• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Martie , 2021

Centenarul nașterii ÎPS Justinian

A venit pe lume „în vremea bisericii”, și a plecat la fel, în „dangătul clopotelor”, pe care îl considera cea mai frumoasă melodie.
ÎPS Justinian ar fi împlinit anul acesta 100 de ani. Un moment pe care, dacă ar fi fost în viață, cu siguranță l-ar fi marcat ca și pe toate celelalte evenimente importante din viața sa: în rugăciune, împreună cu PS Iustin, preoții, călugării și credincioșii pe care i-a iubit atât de mult. Dar ÎPS Justinian a plecat să ne aștepte la poarta Raiului, așa că rămâne ca noi, cei de aici, să marcăm cum se cuvine acest moment.

 

 

În 28 mai 1921, în zi de mare praznic, „Duminica tuturor Sfinților”, când clopotele bisericii din Plopiș chemau creștinii la Sfânta Liturghie, venea pe lumea ÎPS Justinian, Arhiepiscopul Maramureșului și Săt­ma­rului.  Se spune că, pentru fiecare dintre noi, există o poartă de intrare în Împărăţia lui Dumnezeu. Pentru ÎPS Justinian, această „poartă” a fost stabilită încă de la naștere: iubirea de Dumnezeu și de oameni. Prin care, ÎPS Justinian a devenit, la rândul său, o poartă prin care noi toți să intrăm în împărăția lui Dumnezeu. La naştere, moaşa i-a prevestit că va deveni un om mare.
Se spune că există două tipuri de oameni mari: unii sunt mari prin modul în care îşi trăiesc viaţa, alţii sunt mari prin modul în care şi-o sfârşesc. ÎPS Justinian a fost mare şi prin viaţă, şi prin moarte. L-a avut ca model de viaţă pe Mântuitorul Iisus Hristos şi, în fiecare gând şi faptă, se raporta la El. Pentru el, rugăciunea era trudă sfântă şi neîntreruptă, fericirea şi respi­raţia lui Dumnezeu dinlăuntrul nostru. S-a rugat întreaga viaţă pentru toţi şi pentru toate, suferind alături de fiecare, bucurându-se alături de fiecare dar, mai ales, iubindu-i pe fiecare. Credinţa este, până la urmă, puterea de a iubi. Iar ÎPS Justinian a dus aceste virtuţi aproape de desăvârşire.

În 2016, ÎPS Justinian a plecat să ne aștepte la Poarta Raiului, unde a făgăduit că nu va intra, până când vom fi primii cu toții acolo. Acum, a rămas ca noi, cei de aici, să ne întâlnim cu ÎPS Justinian în rugăciune și în gând. Pentru că dragostea trece dincolo de moarte.

Dacă ar fi fost în viață, ÎPS Justi­nian ar fi sărbătorit ziua când împlinește 100 de ani, la fel ca și pe toate celelalte: în rugăciune, aducând mulțumire lui Dumnezeu. Oricum, de acolo de sus, cu sigu­ranță se va ruga alături de noi și în 28 mai, când Episcopia Maramu­reșului și Sătmarului, cu binecuvântarea și sub îndrumarea Prea­sfințitului Părinte Iustin, va organiza mai multe evenimente comemorative, dedicate Centenarului nașterii Arhiepiscopului Justinian, după cum urmează:
1. Inaugurarea Casei Memoriale „Justinian Chira”;
2. Școala din Plopiș va purta numele Școala Primară „Arhiepiscop Justinian Chira”;
3. Organizarea unui simpozion de către Departamentul de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul”,  în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Maramu­reșului și Sătmarului;
4. Confecționarea bustului Ahie­pis­copului Justinian Chira, care va fi așezat în fața Casei Memoriale „Justinian Arhiepiscopul;
5. În cadrul conferințelor preoțești, va fi evocată viața și activitatea pastoral-misionară, culturală și teologică a Înaltpreasfinției Sale;
6. Fundația „Justinian Arhiepiscopul” va reedita volumul „Colo-n sus în vremea aceea”, apărut la
Editura Mănăstirii Rohia, în 2010;
7. Vineri, 28 mai, ierarhii și oste­ni­torii Centrului Eparhial, îm­preună cu preoți și credincioși, vor participa la un pelerinaj în satul natal al Arhiepiscopului Justinian. Cu aceas­tă ocazie, va fi inaugurată Casa Memorială „Justinian Arhie­piscopul”, va fi dezvelit bustul Înaltpreasfinției Sale și va fi vizitată școala care va primi numele „Arhiepiscopul Justinian Chira”. De asemenea, va fi vizitată biserica, în care a fost botezat și va fi oficiată slujba parastasului la mormântul părinților Înaltpreasfin­ției Sale.
8. Sâmbătă, 29 mai, la Mănăstirea Rohia, Preasfințitul Părinte Iustin, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Sfânta Liturghie, după care vor oficia Slujba Parastasului la mormântul vrednicului de po­­menire Justinian Arhiepiscopul.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.