Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Centrul Cultural - Şcoala de Arte „Gheorghe Chivu”, pe simezele expoziției de arte vizuale „Seara Artelor” - ediția a VII-a, Cluj-Napoca
La Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, a avut loc vernisajul expoziției de arte vizuale „Seara Artelor”, ediţia a VII-a şi „Ziua porţilor deschise”. Protocolul de colaborare dintre școlile de artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmaţiei și „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca s-a concretizat într-un nou eveniment de mare valoare. Elevii și profesorii sigheteni beneficiază de un spațiu de expunere special, intitulat „Marmația - oameni și locuri”, ce cuprinde lucrări sub genericul „Maramureșul istoric XXI - expoziție de prezentare a Sighetului - pictură, fotografie, artă populară, iconografie”.
„Seara Artelor”, la Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj a ajuns la cea de-a VII-a ediţie. Acest proiect cultural-educaţional a fost lansat în anul 2013. Concomitent, în toate galeriile de artă ale școlii s-a declanşat şi „Ziua porţilor deschise la Şcoala de Arte Cluj”, permiţând accesul liber tuturor iubitorilor de artă, care pot admira lucrările expuse.
Ediţia din acest an este dedicată şcolilor de arte din ţară şi mişcării culturale şi artistice pe care acestea o reprezintă. Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol muzical-artistic care a făcut legătura artelor vizuale cu muzica.
Centrul Cultural - Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmaţiei este reprezentat cu lucrări realizate de Florian Szabo - fotografie, prof. Irina Szemcovics - iconografie, prof. Robert Zolopcsuc - pictură și prof. Pălăguța Bârlea - artă populară. Prezentarea lucrărilor într-o secțiune specială dedicată numai sighetenilor reprezintă un semn de apreciere și de respect pentru valoarea artistică a exponatelor, pentru munca consecventă a dascălilor maramureșeni.
Pe lângă şcolile de arte au fost invitate şi centre culturale, asociaţii ale artiştilor plastici din douăzeci de regiuni ale ţării. Cele 16 secțiuni-expoziții, sunt de o diversitate remarcabilă, conţinând de la pictură, fotografie, iconografie, grafică, grafică satirică de presă, ceramică până la fashion sau tradiţii. Au avut loc și lansări ale unor reviste editate de câteva şcoli din ţară, printre care revista „Arte”, editată de organizatori, dar şi „Making Of” sau „Calendarul Cultural al Şcolilor de Arte din România”, cea din urmă menţionată fiind de referinţă şi singura de acest gen din ţară.