• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

Colegiul Director al DGASPC, anexa de la butoniera lui Dumuţa şi Boitor

Situaţia de la DGASPC a intrat într-un blocaj instituţional din motive lesne de înţeles. Directorul general, Nicolae Boitor, se vede pus pe o poziţie indezirabilă şi caută soluţii pentru a rezolva situaţia. De ceva vreme, Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean, a devenit foarte vizibil în problematica DGASPC. El conduce Comisia pentru Protecţia Copilului. Nu ştim care sunt motivele pentru o aşa însărcinare, dar cu siguranţă în Maramureş Dumuţa nu este soluţia cea mai bună pentru mai binele copiilor. Dacă tot se tot vorbeşte de interesul superior al copilului…

 
 
 

A avut loc zilele trecute un Colegiu Director al DGASPC. Un Colegiu convocat în şedinţă extraordinară.

Acest colegiu este format din conducerea DGASPC, şefii de compartimente ai Direcţiei şi Consilierii judeţeni, Cornelica Ilea, Călin Tuns, doamna Bondi şi nelipsitul Dumitru Dumuţa. În total, 36 de persoane. Au fost în sala mare a CJ 34 de membri ai Colegiului Director.

Noi am aflat că se încearcă o „lovitură de stat” prin care urma să se clarifice anumite situaţii din complexa problematică ridicată de DGASPC.

Altfel spus, Boitor, Dumuţa şi Griguţă au vrut să îşi asigure nişte posturi (este vorba de cei doi directori ai Direcţiei, evident) pentru situaţii de demitere. Mai mult, s-a încercat modificarea organigramei, respectiv reducerea numărului de personal din aparatul propriu pentru a putea opera nişte schimbări.

În acest context, am solicitat conducerii judeţului acordul pentru a asista la şedinţă.

Prezenţa noastră nu a fost primită cu entuziasm de directorul general, a fost limpede.

Şi şedinţa a început.

 

La primul punct s-au purtat discuţii pe teme care puteau fi, probabil, rezolvate cu operativitate. Boitor s-a dovedit a fi un director inexistent. Lucrările au fost preluate de Dumuţa, care se foloseşte de calitatea de preşedinte al Colegiului pentru a impune direcţia spre care doreşte a se merge. Am auzit de faptul că Dumuţa, în aparenţă un fel de blândul Ben, este un tip dur, un şef care îi intimidează pe şefii de pe la serviciile Direcţiei cu fraze bine formulate şi bine ţintite. Are apucături dictatoriale!

De această dată, pentru a păstra o aparenţă de democraţie, de respect al legii, Dumuţa, cu acordul tăcut al lui Boitor a condus spre ceea ce doreau cei din grupul care bea apă cu lămâie.

La punctul doi s-a cerut un vot pentru organizarea ca instituţii cu personalitate juridică a unor centre rezidenţiale. În culise se spunea că este vorba de cele două centre la conducerea cărora ar urma să meargă Boitor şi Griguţă dacă vor fi demişi.
Punctul nu a trecut. Gruparea Boitor a avut doar 13 voturi. Este pentru prima dată când se întâmplă o asemenea situaţie. Dumuţa a început să vorbească mult şi mărunt. Boitor stătea cu privirea pierdută pe parchetul sălii mari. Raoul Dromerechi a explicat din punct de vedere al legalităţii ce implică o astfel de situaţie şi a cerut unele răspunsuri care nu au venit. Era clar că secretarul judeţului se enervase. A început să lanseze ameninţări voalate.

S-a trecut la punctul trei, după care a venit punctul patru. Aici se dorea modificarea organigramei în aşa fel încât să se poată reduce nişte posturi, chiar un post de director. În mişcarea grupării Boitor-Dumuţa s-a văzut disperarea celui care pierde teren, pe de altă parte am văzut ceva incredibil. Cea mai mare instituţie bugetară din judeţ este condusă discreţionar de o mână de oameni. În interesul lor, am putea spune.

Membrii Consiliului Director au început să vorbească, mai timid, dar au fost unele întrebări legate de aceste reduceri. Tandemul de la DGASPC plus CJ nu au vrut să dea explicaţii clare. S-a bătut apa în piuă şi cam atât. Exasperat că nu poate striga, că nu-i poate pune la colţ pe cei care au îndrăznit să ridice o privire spre el, Dumuţa a scăpat câteva ameninţări printre dinţi.

Nici acest punct nu a trecut. De această dată pentru grupul vesel au votat doar zece, în care sunt şi voturile personale. Dumuţa a spus că oricum acest vot este doar unul formal, că în CJ se va hotărî aşa cum vor muşchii lor. Nu s-a exprimat în aceşti termeni, dar acesta a fost mesajul. Ce mizerie. Cum poate să spună aşa ceva? Cine l-a împuternicit pe Dumuţa să taie şi să spânzure cum doreşte? De ce mai există Colegiu director dacă oamenii ăştia nu sunt lăsaţi să hotărască? Dumuţa are reflexe comuniste? Noroc că a fost în sală consilierul judeţean Tuns. Acesta a spus că va aduce la cunoştinţa consilierilor cele întâmplate în aproape trei ore de discuţii.

