Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Comisia pentru securitate a Parlamentului sarb a concluzionat ca arestarea lui Radovan Karadzic a fost legala, dupa o sesiune de investigare a circumstantelor arestarii care nu au servit pentru a transa marea intrebare aflata in spatele celei mai rasunatoare operatiuni a politiei din Serbia post-Milosevic: ce corp de securitate a fost responsabil de capturarea criminalului cel mai cautat din Balcani?
In timpul interpelarii sale parlamentare, ministrul de interne, Ivica Dacic, a reiterat ca departamentul sau „nu a avut nicio legatura cu arestarea”, fapt ce exclude politia sarba. Banuielile se indreapta spre serviciile militare de informatii (VBA dupa initialele sarbo-croate) si spre serviciile secrete, cunoscute drept BIA. „Nu stim cine l-a arestat. Nu au fost martori. Nu stim daca au fost cei de la BIA sau securitatea militara, ambele cazuri in care politia nu are competenta legala”, explica de la Belgrad, James Lyon, responsabil pentru Balcani al centrului independent de studii International Crisis Group.
Confuzia care domneste in jurul unei arestari de care nimeni nu doreste sa se faca responsabil – pecetea operatiunii ar putea suscita furia extremistilor asupra celui care a semnat - l-a determinat pe presedintele Comisiei parlamentare sa exclame: „Ar trebui sa stabilim cine are dreptul sa faca arestari in Serbia si daca este permis sa fie incalcata Constitutia si legile”. Serviciile secrete BIA l-ar fi supravegheat zi si noapte timp de trei luni pe presupusul criminal de razboi Radovan Karadzic, potrivit ziarului sarb Vecernje Novosti, care a asigurat ca fostul presedinte al Republika Srpska, oficial arestat lunea trecuta a fost capturat cu trei zile inainte pentru a i se preleva probe de ADN, ceea ce ar confirma acuzatiile avocatului sau.
Potrivit informatiilor ziarului ABC, citat de Rompres, toate contactele avute cu Karadzic au fost minutios notate, iar in unele dintre ele s-a incercat sa se obtina informatii despre locul in are se ascund si alti criminali de razboi. In opinia ziarului, in capturarea fostului lider sarb au concurat trei elemente: un moment politic favorabil, odata cu numirea unui nou guvern de coalitie si schimbarea din fruntea BIA, aprecierea din partea serviciilor secrete ca Radovan Karadzic incepea sa-si dea seama ca va fi prins si problemele create de reteaua de sprijinire a lui Karadzic dupa recenta arestare a altui fugar cautat de TPI, Stojan Zupljanin.
Majoritatea analistilor au apreciat drept pozitiv rolul protagonist jucat de guvernul lui Boris Tadic, care a salutat operatiunea cu o fermitate foarte clara privind calea pe care trebuie sa o urmeze Serbia, un viitor care trece prin Bruxelles si Haga, nu prin Moscova, ca in vremurile trecute. Tadic, in varsta de 50 de ani, nascut la Sarajevo, a ajuns in 2004 in fruntea partidului sau prooccidental (Partidul Democrat), dupa moartea, in martie 2003, a prim ministrului de atunci Zoran Djindjic, asasinat drept represalii pentru arestarea lui Slobodan Milosevic. Reales pentru un al doilea mandat prezidential in februarie anul acesta, el a avut insa mainile legate de premierul sau, politicianul ultranationalist Vojislav Kostunica. Alergic la Tribunalul de La Haga pentru crimele din fosta Iugoslavie (TPI), Kostunica - care controla serviciile de securitate ale tarii - este acuzat ca i-a ascuns sub o mantie protectoare pe cei urmariti pentru crime de razboi. „Fara indoiala ca absenta lui Kostunica a facilitat arestarea lui Karadzic si ca, daca ar fi fost prezent, el ar fi putut sa impiedice capturarea sa avand in vedere ca el controleaza BIA. Si nu exista nici o indoiala ca noul guvern vrea sa scape de aceasta povara in relatiile sale cu TPI. Insa toata lumea spune ca «nu stie» cat timp tara traieste un moment de tensiune”, este de parere analistul politic.
La 7 martie, declaratia unilaterala de independenta a Kosovo - o rana deschisa pentru nationalismul pansarb - l-a determinat pe Kostunica sa abandoneze coalitia de guvernamant. In mai, partidul lui Tadic a obtinut majoritatea si a format o noua alianta cu Partidul Socialist, dornic sa se desparta de umbra vechiului sau lider, Slobodan Milosevic. Noul echilibru de forte a creat un climat politic favorabil unei colaborari cu Uniunea Europeana si cu Haga care il sustin pe Tadic, asemeni tinerilor politicieni instalati in posturile-cheie de stat si, care in lipsa lui Kostunica, au cale deschisa pentru a rupe cu trecutul. Aceste figuri marcante, cum detaliaza ziarul britanic The Times, ar fi procurorul pentru crime de razboi Vladimir Vukcevic, pe care unii il considera omul din spatele capturarii lui Karadzic; Rasim Ljajic, aparator al Serbiei multietnice, responsabil din 2005 de coordonarea cu TPI; Zdravko Ponos, cu studii la Londra, sef al Fortelor Armate din 2006, si Sasa Vukadinovic, de numai 36 ani si plasat in fruntea BIA chiar in ziua arestarii lui Karadzic. Este si motivul pentru care numerosi observatori elimina un rol al sau in capturare. Iar misterul ramane, in continuare, fara dezlegare, conchide ABC.
ABC
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.