• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Octombrie , 2012

Circu(itu)l apei în natură

Conflictul apei din Borşa s-a mutat din Consiliul Local, în stradă. După ce aleşii borşeni au decis retragerea oraşului din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi dintr-un proiect de 122 de milioane de Euro, acum au chemat cetăţenii la un fel de „plebicist stradal”. Vital a calculat că decizia ar costa oraşul 1,5 milioane de Euro.

 
 

Toader Mihali, sau “Tony”, unul dintre primarii “pe val” din Maramureş, luptă împotriva curentului. Aşa poate fi descrisă pe scurt „revoluţia apei” generată în Borşa.

Oraşul face parte, alături de alte şapte localităţi, dintr-un mega proiect de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, cifrat la nivelul judeţului la 120 de milioane de Euro, din care Borşei îi revin peste 17 milioane. Numai că programul a impus, printre altele, desemnarea unui operator regional unic: Vital. Borşa avea înainte de această investiţie unul dintre cele mai mici preţuri la apă din ţară. Ulterior, borşenii, care spun că au apă “din natură, nu de la Vital”, au ajuns să plătească cât băimărenii, de exemplu, măsură care sigur i-a nemulţumit. Aceasta a fost şi una dintre temele fierbinţi ale campaniei electorale locale. Iar după alegeri, “Tony” a încercat să-şi respecte promisiunea. CL a votat ieşirea din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi rezilierea contractului cu Vital. A urmat o perioadă de tatonări, apoi primarul de Borşa a anunţat că va încerca să rezolve conflictul, dând cuvântul oamenilor. Numai că, s-a generat un alt conflict. De fapt două. Un protest în Borşa şi unul în Baia Mare, care juridic nu au nicio valoare.

 

Reprezentanţii Vital au anunţat în replică ce înseamnă ieşirea din proiect şi rezilierea contractului. O notă de plată uriaşă, plus întârzieri pentru celelalte localităţi prinse în proiect: „intenţia oraşului Borşa de retragere din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Maramureş (Hotărarea Consiliului Local Borşa nr. 68/2012) respectiv din acţionariatul SC VITAL SA (Hotărârea Consiliului Local Borşa nr. 69/2012) atrage consecinţe foarte grave, după cum urmează:

 

Din punct de vedere financiar, plata de către Primăria Borşa a:

- sumelor corespunzătoare întocmirii de către SC VITAL SA a documentaţiilor pentru programul POS Mediu - 256.000 euro

- sumele aferente investiţiilor de care a beneficiat în perioada în care a fost membru ADI Maramureş, altele decât cele menţionate anterior – 766.000 euro plus dobânzile aferente ( aprox 350.000 euro) şi alte sume ce vor fi stabilite de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Integrării Europene, cu titlul de penalităţi, în legătură cu acest proiect (SAMTID)

- sumele prevăzute ca despăgubiri în Contractul de delegare a serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Maramureş – 190.000 euro

- cotizaţiilor restante către ADI Maramureş - 13.500 euro - Total datorii: 1.575.000 euro”.

 

Mai mult, reprezentanţii Vital spun că investiţiile prinse în proiect vor trebui oricum realizate “din fonduri locale sau din împrumuturi, ceea ce va mări mult tarifele plătite de populaţie. Prin urmare, costurile aferente conformării cu directivele UE şi legislaţia naţională în vigoare (care s-ar putea dovedi a nu fi suportabile pentru populaţie) vor fi asigurate de către autorităţile locale din Borşa, întrucât aceste investiţii sunt obligatorii conform Tratatului de Aderare la UE (termen de conformare: 2013 pentru colectarea apelor uzate şi 2015 pentru epurarea acestora), pentru că şi oraşul Borşa se încadrează în oraşele cu peste 10.000 locuitori, aglomerări umane care au aceste termene de conformare”.

 

Până la ora închiderii ediţiei, primarul de Borşa nu a putut fi contactat pentru declaraţii, iar viceprimarul Ioan Timiş a spus că nu comentează situaţia, deoarece a fost plecat din localitate în această perioadă.

