• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2013

Colocviul anual al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene

La începutul lunii octombrie a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare Colocviul profesional anual al bibliotecarilor din bibliotecile publice din Maramureş, cu tema „Biblioteca între misiune şi pasiune”. Colocviul a reunit bibliotecarii din judeţ, alături de reprezentanţii instituţiei gazdă, în frunte cu directorul prof. dr. Teodor Ardelean, care a subliniat frumuseţea şi importanţa profesiei de bibliotecar: „ne împărtăşim de la aceeaşi profesie, şi nu orice profesie... ci cea mai frumoasă, aceea de bibliotecar”.

 
 
 

„Obişnuiesc să spun aceste frumoase cuvinte, uneori, şi în limba latină «Homo doctus in se semper divitias habet» - Omul învăţat are întotdeauna averea cu el -, cunoaşterea fiind cea mai mare avere pe care ne-a lăsat-o Creatorul. Pe cale de consecinţă, oamenii ca noi, care vin acolo unde se sădeşte şi se înmulţeşte cunoaşterea, au o condiţie umană din capul locului fericită. Alături de dascăl, bibliotecarul, fie el de învăţământ, de cercetare sau din biblioteci publice este un om care ajută utilizatorul pentru a-şi spori cunoaşterea”.

Prof. dr. Teodor Ardelean

 
 

Prof. Eugenia Godja, preşedintele Comisiei de cultură din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, invitată la colocviu, a mărturisit că a venit la acest eveniment ca la pomul lăudat. „Există o vorbă românească «La pomul lăudat să nu te duci cu sacul». Eu nu am ţinut seamă de această zicere şi am venit de la Sighetu Marmaţiei cu doi saci. Unul încărcat pentru voi cu multe laude, pentru activitatea pe care o desfăşuraţi şi care nu e deloc uşoară. Al doilea sac l-am adus gol, pentru că ştiu unde am venit şi am anticipat că aici îl vom putea umple cu tot ce înseamnă experienţă în această muncă, cu tot ce aşează munca voastră pe idei şi tehnici novatoare”.

 
 

În programul bogat al manifestării s-au regăsit subiecte atractive, de interes pentru bibliotecari şi cu priză la potenţialii utilizatori ai bibliotecilor, în măsura în care acestea vor fi puse în practică. Astfel, Corina Şandor-Martin, bibliotecar, a prezentat metoda cursului DigiTales, exemplificând prin câteva filmuleţe realizate de bibliotecari în cadrul cursului. A urmat prezentarea reţelei de asistenţă tehnică Biblionet, de către inginerul de sistem Marcel Ţura, iar Ştefan Selek, coordonatorul programului în Maramureş, a prezentat panoul centrelor Biblionet din judeţ.

 

De asemenea, a fost lansat ultimul număr al Revistei „Bibliotheca Septentrionalis”, ocazie cu care coordonatorul acesteia, Angela Monica Jucan a invitat participanţii să contribuie cu articole de biblioteconomie pentru următoarele numere.

Un moment deosebit l-a reprezentat intervenţia doamnei psiholog clinician principal Gabriela Papiu, prin prezentarea cărţii „Ariciul Papy: ghidul copilului în spital”, într-o manieră inedită şi interactivă – metoda Kamishibai.

O altă carte prezentată la colocviu, a fost cea a autoarei băimărene Delia Radu, intitulată „Piticul fugit de acasă”, ediţie bilingvă (română-engleză), ce adună între coperţile sale 37 de povestiri educative pentru copii.

În economia momentului, nu au lipsit o pledoarie pentru lectură precum şi oferta de carte a SC MARA LIBRIS SA Baia Mare, prezentată de doamna director Ana Libotean.

Evenimentul s-a dorit a fi o sărbătoare a profesiei şi a reprezentanţilor săi, sens în care au fost premiaţi cei care s-au evidenţiat în mod deosebit, primind diplome de merit bibliotecarii: Ştefan Selek, Valentina Rotaru, Corina Şandor-Martin şi Marcel Ţura de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” pentru contribuţia adusă la implementarea programului naţional Biblionet în bibliotecile din judeţul Maramureş.

Pentru foarte buna organizare a evenimentelor profesionale şi culturale şi buna relaţionare a bibliotecilor cu autorităţile locale au fost premiaţi bibliotecarii: Victoria Ropan (Coroieni), Ioana Vlad (Oarţa de Jos), Florica Began (Sarasău), Dumitru Holdiş (Poienile de sub Munte) şi Vasile Cupşinar (Botiza).

 

În partea a doua a evenimentului, Editura Eikon a lansat monografiile „Cărţile vieţuirii” (vol. I: La poarta cuvântului, vol. II: Furcile caudine, vol. III: De la o zi la alta), autor Horia Bădescu şi „Grota şi literele”, autor George Vulturescu. Momentul a fost marcat de prezenţa autorilor, a directorului editurii clujene, Vasile Dâncu, precum şi a personalităţilor locale: Augustin Cozmuţa, Gheorghe Glodeanu, Săluc Horvat şi Gheorghe Pârja.

Prin luările de cuvânt, s-a evidenţiat că Horia Bădescu este un poet împlinit care a marcat generaţia sa, dar şi un ambasador al culturii române în Europa. Acesta a mărturisit: „viaţa adevărată a poeţilor se află în poemele lor. Am credinţa că poezia, dincolo de faptul că ţine de expresivitatea limbii, e un mod de a ne trăi umanitatea. Am încercat să fiu omul Horia Bădescu, şi să fiu şi omul în datele lui fundamentale”.

Poetul George Vulturescu, „cel mai frumos rival liric al Nordului” (Gh. Pârja) şi-a exprimat bucuria participării la această manifestare subliniind şi rolul de intermediar al bibliotecarului între autor şi publicul cititor.

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” a încununat acest moment, prin organizarea a trei expoziţii de carte, dedicate celor doi poeţi şi Editurii Eikon.

 
 

„Există o vorbă românească «La pomul lăudat să nu te duci cu sacul». Eu nu am ţinut seamă de această zicere şi am venit de la Sighetu Marmaţiei cu doi saci. Unul, încărcat pentru voi cu multe laude, pentru activitatea pe care o desfăşuraţi şi care nu e deloc uşoară. Al doilea sac l-am adus gol, pentru că ştiu unde am venit şi am anticipat că aici îl vom putea umple cu tot ce înseamnă experienţă în această muncă, cu tot ce aşează munca voastră pe idei şi tehnici novatoare”.

Prof. Eugenia Godja

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.