• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

CJ - o jucarie stricata!

La ultima sedinta de plen a Consiliului Judetean Maramures (CJ) s-a facut dovada clara ca negocierile politice si impartelile „pe preteneala” nu tin cont de imaginea de partid, coeziunea grupului politic sau aliantele politice. In aceeasi sedinta, atat consilierii PNL cat si cei PSD au facut „miscari necalculate”, care n-au gasit sustinere nici macar printre consilierii din partidele de la care au venit propunerile. Ideea de baza care se contureaza in urma stangaciilor celor din opozitia CJ este ca presedintelui Mircea Man i se potriveste perfect porecla de „staroste politic al judetului”, nu de alta, dar toti „joaca” dupa bunul lui plac. Altfel spus, Mircea Man a dovedit inca o data ca este un strateg politic deosebit. Nu de alta, dar el reuseste sa tina in frau un Consiliu Judetean care din punct de vedere numeric il poate pune in orice moment cu „botul pe labe”. Reamintim ca opozitia formata din PSD-PNL-UDMR detine majoritatea in CJ, ceea ce inseamna ca fara tact politic n-ar prea avea sorti de izbanda proiectele promovate de PD-L si Mircea Man.

 

Este adevarat ca in ultimii ani, de cand Consiliul este condus de Man, au existat si momente tensionate cand a fost vorba de impartirea banilor, insa niciodata nu s-a intamplat asa ceva ca in sedinta dedicata lunii februarie. Mai exact, „au iesit la inaintare” doi dintre consilierii care si-au facut deja o imagine de oameni vocali, recunoscuti ca fiind printre liderii de opinie din grupurile politice din care fac parte. Surprinzator a fost ca propunerile lor n-au fost votate nici macar de colegii lor de partid. Sincer, nu stim cum sa catalogam intamplarea: tradare, rateuri, sau ineficienta.

 

Nu de alta, dar consilierul PNL Gavril Ardusatan a venit in plen cu un amendament care era menit sa dea peste cap tabieturile din ultimii trei ani. El a propus ca fondul de rezerva aflat la dispozitia conducerii CJ (a presedintelui si a celor doi vicepresedinti) sa fie in acest an la dispozitia CJ. Altfel spus, plenul CJ sa imparta cele 18 miliarde lei vechi din bugetul de rezerva. Ardusatan a avut o abordare destul de seaca si tehnica, vorbind de „aliniatul 3 punctul 2” din proiectul de hotarare supus la vot. Insa consilierii au stiut despre ce era vorba.

 

Toata lumea a inteles foarte clar ca Ardusatan a propus sa nu mai fie atatia bani publici la dispozitia conducerii CJ pentru ca asta da prilejul sa se faca speculatii ca banii se impart in baza unor interese politice. Doar ca atunci cand s-a supus la vot nici macar penelistii n-au votat amendamentul, trei dintre ei votand pentru ca plenul sa nu aiba acces la fondul repartizat conducerii CJ.

 

Un moment tras parca la indigo a venit din partea PSD-ului. Consilierul Gheorghe Simon s-a inscris la cuvant in momentul in care trebuia votat bugetul ce revenea institutiilor din subordinea CJ. El a atras atentia ca de la toate institutiile de cultura s-a redus din fondurile alocate, cu exceptia Ansamblului National Transilvania. Argumentand ca „nu poti fi pentru unii muma, iar pentru altii ciuma”, Simon a propus ca din cele 16 miliarde lei vechi propuse pentru Ansamblu, sa se redistribuie un miliard catre Spitalul Judetean si un miliard catre Spitalul de Boli Infectioase. Dar in momentul in care s-a supus la vot, s-a constatat ca propunerea lui Simon a fost inutila, pentru ca nici macar printre consilierii PSD nu i-a fost sustinuta cauza.

 

Nu spunem ca propunerile lui Ardusatan, respectiv ale lui Simon, au fost bune sau rele, spunem doar ca prin reactia plenului s-a demonstrat ca Mircea Man a identificat metodele de a-i tine in frau, stiind exact pe ce „butoane” trebuie apasat pentru a avea ascendent asupra plenului.

 

Un alt moment atipic din sedinta a fost ca Simon i-a spus presedintelui Man ca este „greu de cap”. Dar totusi, din respect, a pus inainte o formulare de politete: „sunteti” – „sunteti greu de cap”. Simon era deja „ambalat” de faptul ca-i fusese respinsa propunerea cu banii de la Ansamblu, asa ca temperamental cum il stim, si-a dat drumul la gura. Motivul? In momentul in care s-a ajuns la punctul de pe ordinea de zi ce viza incetarea activitatii Serviciului UrbaNET, Simon a profitat de ocazie sa spuna inca o data ca Man n-a inteles ca acest serviciu nu trebuia desfiintat, ci facut sa fie eficient si lucrativ. Reamintim ca UrbaNET-ul era serviciul care teoretic trebuia sa ajute primariile din judet sa acceseze bani europeni, insa a atras numeroase critici ca specialistii de aici lucreaza mai mult pentru mediul privat decat sa-i ajute pe primari.

 

In final, va mai spunem ca avem un nou consilier judetean, care a ajuns sa depuna juramantul dintr-o pozitie de la care „nici cu gandul nu s-ar fi putut gandi”. Stan Dumitru a ajuns consilier judetean, desi la alegeri s-a aflat pe locul 36 pe lista PD-L. Asta deoarece Ioan Baban si-a depus demisia pe motiv ca nu-si poate onora obligatiile, fiind detasat cu serviciul la Braila.

  

Dupa toate cate se intampla in CJ, ramanem cu o mare nelamurire: ori suntem noi „defecti” ca nu ni se pare normal, ori CJ functioneaza din punct de vedere politic precum o jucarie stricata.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.