• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Octombrie , 2014

Centenarul Primului Război Mondial, marcat la Dumbrăviţa

Cum în acest an se împlinesc 100 de ani de la declanşarea primului război mondial, Asociaţia NEMUS, în parteneriat cu Şcoala Dumbrăviţa şi Consiliul Judeţean Maramureş vor organiza în 16 octombrie un concurs şcolar, pe trei secţiuni. Premiile vor consta în cărţi şi o excursie la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

 

Primul Război Mondial a început pe 28 Iulie 1914 cu o declaraţie de război a Austro-Ungariei adresată Serbiei, ostilităţile dintre Aliaţi şi Puterea Centrală continuând până la semnarea armistiţiului pe 11 Noiembrie 1918, o perioadă de 4 ani, 3 luni şi 14 zile. Costul total al războiului s-a ridicat la aproape 186 miliarde dolari. Numărul victimelor în rândul forţelor de pe uscat a fost mai mare de 37 de milioane. În ciuda speranţelor generale că pacea de după război va reda pacea mondială permanent, în realitate, Primul Război Mondial a pus bazele unui conflict mult mai devastator.

 

Pentru România, prima conflagraţie mondială a avut o importanţă deosebită. Din acest motiv, în anul în care sărbătorim centenarul Primului război mondial, Asociaţia NEMUS, Consiliul Judeţean Maramureş, UAC Europe şi Şcoala Dumbrăviţa organizează un eveniment important, care îşi propune să promoveze în rândul elevilor istoria naţională. Evenimentul va avea loc în 16 octombrie, la Şcoala Dumbrăviţa şi va reuni elevii ai claselor a VII-a şi a VIII-a din comună, dar şi din Baia Mare. Concursul interşcolar va avea trei secţiuni, iar la final, premianţii vor fi recompensaţi cu cărţi şi un premiu surpriză: o vizită la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Vom reveni cu fotografii şi detalii după concurs.

 

REGULAMENT SPECIFIC privind organizarea şi desfăşurarea concursului interdisciplinar „România şi Primul Război Mondial”

 

1. PREZENTARE GENERALĂ

Concursul interdisciplinar România şi Primul Război Mondial îşi propune să marcheze, prin mijloace specifice, centenarul Primului Război Mondial (1914-1918). Competiţia, organizată la nivelul Şcolii Gimnaziale Dumbrăviţa, se adresează elevilor de gimnaziu(din clasele a VII-a şi a VIII-a), din unităţile de învăţământ cuprinse în reţeaua şcolară a judeţului Maramureş pasionaţi de istorie, literatură şi tehnologia informaţiei.

Scopul Concursului interdisciplinar România şi Primul Război Mondial îl reprezintă promovarea în rândul elevilor a valorilor şi atitudinilor subsumate studiului istoriei şi civilizaţiei umane, prin prisma cunoaşterii şi a înţelegerii învăţămintelor oferite posterităţii de Primul Război Mondial.

 

Obiectivele concursului:

- exersarea capacităţilor de investigare şi documentare;

- manifestarea spiritului civic prin valorificarea experienţei istorice;

- dezvoltarea capacităţii de analiză unui fapt istoric din secolul al XX-lea prin compararea informaţiilor / punctelor de vedere din surse istorice sau literare diferite;

- evaluarea modalităţilor originale de exprimare plastică/literară a elevilor;

n încurajarea formulării de opinii personale cu privire la evenimente istorice care au influenţat istoria Europei în secolul al XX-lea;

 

Grup ţintă: elevi de gimnaziu din clasele a VII-a şi a VIII-a, sub îndrumarea cadrelor didactice care predau disciplinele istorie, limba şi literatura română şi TIC.

Data desfăşurării concursului: 16 octombrie 2014.

Locul desfăşurării concursului: Şcoala Gimnazială Dumbrăviţa.

 

2. SECŢIUNILE CONCURSULUI

 

Concursul interdisciplinar România şi Primul Război Mondial se desfăşoară pe trei secţiuni. La fiecare secţiune a concursului, participă echipaje de câte doi elevi

 

3. PROBELE DE CONCURS

 
La Secţiunea I:

- proba scrisă de evaluare a cunoştinţelor, constând într-un test de tip grilă, privind Primul Război Mondial şi România; în vederea pregătirii pentru proba scrisă, elevii vor putea consulta manualele de istorie, în vigoare, clasele a VII-a, a VIII-a, precum şi referinţele bibliografice indicate în anexa prezentului Regulament;

 

La Secţiunea a II-a:

- proba practică, reprezentată de elaborarea unui afiş, poster sau lucrare plastică (dimensiunea 60 x 90). Pot fi folosite materiale printate, fotografii, copii xerox, acuarele etc., precum şi alte materiale pregătite înaintea începerii probei. Realizarea efectivă a lucrării în tehnica colajului sau oricare alte tehnici grafice se va face în timpul concursului. Tema lucrării: Oamenii şi Primul Război Mondial.

 

La Secţiunea a III-a:

- proba interactivă, constând în elaborarea unei prezentări power point pe o temă dată, privind Primul Război Mondial şi România în istorie şi literatură; tematica este indicată în anexa la prezentul regulament

 

4. EVALUAREA PROBELOR

 

Evaluarea probelor va fi realizată de o comisie de specialitate formată din 6 profesori:

- proba scrisă este evaluată de 2 profesori de istorie

- proba practică este evaluată de un profesor de arte vizuale şi de un profesor de istorie

- proba interactivă este evaluată de un profesor de istorie sau limba şi literatura română şi de un profesor de TIC

Evaluarea fiecărei probe se face cu un punctaj de la 10 la 100.

 

5. ACORDAREA PREMIILOR

 

Se vor acorda diplome de participare pentru toţi concurenţii, iar pentru fiecare secţiune se vor acorda premii şi menţiuni. Premiile şi menţiunile se acordă în conformitate cu prevederile Metodologiei – cadru şi a Regulamentului de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.