Prefectul judeţului Maramureş, Sorin Rednic, a spus că: „Din câte am înţeles de la colegii care mi-au spus ce a fost la Borşa, am aflat că joi a fost un număr restrâns de persoane, undeva la o sută şi ceva, care s-a manifestat în cadrul privat al Primăriei într-un mod paşnic, fără să depăşească limita bunului simţ. Şi-au spus ofurile şi dorinţele civilizat, lucru pentru care nu pot decât să apreciez că există o consultare şi un dialog între primar şi cetăţeni. Obiectul acestui dialog între cetăţeni şi primar nu vreau să-l comentez, pentru că l-am mai comentat, şi din punctul meu de vedere nu coincide cu interesele locuitorilor din Borşa. Am citit informarea pe care cei de la Vital au făcut-o în legătură cu ce se întâmplă dacă Borşa iese din această asociaţie. E dreptul lor să iasă, nu-i poate nimeni să-i ţină cu forţa, dar dacă iese Borşa afară, comunitatea locală va trebui să suporte în viitorul apropiat o sumă de aproximativ un milion jumate de euro, după spusele celor de la Vital. Plus că nu ştiu cine va mai furniza acolo în viitorul apropiat serviciile de apă şi canal, întrucât legislaţia prevede nişte obligativităţi pentru un asemenea serviciu”. Prefectul nu crede, însă, că Borşa poate crea un precedent periculos şi că modelul lor va fi preluat de celelalte 7 oraşe din ADI sau că proiectul va fi pus în pericol, ci spune că: „Singurii care vor avea de pierdut vor fi cei din comunitatea locală din Borşa şi nicidecum judeţul”. Vom reveni.

 

„E păcat că primarul de la Borşa, sau dacă nu el, cel puţin o parte a consilierilor locali şi-a făcut o campanie ieftină pe acest subiect. Dacă locuitorii din Borşa vor lua o decizie a păstrării în continuare a acestor relaţii antagonice vizavi de Vital, e dreptul lor, dar şi cu costurile de rigoare pe care vor trebui să le suporte.

Scandaluri cu apa au fost peste tot, dar nicăieri nu s-a trezit nimeni să speculeze electoral această problemă. Probleme au fost şi vor fi peste tot acolo unde e un necesar de investiţie, unde oamenii trebuie să plătească anumite servicii fără ca nimeni să le explice de ce este necesar, pentru ce e necesar, ce investiţii se fac, care sunt obligaţiile pe care noi, odată cu aderarea la UE, ni le-am asumat, care e legislaţia în domeniu etc. E o deficienţă de informare, iar pe măsură ce această deficienţă de informare s-a realizat, lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Au existat tensiuni şi în Sighetu Marmaţiei şi au fost depăşite, în Cavnic în ultima vreme şi ei au cochetat cu această idee a separării de Vital, dar mi s-a spus că au depăşit momentul şi nu se mai pune problema. Singura zonă cu probleme rămâne Borşa. Nu ştiu dacă punctul de vedere exprimat miercuri de maxim 200 de persoane, şi spun cu indulgenţă, în frunte cu primarul, reprezintă un punct de vedere al celor peste 20 de mii de locuitori din zona respectivă. Oamenii ar trebui informaţi înainte de a lua o decizie. N-o să-i ţină nimeni legaţi dacă vor să iasă din Vital. Transferul acestui populism de campanie în sfera administraţiei nu-i un lucru bun” - Sorin Rednic, prefectul judeţului.

 

„Investiţiile prinse în proiect vor trebui oricum realizate din fonduri locale sau din împrumuturi, ceea ce va mări mult tarifele plătite de populaţie. Prin urmare, costurile aferente conformării cu directivele UE şi legislaţia naţională în vigoare (care s-ar putea dovedi a nu fi suportabile pentru populaţie) vor fi asigurate de către autorităţile locale din Borşa, întrucât aceste investiţii sunt obligatorii conform Tratatului de Aderare la UE”. Reprezentanţii Vital.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.