• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

Chimia, brandul Colegiului Naţional "Vasile Lucaciu"

Colegiul din Baia Mare este cel mai bun liceu din Maramureş şi unul dinte cele mai bune din ţară. În ultimii paisprezece ani, Colegiul băimărean a dominat, prin performanţă şi rezultate la Olimpiadele şcolare naţionale şi Olimpiadele internaţionale, "piaţa" chimiei naţionale. În Baia Mare, la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu", în ultimii 14 ani au ajuns mai multe medalii de aur în competiţiile şcolare internaţionale şi zeci de medalii de aur, argint şi bronz la competiţii interne şi internaţionale. Dar nimic nu este întâmplător...

 

Deschizător de drumuri în excelenţa în chimie a fost cu mai mulţi zeci de ani în urmă, actualul Colegiu Naţional "Gh. Şincai", care a avut o catedră de chimie foarte bună, respectiv dascăli buni, dar şi elevi ce au obţinut rezultate în competiţiile şcolare. A fost perioada romantică a rezultatelor ce au urmat. După Revoluţie, liceele băimărene s-au aliniat cerinţelor unui învăţământ al nivel de UE. Evident că nu toate unităţile de învăţământ au reuşit să facă pasul spre marea performanţă, dar liceele din centrul Băii Mari, mai ales, au ajuns puncte de reper pentru un învăţământ de foarte bună calitate. Între aceste licee, actualul Colegiu Naţional "Vasile Lucaciu", ocupă un loc special, un onorant loc unu într-un clasament neoficial al rezultatelor de excepţie. Regina rezultatelor a fost şi este încă, chimia. Dar şi matematica, astronomia şi astrofizica, fizica.

Rezultatele de la chimie, rezultatele deosebite, au venit datorită unui dascăl excepţional, profesor de chimie, acel tip de profesor care este dedicat materiei pe care o predă, pentru care totul începe şi se termină cu chimia. Zoiţa Berinde a fost cea care a adus rezultatele deosebite pentru liceul băimărean, dar şi pentru Baia Mare, Maramureş.

În jurul ei au rămas mai mulţi profesori care au pus şi ei câte o cărămidă la rezultate excepţionale. Dar chimia succesului a fost dozat şi oferit copiilor de către Zoiţa Berinde. Mulţi ani director adjunct la liceu, dascălul băimărean este în momentul de faţă conferenţiar doctor la Universitatea de Nord din Baia Mare. Din 1995 face parte din Comisia Naţională de organizare a Olimpiadei de Chimie la nivel naţional, iar datorită rezultatelor elevilor pe care i-a îndrumat, în 2006 şi în acest an, Olimpiada de Chimie, faza naţională s-a desfăşurat în Baia Mare. Pentru un oraş de provincie, perceput ca un oraş minier, sunt realizări deosebite. Pe de-altă parte, şi rezultatele din urmă cu mai multe decenii au adus Olimpiada naţională în municipiul de pe Săsar. Dacă nu greşim a fost organizată de cinci ori, cu menţiunea cu ultimele două sunt rezultatul rezultatelor elevilor îndrumaţi de Zoiţa Berinde.

Aceste ultime ediţii au o particularitate. În ultimii zece ani, la nivel naţional şi internaţional a crescut gradul de dificultate al concursurilor, iar Olimpiadele s-au diversificat şi ele, devenind mai multe, mai interesante, o evoluţie care a arătat spre ce se merge, la modul general.

Ultimul olimpic al Colegiului este Mihai Prună, cel care în urmă cu ceva săptămâni a câştigat locul întâi la clasa a XI-a, dar a obţinut şi calificarea între primii 20 de buni chimişti, lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională din acest an. Mihai Prună a fost al zecelea şi în buna tradiţie a Colegiului se aşteaptă ca să obţină o calificare în lotul ce va reprezenta România la "internaţională".

Vă prezentăm câteva date şi cifre care arată de ce "Vasile Lucaciu" este un brand al chimiei româneşti, al oraşului, al Maramureşului, un lot de copii şi profesori excepţionali cu care ne mândrim, sau ar trebui să ne mândrim. Din anul 1983 au fost 95 de participări la concursurile şcolar naţionale şi internaţionale, care au adus 91 de premii întâi, doi, trei şi menţiuni. Din 1998, a început dominaţia "chimiştilor" de la "Vasile Lucaciu" prin Mihai Grecu, din lipsă de spaţiu nu putem să âi trecem chiar pe toţi elevii care al luat premii.

Mihai Grecu a câştigat bronz şi aur la ediţiile din 1998 şi 1999 ale Olimpiadei Internaţionale de Chimie. După Grecu a urmat Vlad Puşcaşu, singurul elev român care are şase medalii la Olimpiadele Internaţionale de Chimie. Trei de aur şi trei de argint. Trebuie menţionat că el a fost şi primul elev român care a putut participa la Olimpiadă din clasa a noua. Mihai Grecu sau până la el erau admişi doar elevii din a XI-a şi a XII-a. Între 2006 şi 2009, Vlad Puşcaşu a câştigat cam tot ce se putea câştiga. Din 2011 a început Mihai Prună să aducă medalii şi rezultate foarte bune pentru Colegiul băimărean. În acest an, Prună a obţinut şi un premiu special pentru cea mai bună lucrare teoretică la Olimpiada naţională desfăşurată în Baia Mare. Între 1998 şi 2008, elevii de la "Vasile Lucaciu" au adus şi zece premii întâi la Concursul Naţional de Chimie CD Neniţescu, din Bucureşti, un concurs care este mai dificil ca Olimpiada. Foştii elevi de aur a Colegiului sunt oameni super calificaţi, Grecu a terminat la Standford cu două licenţe (chimie şi management) a scris până acuma două cărţi de specialitate şi a lucrat şi lucrează în zonele de performanţă. Vlad Puşcaşu este student la MIT în SUA, iar Mihai Prună se pregăteşte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.