A fost cel mai clar mesaj pe care oamenii DGASPC, cei care muncesc, l-au dat. Boitor, ascultă oamenii: dă-ţi demisia! A fost un mesaj clar către CJ, către consilieri că aşa nu mai merge, că dinastia Boitor trebuie să intre în uitare.

 

Şedinţa s-a terminat aşa cum a început. Discuţii şi încercări ale lui Boitor de a lega ceea ce nu se mai poate.

Ştiam că lucrurile stau aşa, nu a fost o mare descoperire că oamenii s-au săturat să fie mărunţi executanţi ai unuia care…

Dar a fost surprinzătoare poziţia secretarului judeţului. Este incredibil! Dumitru Dumuţa conduce, de fapt, DGASPC. Boitor nu îi iese din cuvânt, face ce i se spune. Nici nu vrem să ne gândim ce dimensiune are această porcărie ce se întâmplă într-o instituţie a statului în care se pompează cel mai mare buget. Trei oameni conduc discreţionar, hotărăsc, decid… Despre copiii din sistem ce să mai spunem. Vai şi-amar de capul lor!

Solicităm preşedintelui să ţină cont de faptul că Dumuţa are apucături ce nu fac cinste unui secretar al judeţului.

Cine este Dumuţa? 

Comentariile celorlalți

Dumuta Dumitru pe 20.12.2013 la 11:39
Domnule Nicolae Teremtus
Intrucat actualul articol se refera direct la modul in care imi indeplinesc atributiile date de lege, ma simt nevoit sa fac urmatoarele precizari:
1.Secretarul judetului este presedinte al Comisiei de protectie a copilului potrivit art. 5 alin (1) lit. a) din H.G. nr. 1437/2004 si nu prin alegere . Aceasta situatie este la nivelul tuturor judetelor din tara. Nu fac nici un fel de comentariu cu privire la calitatea activitatii comisiei sau a presedintelui acesteia.
2. Potrivit dispozitiilor H.G. nr. 14134/2004, presedintele Colegiului director al DGASPC este secretarul judetului si in aceasta calitate conduce lucrarile colegiului.
3. Colegiul director avizeaza proiectul de buget, propune Consiliului juudetean modificari ale organigramei si a statului de functii, avizeaza strategii in domeniul de activitate al directie, etc. . In indeplinirea acestor atributii au fost puse pe ordinea de zi cele patru puncte care vizau stabilirea baremelor de dotare pentru copiii aflati cu masura de protectie speciala, propunerile privind bugetul pe anul 2014, propunerea de a organiza ca centre cu personalitate juridica doua centre din domeniul asistentei sociale pentru persoane adulte cu handicap si aprobarea numarului maxim de posturi din aparatul propriu al directiei. Toate aceste probleme sunt de competenta colegiului director iar avizul acetuia , aviz consultativ, este solicitat in pregatirea promovarii unor proiecte de hotarari in domeniile respective.
Numarul maxim de personal al fiecarei institutii se aproba anual , ca anexa la hotararea de adoptare a bugetului , iar pentru directiile de asistenta sociala si protectie a copilului acest numar se stabileste in baza Anexei 2 la H.G. nr. 1434/2006. Ca urmare a scaderii numarului de beneficiari va scadea numarul maxim cu 8-9 posturi ,fara ca aceasta scadere sa afecteze persoane din directie intrucat la aceasta data exista peste 50 de posturi neocupat in aparatul propriu.
Nu vreau sa fac comentarii cu privire la pozitia diferitilor membri ai colegiului. In cadrul sedintei au fost respectate regulile si procedurile de desfasurare a lucrarilor iar hotararile au fost adoptate in cadru legal. Calitatea materialelor prezentate apartine serviciilor din cadrul directiei si directorilor acesteia.
Am considerat ca este necesar sa fac aceste aprecieri si va asigur ca va stau la dispozitie orcand penntru a clarifica toate aspectele care vizeaza activitatea mea. Regret ca pana acum in toate materialele pe care le-ati publicat si ati facut referire la mine si la activitatea mea nu ati simtit nevoia de a ma solicita sa exprim un punct de vedere.
Cu respect
Dumuta Dumitru

In preajma sarbatorilor de iarna va adresez sincere urari de sanatate, prosperitate si multe bucurii , dumneavoastra si familei dumneavoastra.
anitas pe 19.12.2013 la 22:45
De ce sa nu se desfinteze posturi de conducere?Daca orzac a chemat fetita de 6 ani acasa din Italia si a decis Boitor ,atunci e clar ....directorul general hotaraste conform fisei postului!
Care e fisa postului lui Orzac atunci?
Conform *fisei fiscale*?!!!!!!!!!! Se pare ca o sustineti....pacat, nu cred ca ca e solutia...decat sursa de informare ....

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.