• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 25 Martie , 2012

Printre stelele de la "Vasile Lucaciu"

Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu" din Baia Mare este o şcoală de elită în care elevii s-au obişnuit de mulţi ani să aducă medalii de aur, argint şi bronz de la Olimpiadele Internaţionale Şcolare. Se poate spune că şcoala băimăreană a dominat perioade de timp îndelungate şi o face în continuare, prin competiţiile de la chimie, matematică, fizică şi astronomie şi astrofizică.
Ultimele rezultate de "aur" au fost aduse de elevii băimăreni de la "Vasile Lucaciu" la o disciplină, oarecum inedită. Astronomia şi astrofizica pregăteşte elevii spre studii universitare într-o specializare deosebită. Cel care îi pregăteşte pe elevii campioni, atât de la clasele de 5-8, cât şi de la liceu, este directorul adjunct al Colegiului, Lucian Stoian.

Profesor de fizică, Stoian a studiat, la rândul său, în urmă cu mai mulţi ani, astronomia şi astrofizica pentru a face faţă unor provocări venite din parte elevilor care doreau să studieze aceste discipline. Stoian face parte din rândul dascălilor care se dedică copiilor, face din pasiune şi nu doreşte decât să ducă cât mai mulţi elevi pe drumul frumos al cunoaşterii. Am discutat cu părinţi de-ai copiilor care s-au înscris la astronomie şi astrofizică. Erau miraţi de faptul că un profesor îi ia pe copii şi merge cu ei să facă studiu, pe dealuri, la Planetariu, sau unde se poate face. Un profesor care de multe ori a cheltuit din banii lui, pentru ca pruncii şi tinerii studioşi să aibă un ceai cald, o apă s-au minimul necesar pentru a desluşi tainele cerului. Cum poţi caracteriza un profesor ce umblă pe coclauri cu un grup de elevi, ziua, seara, iarna, vara? Un tip dedicat profesiei de dascăl!


"Clasa noastră de excelenţă în astronomie funcţionează din 2006. De atunci zeci de elevi au urmat cursurile de astronomie la clasa noastră, iar rezultatele au fost dintre cele mai bune. Dacă ar fi să ne referim doar la premiile de la Olimpiadele Internaţionale, avem zece premii. Elevii noştri participă la două astfel de Olimpiade. Cea de Astronomie şi Astronomie şi Astrofizică. Desigur, avem premii la faza judeţeană şi naţională. Cel care a deschis calea premiilor a fost Şandor Kruk, multiplu campion naţional şi internaţional. Anul trecut Olimpiada Naţională s-a ţinut în Baia Mare şi am avut rezultate de excepţie. Două premii întâi la juniori prin Paul Dragiş şi Tudor Suciu. Alexandru Cuceu a obţinut premiul trei la seniori şi trei menţiuni. În urma acestor rezultate, anul trecut, şase elevi de la "Vasile Lucaciu" au fost cooptaţi în lotul naţional pentru Olimpiadele Internaţionale.
Şandor Kruk a obţinut o medalie de bronz în 2008 şi un argint în 2009, iar în 2010 a obţinut aur la Astronomie şi Astrofizică.
În 2011, aur la proba pe echipe cu doi elevi de-ai noştri în lotul României, iar juniorii au obţinut bronz în Kazakhstan.
Am fost pasionat de aceste discipline din perioada studenţiei. Apoi, am studiat fenomenele astronomice, din pură pasiune, fără să mă preocupe disciplinele, în mod deosebit. Totul s-a schimbat din 2006, când elevul Şandor Kruk mi-a solicitat ajutorul în pregătirea pentru Olimpiada de Astronomie unde urma să participe. Am dat curs solicitării, aşa este normal, şi m-am pregătit şi ne-am pregătit pentru Olimpiadă. După ce s-au văzut rezultatele lui, alţi elevi au venit la mine pentru a începe studiul la aceste frumoase discipline. Cu timpul cercul nostru s-a lărgit, iar acum, câteva zeci de copii, de la clasa a şasea până la a-12-a, urmează orele noastre care se organizează în Centrul de Excelenţă în Astronomie, care funcţionează la Colegiul Naţional "Vasile Lucaciu".  În ceea ce priveşte pregătirea elevilor, am făcut tot ce s-a putut pentru o pregătire cât mai bună, atât în ceea ce priveşte studiul teoretic, cât şi observaţiile în teren. Avem colaborări şi cu Planetariul, participăm în tabere de astronomie. Elevii au entuziasm şi participă la activităţi fără nici o reţinere. La concursuri se leagă prietenii între elevii noştri şi cei din multe ţări. Prietenii care rămân peste ani. Pământul nu este atât de mare şi se pot reîntâlni unde nici nu se aşteaptă.
Şandor Kruk este acum student la Astrofizică în Londra, la una dintre cele mai renumite Universităţi londoneze, UCL, unde are colegi foşti competitori la Olimpiadele Internaţionale. Kruk merge foarte bine, a fost al doilea în anul de studiu, ca medie şi este membru al Societăţii regale de astronomie la o vârstă fragedă, ceea ce nu este puţin. Este un exemplu pentru elevii care acum studiază la noi în Colegiu şi cu siguranţă şi pentru cei care vor veni", a spus unul dintre cei mai galonaţi dascăli băimăreni.     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.