• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Mai , 2021

Chipuri și cămeși din Maramureș, la Iași

Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, vernisează Expoziția „Chipuri și cămeși” la Iași. La invitația Complexului Muzeal Național Moldova Iași - Muzeul Etnografic al Moldovei, expoziția a fost vernisată, la sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Culturii din Iași, unde va rămâne timp de trei luni.

 

Expoziția Chipuri și că­meși, realizată de Mu­zeul Județean de Et­no­grafie și Artă Popu­lară Ma­ramureș, cuprinde 37 de cămăși din toate zonele Maramureșului, dar și din Țara Oașului, la care se adaugă o selecție de 36 de fotografii - portret, realizate de artistul fotograf Gabriel Motica.

Chipuri și cămeși nu este doar o alăturare fericită de cuvinte, ci un demers expozițional care se su­pune unui dublu discurs - un discurs științific, realizat prin cer­cetarea etnografică a portului popular din Țările Maramureșului, iar celălalt, artistic, realizat prin alăturarea la semnele și însemnele cusute pe cămăși a chipurilor ce spun povești din vremuri de demult, surprinse de artistul fotograf Gabriel Motica în peregrinările sale prin Maramureșul drag. Aceste chipuri, alăturate cămeșilor expuse sub forma unor îngeri în zbor, sunt legătura între cosmic și terestru, între trecut și prezent, dar, mai ales, pașaportul nostru spre viitor. Colectivul instituției a realizat și un catalog al expoziției.

„Acum, după ce ne-am mândrit cu ea în urbea noastră, a venit vremea să o «scoatem în lume». Astfel, la invitația colegilor noștri de la Complexul Muzeal Național Mol­dova Iași - Muzeul Etnografic al Moldovei, expoziția va fi vernisată la Palatul Culturii din Iași, unde va rămâne timp de trei luni. Instituția noastră nu este la prima colaborare cu prestigiosul muzeu din Iași. În anul 2018, Muzeul Etnografic al Moldovei, împreună cu Muzeul Județean Gorj «Alexandru Ștefu­lescu» și cu Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Mara­mureș, au organizat în parteneriat expoziția Sat și Societate 1918-2018, care a fost itinerată la cele trei muzee din trei provincii istorice: Moldova, Oltenia și Mara­mureș”, a spus directorul Mu­zeului băimărean, Monica Mare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.