• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 13 Noiembrie , 2012

Ciprian Rogojan, senatorul cu inima deschisă!

Reporter: Ce v-a determinat să candidaţi în Maramureş?

Ciprian Rogojan: Este o întrebare care mi s-a pus foarte des. Pentru cei care nu ştiu, eu sunt născut în Baia Mare, am crescut, am făcut şcoala aici. Formarea mea a început în Baia Mare şi am fost plecat pentru o perioadă scurtă de timp în Bucureşti. Perioada în care am cântat cu formaţia Sistem. Dar tot timpul am fost conectat la ce se întâmplă în Baia Mare, în Maramureş. Sărbătorile le-am făcut aici şi am venit de fiecare dată când am avut ocazia. Sunt băimărean!

Este principalul motiv pentru care am ales să candidez în municipiul de pe Săsar. Vreau să mă întorc acasă!

 

Rep.: Este nevoie de tineri în Parlament?

C.R.: Categoric, e nevoie de tineri. Noi avem o carte de vizită foarte bună, avem multe de spus, avem mai multe idei decât alţii, mult mai multe, suntem probabil mai umblaţi în Occident, mai obişnuiţi cu ritmul alert al vieţii, cu tehnologia, implicit cu nevoile generale.

Nu doresc să jignesc pe nimeni din clasa politică, dar nu suntem mai inferiori decât politicienii. Există o percepţie că tinerii sunt dedicaţi doar distracţiilor, că nu îi interesează nimic, că nu ştiu ce vor. Ceea ce este fals! Tinerii, la modul general, sunt cu picioarele pe pământ, îşi doresc mai binele pe care nu îl avem acum. Sunt serioşi, muncitori şi au nevoie de şansa de a demonstra că viitorul sună bine.

Noi, tinerii, muzicienii, artiştii, am ştiut mult mai repede să ajungem la sufletele oamenilor, ştim să stăm cu ei de vorbă şi chiar i-am făcut să fie fericiţi!

 

Rep.: Veţi fi o voce a tinerilor, în Parlament, sau vocea băimărenilor?

C.R.: Voi fi vocea tuturor băimărenilor şi maramureşenilor în Parlament. În acelaşi timp doresc să fiu vocea artiştilor, deoarece sunt foarte multe probleme legate de drepturile de autor. Sunt multe legi care stau în aşteptare, legi care ar fi rezolvat problemele artiştilor.

Una peste alta, îmi doresc să fiu o voce pentru această zonă atât de frumoasă, dar lăsată parcă de izbelişte chiar de către cei care ar fi trebuit să facă ceva pentru Maramureş. De mulţi ani se tot vorbeşte de faptul că nordul ţării este izolat şi toate cele care se cunosc. Ca şi băimărean, îmi doresc ca oraşul să fie poarta spre o zonă deosebită cu toate cele necesare unei vieţi decente. Fiind mai tânăr, se va spune, poate, că sunt idealist. Prefer să fiu aşa, dar să existe speranţa că noi, cei tineri, vom putea sparge barierele, tiparele, vom fi aerul proaspăt din Parlament.

 

Rep.: Ce ar trebui făcut pentru ca tinerii să nu mai plece din ţară?

C.R.: Nu se poate să nu spun asta! Vor trebui create cât mai multe locuri de muncă. Va trebui restructurat ministerul Educaţiei, consider că acolo este o harababură totală, iar copiii din ziua de azi nu se pot bucura că au luat Bacalaureatul. Ei se bucură dacă l-au luat cu acel cinci, minimul! Este o situaţie incredibilă!

Îmi amintesc de perioada liceului şi nu s-a întâmplat să nu îmi pregătesc vreun examen, din toate punctele de vedere. Şi aşa a fost, indiferent dacă aveam de pregătit o teză, un examen muzical, sau bacalaureatul. Cu siguranţă, este importantă şi educaţia primită, dar la modul general, am credinţa că tinerii studiază, doresc să studieze, să aibă o calificare, să aibă şcoală.

Pe de altă parte, din cauza faptului că sunt tot mai puţine locuri de muncă, românii, foarte mulţi dintre ei, părinţi, pleacă să lucreze în străinătate. De aici o ruptură între ei şi copii lor, între ei şi problemele copiilor. Câte drame familiale au apărut în ultimii ani? Această situaţie trebuie cumva remediată. Este okay să doreşti să pleci la muncă în străinătate pentru a avea o viaţă mai bună, dar este dureros să mergi să lucrezi pentru a supravieţui.

