• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Octombrie , 2012

Ceramica dacică. Producţie şi utilitate

Expoziţia „Ceramica dacică. Producţie şi utilitate” face parte din proiectul “Mari civilizaţii ale Antichităţii, ediţia a II-a”, proiect finanaţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, scopul acestuia fiind acela de a creşte numărul de vizitatori la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, prin prezentarea într-un mod inedit a unor aspecte ale civilizaţiei dacice.

 

Expoziţia „Ceramica dacică – producţie şi utilitate”, cuprinde două secţiuni. Secţiunea 1 prezintă aspecte generale ale tipurilor de ceramică dacică, tipuri de ateliere şi diferite forme de vase, modalităţi de confecţionare şi decorare, precum şi utilitatea acestora: vase pentru păstrat provizii, pentru mâncat şi băut, pentru iluminat (toate replici), unele făcute de Daniel Leş – vasele lucrate la roată şi unele realizate de către membrii proiectului şi voluntari-pentru vasele făcute cu mâna.

 

De asemenea, produsele finite ale atelierelor ceramice (piese originale, inclusiv piese originale din zona capitalei-Sarmizegetusa) sunt prezentate în cadrul a trei vitrine, obiectele expuse fiind în mare parte împrumutate de la muzeele partenere (Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva). Este prezentat, pentru prima dată, şi un vas pentru gătit dacic, lucrat cu mâna, descoperit la Bozânta Mică (jud. Maramureş) în campania arheologică din 2011.

 

Secţiunea 2 constă în reconstituirea în mărime naturală a unui spaţiu de lucru caracteristic unui olar, împreună cu toate produsele acestuia. Acest lucru este pus în practică prin recrearea unui atelier de produs ceramică ce cuprinde: reconstituirea unui cuptor pentru ars ceramică, masa de lucru cu roata olarului, unelte folosite la modelarea şi decorarea vaselor. Scena este întregită de prezenţa unor personaje costumate, reprezentând un olar, o femeie şi un nobil dac (proprietarul atelierului). Pentru acurateţea reconstituirii, pereţii atelierului au fost realizaţi din lemn şi acoperişul din şindrilă. În cadrul proiectului, vor avea loc şi câteva ateliere de lucru cu elevi (workshop-uri), prezentări şi discuţii libere pe următoarele teme: ceramica dacică (inclusiv confecţionare de piese ceramice), prezentare de costume dacice, podoabe dacice (inclusiv confecţionare), echipamentul militar dacic (prezentare).

 

Unele dintre aceste ateliere sunt organizate cu piese şi membri aparţinând Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca şi HistArch din Baia Mare, parteneri în cadrul proiectului.

 

Ceramică lucrată cu mâna şi la roata olarului

 

Spaţiul destinat arderii şi confecţionării ceramicii cuprinde tot inventarul necesar unui atelier de ceramică. Pentru arderea vaselor de bună calitate, cele lucrate la roata olarului (în special vesela pentru mâncat, băut sau păstrarea proviziilor), se foloseau cuptoare din lut ce conţineau două elemente principale: gura/canalul de alimentare cu lemne a focului şi camera de ardere. Pentru vasele lucrate cu mâna (în special vasele pentru gătit şi iluminat) se foloseau de obicei gropi de ardere în aer liber. În epoca dacică, modelarea ceramicii se făcea atât cu mâna, cât şi cu ajutorul roţii olarului. Cu timpul, ceramica lucrată la roată a devenit mai utilizată, deoarece procesul confecţionării sale era mult mai rapid, iar vasele aveau o calitate mai bună.

 
Marius ARDELEANU

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.