Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Chipuri din veac în veci” – expoziție de icoane vechi şi noi dedicată Duminicii Ortodoxiei
Sâmbătă, 4 martie 2023, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, a vernisat expoziția de icoane din secolul al XVIII-lea, precum şi icoane contemporane, aflată la ediția a VII-a şi intitulată „Chipuri din veac în veci”, dedicată Duminicii Ortodoxiei, găzduită de sala Muzeu „Sfinții Martiri Brâncoveni” de la Catedrala Episcopală „Sfântul Treime” din Baia Mare, în care sunt expuse icoane de patrimoniu din colecția Muzeului Centrului Eparhial şi lucrări realizate de pictori şi iconari care activează în Episcopia Maramureșului şi Sătmarului.
„În sala muzeu «Sfinţii Martiri Brâncoveni» din Muzeul incintei Catedralei noastre Eparhiale, pus sub ocrotirea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, a avut loc cea de-a VII-a ediție a expoziției de icoane vechi şi noi consacrate Duminicii Ortodoxiei, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. De fiecare dată, Sectorul nostru artă şi patrimoniu sacru se ocupă să organizeze această expoziție. Avem invitați, de data aceasta a fost şi domnul academician Marius Porumb, pentru că este un moment comemorativ pentru familia Domniei Sale, cel ce a fost marele sculptor, unic în Maramureș şi, probabil, că unul dintre cei mai mari din țară şi chiar cunoscut şi peste hotare, Gheza Vida, care este socrul domnului academician Marius Porumb, a fost comemorat la 110 ani de la naştere şi vom face şi Slujba Parastasului de pomenire. Revenind la această expoziție, este de o frumusețe fără egal. Maramureșul are un patrimoniu sacru, în acest sens inestimabil şi unic, 157 de biserici de lemn, în care se păstrează pictura, în unele foarte bine, în altele sunt icoane foarte valoroase, le preluăm de la parohii, le luăm în custodie, le restaurăm, le expunem tot aici la Muzeul eparhial, cât şi la muzeul din Palatul Centrului Cultural Pastoral «Sfântul Iosif Mărturisitorul» din Sighetu Marmației, unde avem un muzeu amplu, cu mai multe săli şi expunem acolo carte veche şi icoane. Felicităm Sectorul patrimoniu sacru şi pictură bisericească şi pe ostenitorii de la acest sector, Părintele consilier Virgil Jicărean, Părintele Călin Iosip, care au organizat expoziția şi îşi dau toată silința să salvăm cât mai multe icoane. Icoanele vechi şi bisericile vechi sunt ca niște bătrâni bolnavi, au nevoie de îngrijire permanent şi de tratament permanent şi, în acest caz, trebuie să avem o mare purtare de grijă, să chivernisim cu toată cinstirea şi venerația patrimoniu şi zestrea pe care ne-au lăsat-o înaintașii, pentru că aceasta este pecetea noastră identitară. Acestea sunt, până la urmă, progresul nostru şi evoluția noastră culturală, atât creștină, cât şi românească. Cu specific românesc. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
La deschiderea vernisajului au vorbit Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, moderatorul evenimentului şi organizatorul expoziției, academician Marius Porumb, istoric de artă, directorul Institutului de Arheologie şi Istorie a Artei al Academiei Române, dr. Teodor Ardeleanu, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, Mihai Covaci, restaurator, Aura Pintea de la Direcția pentru Cultură a județului Maramureș.
Expoziția „Chipuri din veac în veci” a fost inclusă în cadrul manifestărilor culturale „Gheza Vida – 110 ani de la naștere”, care au cuprins un simpozion, dezvelirea unei plăci comemorative pe casa din Baia Mare unde a locuit şi Slujba unui Parastas, oficiat după vernisarea expoziției, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare în prezența familiei, rudeniilor şi iubitorilor de artă.
„Am participat la simpozionul dedicat sculptorului Gheza Vida, la 110 ani de la nașterea lui, şi ne atașăm Duminicii Ortodoxiei, care este sărbătoarea bisericii noastre. Ne face deosebită plăcere şi mulțumim Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului şi Sătmarului pentru oficierea de către Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a parastasului pentru marele artist, a spus acad. Marius Porumb. Noi suntem o familie de artiști: soția mea, fiica lui Gheza Vida, este şi ea artist plastic, iar eu sunt istoric de artă. Iubim Maramureșul în mod special, pentru că mi-am început cariera făcând cercetări în Maramureș, am scris mai multe cărți despre Maramureș. Maramureșul este un tezaur de artă şi cultură românească veche, ceea ce este absolut extraordinar de interesant şi important. Maramureșul are şi o istorie bisericească remarcabilă. Ne gândim la Mănăstirea din Peri, care a fost stavropighie şi sediu de episcopie. Românii sunt ortodocși şi asta o dovedește şi expoziția de icoane. Icoane au numai ortodocșii, catolicii au tablouri sfinte. Noi avem icoane, care s-au născut ca o imagine a lui Dumnezeu şi a sfinților, la care ne închinăm cu evlavie în bisericile noastre. Maramureșul este vestit pentru bisericile de lemn şi are un patrimoniu extraordinar. Maramureșul este una din țările românești ale României”.