Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 31 Iulie , 2006
Cercetati penal pentru distrugerea mediului
Dupa ce a dat “tepe” prin toata tara, firma unor moldoveni a venit si in Maramures. A uitat sa plateasca 430 milioane unei societati baimarene si s-a apucat de afaceri cu Petrom. A deversat deseuri petroliere la Busag si pe rampa de gunoi din Baia Mare, fiind amendata cu 350 de milioane lei. Insa „ecologistii” sfideaza legea si refuza sa plateasca.
In 2004, SC Anavalyon SRL, cu sediul in Vrancea, a incheiat mai multe contracte cu firma Borse Total Import-Export SRL din Baia Mare, pe care nu le-a onorat in intregime, ramanand de acoperit 430 milioane lei. Banii nu s-au returnat niciodata, iar societatea moldoveana a fost data in judecata, instanta obligand-o la restituirea sumei respective. Insa administratorii societatii, Vasile Odoleanu si Valentina Anazariei, au refuzat acest lucru. Conducerea Borse Total Import-Export a apelat la un executor judecatoresc care a realizat ca in contul “teparilor” moldoveni nu se afla nici un sfant, iar bunurile personale ale administratorilor sunt instrainate in totalitate. Cu alte cuvinte, cei doi escroci erau liberi sa faca alte afaceri. Si evident ca au facut. Printre cele mai de succes a fost “operatiunea Bicaz”, unde, de la Combinatul de Ciment din localitate, au scos (impreuna cu conducerea societatii) 5.000 de tone de pacura. Tradus - furt in toata regula. Insa organele de urmarire penala au ramas indiferente, Odoleanu si Anazariei continuand sa dea “tepe” peste tot prin tara. Pentru recuperarea datoriei, administratorii Borse Total Import-Export s-a indreptat impotriva debitorilor societatii din Vrancea si printre acestia au descoperit ca figureaza SC Petrom Baia Mare.
Amenzi date degeaba
In martie 2006, SC Petrom Baia Mare a inaintat o oferta societatii din Vrancea, pentru curatarea unor separatoare de produse petroliere aflate in statiile Petrom din judet. Oferta a fost avizata de Petrom Sibiu, care a inaintat catre Anavalyon o comanda de curatare a decantoarelor. Anavalyon a preluat peste 40 de tone de deseuri petroliere de la doua dintre statiile din Baia Mare si de la cea din Busag. Partea solida a acestor deseuri (cateva tone) a fost aruncata pe rampa de gunoi din Baia Mare si undeva pe un camp, in Merisor (comuna Tautii Magheraus), iar partea lichida a fost predata catre SC Liviandre Prodcom Bacau. Dar cele doua firme moldovene nu aveau autorizatie de mediu pentru aceste operatiuni, iar Petrom nu putea incheia contract cu ele. Mai mult, in tara, doar o singura societate detine un sterilizator autorizat pentru eliminarea deseurilor petroliere (in Constanta). Dar toata intelegerea avusese loc intre Anavalyon si Petrom Bucuresti, care a transmis dispozitia in Baia Mare, pentru acceptarea acestor servicii. Acum doua luni, Garda de Mediu Maramures a amendat Anavalyon si Liviandre cu 350 milioane lei fiecare, insa niciuna nu a platit, existand in acest sens un proces pe rol. Referitor la deseurile deversate de Anavalyon la Merisor, lucratorii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP au inceput cercetarile penale, pentru infractiuni ce privesc distrugerea mediului. “Desfasurarea unor lucrari de acest gen, fara autorizatie, constituie infractiune. Cele doua firme nu aveau autorizatie, iar activitatea lor in Maramures a fost suspendata”, a declarat Calin Crisan, inspectorul sef al Garzii de Mediu. In prezent, Borse Total, societatea baimareana “tepuita” de Anavalyon, incearca recuperarea celor 430 milioane, din banii platiti de Petrom catre Anavalyon. Insa acestia se afla popriti intr-un cont din... Timisoara. Am incercat sa luam legatura cu directorul Petrom Baia Mare pentru a ne explica ciudata afacere dintre Petrom si firma moldovenilor, dar nu a fost de gasit. Vom reveni.
Ciprian DRAGOS
ciprian@gazetademaramures.ro
Nicolae TEREMTUS
teremtus@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.