• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

“CLIMACT Regions - Regiunile pentru protecţia climatului: guvernare de la cunoaştere la acţiune”

Plan de acţiune pentru schimbări climatice şi observarea gazelor cu efect de seră în cadrul proiectului INTERREG IV C: “CLIMACT Regions - Regiunile pentru protecţia climatului: guvernare de la cunoaştere la acţiune”

 
Consiliul Judeţean Maramureş, cu sprijinul Agenţiei pentru Management Energetic Maramureş şi al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Maramureş a definitivat implementarea proiectului CLIMACT REGIONS - Regiunile pentru protecţia climatului: guvernare, de la cunoaştere la acţiune. Proiectul, iniţiat în ianuarie 2010, a fost finanţat prin programul INTERREG IVC al Comisiei Europene şi încadrat la prioritatea 2: “Mediu şi prevenirea riscurilor”’.
 
Proiectul şi-a propus ca şi obiectiv general creşterea capacităţii regiunilor de a elabora şi aplica politici regionale pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră folosind practicile de bună guvernare.
Obiectivul general al Planului este să contribuie, prin măsuri locale, la respectarea angajamentelor asumate de România prin tratatele europene şi internaţionale, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la crearea condiţiilor necesare pentru adaptarea la schimbările climatice a comunităţilor din judeţul Maramureş.
 
Planul prezintă cadrul legislativ aferent domeniul vizat, oferind o imagine actuală a ceea ce înseamnă în ziua de azi efectul de seră şi încălzirea globală, dar şi problematica schimbărilor climatice la nivel global şi apoi cu referire la cele de la nivel naţional şi local.
Cel mai important demers în cadrul acestui plan de acţiune este înfiinţarea unui Observator al gazelor cu efect de seră în Maramureş, prin cooptarea tuturor factorilor direct interesaţi.
 
Funcţionarea unui observator în general este necesară în vederea adoptării celor mai bune măsuri şi acţiuni pentru atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, deoarece:
- caracterizează situaţia curentă din judeţ privind schimbările de climă, identifică tendinţele
- defineşte aspectul cantitativ prin cuantificarea participaţiei judeţului la emisiile naţionale de GES;
- urmăreşte şi realizează trasabilitatea progresului faţă de obiectivele fixate, şi ajustează eforturile de acţiune.
 
Agenţia de Management Energetic Maramureş va coordona funcţionarea Observatorului, iar Agenţia pentru Protecţia Mediului Maramureş (şi în calitate de membru al AMEMM) va susţine activitatea de elaborare a inventarelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) şi de monitorizare a calităţii aerului înconjurător.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.