 

Rep.: Care ar fi prioritatea lui Ciprian Rogojan în cazul în care ajunge în Parlament?

C.R.: Prioritatea mea este de a lucra împreună cu autorităţile locale, cu Baia Mare, să ajut la finalizarea proiectelor pe care domnul Cătălin Cherecheş le-a început. Sunt de părere că de când domnia sa este primar, oraşul are un alt suflu şi respiri alt aer. S-a schimbat totul, pe toate planurile, economic, cultural… Se vede o schimbare în bine. Se vede că este o inimă tânără!

 

Rep.: Cunoaşteţi realităţile oraşului?

C.R.: Bineînţeles! Nu cunosc oraşul de acum, ci dintotdeauna. După cum am mai spus, sunt băimărean, în ultimii ani, de fiecare dată când am venit în oraş am stat cu prietenii de vorbă, am văzut ce se întâmplă, am văzut schimbarea de la venirea lui Cătălin Cherecheş pe funcţia de primar.

Cunosc foarte bine chiar şi străzile oraşului. Am copilărit aici şi ştiu toate cartierele, de la cartierul Gării până în Hatvan sau cartierul Săsar. Pe Valea Roşie am copilărit, acolo stau. Este normal ca şi candidat să îţi cunoşti Colegiul unde candidezi, dar în cazul meu nu este nevoie de efort pentru asta, Baia Mare este oraşul meu şi nu există nici o necunoscută.

 

Rep.: Sunteţi un artist cunoscut. Este un atu sau un handicap faţă de politicienii de meserie?

C.R.: Cred că este şi un atu şi un handicap. Unii vor spune că nu am ce căuta în politică. Se leagă de cuvântul toboşar, nu ştiu de ce. Pentru mine este o mândrie a fi toboşar. La un moment dat au fost atâtea discuţii la televizor, atâtea probleme, false probleme, de parcă a fi percuţionist este ca o boală venerică. Nu este o boală venerică! E la fel că orice altă profesie, e ca şi cum ai fi economist sau avocat sau politician de meserie.

Pe de altă parte, eu nu mă voi lega de acest cuvânt, politician.

În lumea showbiz-ului am încercat să fiu mai uman, nu mi-am dat aere de vedetă sau de persoană publică. Eram mai expus, ca şi alţii, dar nu am profitat niciodată de acest lucru.

De aceea, în acest mandat de parlamentar pe care sper să îl câştig, nu mă voi lupta cu oameni politici şi partide politice, eu vreau să fie o continuă bătălie între programe, idei politice, idei care să salveze destine, oameni în ultimă instanţă. Acestea sunt cele mai importante lucruri pentru mine. Eu nu sunt genul de om care să accepte provocările şi jignirile altora doar ca să le răspund. Eu voi răspunde cu un proiect bine făcut, cu o iniţiativă pentru mai binele oamenilor.

 

Rep. O întrebare mai delicată, dar e bine să clarificăm acest aspect. Socrul dumneavoastră a fost ministru în unul din cabinetele ultimilor ani. Acest lucru v-a influenţat în decizia de a candida?

C.R.: Socrul meu este un om deosebit. M-am apropiat de familia Ioanei, soţia mea, deoarece sunt nişte oameni normali, o familie normală. Socrul meu este un om care a muncit toată viaţa şi sunt convins că îmi va da doar sfaturi bune. În rest, rămâne la latitudinea fiecăruia să creadă ce doreşte, cu bune sau rele. Eu pot spune că este o apropiere firească de partidul pentru care candidez şi este firesc să fac politică.

 

Rep.: Un mesaj pentru băimăreni, pentru Baia Mare.

C.R.: Sloganul meu de campanie este: Senatorul cu inimă deschisă! Eu le transmit să voteze cu inima deschisă, indiferent dacă mă vor vota pe mine, sau nu. Să fie cu inima deschisă când vor pune ştampila, să fie împăcaţi că vor face un lucru bun pentru ei!  

 

„Categoric, e nevoie de tineri. Noi avem o carte de vizită foarte bună, avem multe de spus, avem mai multe idei decât alţii, mult mai multe, suntem probabil mai umblaţi în Occident, mai obişnuiţi cu ritmul alert al vieţii, cu tehnologia, implicit cu nevoile generale”.

Ciprian Rogojan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.