• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 26 Martie , 2012

Baia Mare - Birklehof, un proiect de succes

Premii la Olimpiade naţionale şi internaţionale, elevi care participă la proiecte de impact, profesori de mare forţă şi condiţii decente pentru cei care vor să facă un învăţământ de calitate, sunt „virtuţile” Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu”. Dar pe lângă activităţile obişnuite pentru o şcoală de elită, în liceul băimărean se mai derulează proiecte importante pentru formarea tinerilor studioşi. De la catedra de germană a liceului a plecat o iniţiativă finalizată în acest an cu proiectul educaţional Deutsch in Deutschland”, un proiect deosebit, interesant.

 

Gabriela Pârvu, profesor de germană al Colegiului, este iniţiatorul proiectului educaţional prin care un grup de elevi din clasele a VII-a şi a XI-a au fost pentru o săptămână la gimnaziul Birklehof din Hinterzarten, în zona Freiburg.
Scopul proiectului a fost ca elevii băimăreni să participe timp de o săptămână la cursurile curente într-un liceu german, un liceu particular, cu o bază materială de invidiat, cu toate facilităţile pentru desfăşurarea unui învăţământ de calitate. Şcoala din Germania este frecventată de elevi  cu o situaţie materială foarte bună, dar acest lucru nu a împiedicat ca proiectul să fie dus la bun sfârşit. Cei zece elevi băimăreni au fost selectaţi din clasele unde se predă germană, după criterii de performanţă.
Unul din scopurile proiectului a fost ca elevii din Baia Mare să se integreze într-o clasă germană, de liceu, să fie un îndemn pentru a continua studiul limbii germane, atât în Colegiu, cât şi la nivel universitar. Delegaţia română a fost primită foarte bine, iar elevii s-au integrat încă din prima zi. Programul şcolar de acolo este diferit de cel din România, iar din acest punct de vedere, a fost o experienţă utilă şi pentru elevi, şi pentru profesori. Partea germană şi-a oferit sprijinul prin profesor dr. Ulrich Eith, de la Academia de formare din Wiesneck şi profesor dr. Michael Walter de la Gimnaziul Birklehof. „Aveam această idee de mai multă vreme, dar demersurile punerii ei în practică le-am realizat cu ocazia participării la un seminar care s-a desfăşurat în luna octombrie 2011, la Institutul Wiesnek din Germania. Am  beneficiat de sprijinul şi susţinerea conducerii Colegiului Naţional ”Vasile Lucaciu”,a Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş şi a Primăriei Baia Mare, cea care a acoperit cheltuielile legate de transportul elevilor”, personal a primarului Cătălin Cherecheş. Tuturor le mulţumim! La sosirea în Germania, elevii băimăreni au fost întâmpinaţi de către directorul Institutului Wiesneck, prof. Dr. Ulrich Eith.Organizarea şi participarea efectivă, a elevilor băimăreni la cursurile Gimnaziului Birklehof, s-au realizat sub îndrumarea profesorului coordonator român şi a profesorului german dr. Michael Walter. Partenerii germani au fost încântaţi de la început de ideea schimbului de experienţă şi au fost foarte cooperanţi pe tot parcursul derulării proiectului. Sunt atenţi şi prietenoşi, zâmbitori şi bucuroşi să te salute, cu entuziasm, în fiecare dimineaţă. La ei gimnaziul înseamnă clasele V-XIII. Predarea se face în blocuri de 90 de minute, cu pauze scurte şi o pauză mare. Programul de studiu începe la ora 8 fără cinci minute şi ţine până la ora 17 şi jumătate. Sistemul de învăţământ practicat, din punct de vedere al materiilor predate şi al nivelului de pregătire, este asemănător cu al nostru. Deosebiri? Aflăm că se face mai puţină teorie, accentul fiind pus pe lucrările practice, pe individualism ca dezvoltare a abilităţilor de comunicare, ca exprimare a opiniei argumentate, întotdeauna cu luare-aminte ascultată şi serios analizată, indiferent de direcţia sau de către cine este exprimată: profesori – elevi, elevi - profesori sau elevi –elevi. De asemenea, sunt considerate foarte importante activităţile sportive şi în aer liber. Eliberaţi repede de emoţii, elevii băimăreni s-au integrat excepţional în grupul noilor colegi cu care au legat prietenii. Au participat la ore, au dat răspunsuri, ba chiar lucrări de control, obţinând note maxime sau dintre cele mai bune. Au făcut lucrări foarte bune!”, a spus Gabriela Pîrvu.

În afara programului de studiu, elevii băimăreni au realizat mici anchete, după modelul german, pentru obţinerea capacităţii de comunicare, cu colegii germani şi cu subiecţi locuitorii sau turiştii din Freiburg. Ca activităţi distractive au fost menţionate vizitele la un parc acvatic şi la Muzeul Ceasurilor. Feedback-ul din partea profesorilor germani a fost unul pe măsură: „Lăsaţi copiii aceştia aici, vă umplem noi autocarul!”, au glumit ei la despărţire. „Suntem plăcut surprinşi de acest aspect al ţării dumneavoastră, de care nu prea eram conştienţi, alte sunt informaţiile pe care le aflăm despre România”, au mai spus dascălii germani. După reuşita proiectului, Gabriela Pârvu doreşte să continue colaborarea cu liceul din Germania, să realizeze o nouă deplasare pentru elevii din Colegiul băimărean, dar şi o vizită a celor din Birklehof, în Baia Mare. De menţionat că acolo nu se acceptă telefoanele mobile în clasă, nu există acces facil la internet şi reţele de socializare. Se pune mare accent pe studiu, de la teorie, până la practică. Laboratoarele sunt dotate cu tot ce trebuie pentru un învăţământ de calitate. Altfel spus, o şcoală de poveste, un învăţământ deosebit şi condiţii pentru a urma studiile universitare sau a se integra în spaţiul muncii.
Gabriela Pârvu încurajează studiul limbii germane, încurajează mobilitatea elevilor, respectiv studiind acolo sau oriunde pot primi o educaţie de clasă, dar doreşte ca elevii ei să revină în Baia Mare pentru a duce mai departe povestea unei zone deosebite, Maramureşul!

Comentariile celorlalți

Gabriela Pirvu pe 26.06.2013 la 19:35
Buna ziua doamna Hossu, ma gasiti in CN Vasile Lucaciu, tot de acolo (secretariat) puteti obtine si un numar de telefon. O zi frumoasa.
HOSSU FLORINA pe 11.05.2013 la 16:44
cum pot sa iau legatura cu doamna profesoara

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.