIONAL ANUAL al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureșene.

La reuniunea din acest an, alături de cei 42 de bibliotecari din cadrul bibliotecilor publice din județul Maramureș, a participat, în calitate de invitat special, dr. Ion M. Botoș, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie al Românilor din Transcarpatia (Ucraina), preşedintele Uniunii Regionale „Dacia”, însoțit de soția sa, Botoș Ileana și bibliotecarele ucrainene, Marița Popp și Razlovan Liuba, precum și Vlad Maria, Departamentul pentru cultură - Slatina, din localitățile locuite de români în dreapta Tisei.

Amfitrionul evenimentului, dr. Teodor Ardelean – cea mai remarcabilă personalitate a vieții publice din județul Maramureș din ultimele decenii - pentru care cultura și acțiunea publică reprezintă un mod de viață, a fost cel care a adresat mesajul la deschiderea oficială a colocviului profesional 2024.

„Suntem aici din respect pentru tradiție. E o tradiție nouă! Ideea de comunicare ne-a călăuzit și pe noi să facem aceste colocvii, pentru că este foarte bine și bucuria era că bibliotecile sunt principale instituții de cultură, în comunități, de fapt, sunt singurele instituții de cultură”, a spus Teodor Ardelean.

Vorbind despre dr. Ion M. Botoș, moderatorul evenimentului, dr. Teodor Ardelean, îl descrie ca fiind: „un erou autentic, un adevărat luptător fără compromisuri când este vorba de limbă, neam şi credință, a cărui activitate este dedicată promovării istoriei, culturii și civilizației românești în această regiune, fiind un fidel continuator al tradițiilor culturale românești pe teritoriul Ucrainei care, prin credință românească, realizează fapte cât pentru un Institut Cultural”.

 

Ulterior, dr. Ioan Gogota, bibliotecarul-metodist, a prezentat Raportul anual de activitate, iar Daliana Bonaț – director adjunct de specialitate, a expus mai multe aspecte pertinente legate de rezultatele obținute de bibliotecari. Invitatul de onoare, dr. Ion M. Botoș, a prezentat proiectul „Biblioteca Apșa - liant pentru păstrarea și cunoașterea limbii române”.

 „Noi am venit cu problema noastră: avem un proiect cu Departamentul Românilor de Pretutindeni, am reconstruit o sală pentru o viitoare bibliotecă publică românească din Transcarpatia. Va deveni o bibliotecă privată şi sperăm că vom avea succes să o dotăm cu cărţi, aparatură, cu tot ce e necesar. În urmă cu două săptămâni, o delegație a Bibliotecii Judeţene a fost în Dreapta Tisei, a văzut viitoarea bibliotecă publică românească, reprezentanții instituţiei de cultură românească s-au angajat că în viitor ne vor face şi donații de carte românească.

Ne bucurăm că azi avem legături sufletești cu unele instituții din Baia Mare. Ne pare rău că alţii stau deoparte şi se uită la ce se întâmplă în partea românească din Ucraina. Acolo locuiesc cam 50.000 de români. Nu putem să spunem că noi refuzăm ce înseamnă Maramureșul din dreapta Tisei. Vom trece prin toate greutățile cum am trecut şi până acum. Mulţi ne invită să venim în România, prieteni, rude. Nu, noi suntem la noi acasă. Şi vom merge înainte. Azi românul nu poate să părăsească Maramureșul Istoric, chiar dacă pleacă prin alte ţări, e doar temporar. De aceea e nevoie de bibliotecă, şcoli, instituţii, să păstrăm ce e legat de neam şi de ţara noastră. Să păstrăm limba română”, a punctat președintele Uniunii Regionale a românilor din Transcarpatia „Dacia”, dr. Ion M. Botoș. 

La final, Ileana Botoș a înduioșat publicul interpretând o emoționantă priceasnă.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.