Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Pentru al doilea an consecutiv, revista americana Time, stilizeaza clasificarea personalitatilor care au schimbat lumea, pe lista fiind bine reprezentata America, dar si inamicii ei. Un hit parade 2005, scrie Alberto Flores D’Arcais pentru ziarul La Repubblica, citat de Rompres.
”Lista Time” include nume pe care aproape toti le cunosc: George W.Bush, Nelson Mandela, Dalai Lama, Bill Gates, Clint Eastwood. Dar sunt si altele, care in afara SUA sunt, practic, necunoscute: Jon Stewart (comic-militant), pastorul Rick Warren sau John Elderfield (curatorul Muzeului de Arta Moderna din New York). Este vorba de barbatii si femeile (putine) care prin munca, celebritatea si capacitatea lor inovatoare au un mare impact asupra vietii tuturor, cele 100 de “icoane” alese de saptamanalul Time pentru a ilustra cine conteaza cu adevarat in Anul Domnului 2005.
Comparativ
Este pentru a doua oara cand revista americana, deja celebra pentru copertile dedicate “personalitatii anului” si celor “100 de personalitati ale secolului”, compileaza lista celor care ne marcheaza viata.
Unii dintre cei prezenti anul acesta erau si in clasificarea din 2004 (de exemplu: GeorgeW.Bush, Condoleezza Rice, presedintele chinez Hu Jintao, ayatollahul irakian Al Sistani, dictatorul nord-coreean Kim Jong Il), altii au fost inlocuiti (este cazul lui Kofi Annan care a cedat locul sefului sau de personal, Mark Malloch Brown). Altii au fost pur si simplu stersi de pe lista ca fiind efemeri (mai ales artistii si oamenii de spectacol).
“Cei 100” ai revistei Time se impart in cinci categorii: lideri si revolutionari, artisti si oameni din domeniul divertismentului, intreprinzatori si “titani”, eroi si icoane, oameni de stiinta si ganditori. O alegere de nume cu totul discutabila care, avand in vedere ca au fost compilati de o publicatie americana, fie ea internationala ca Time, sufera de un anumit America-centrism.
O jumatate dintre cei alesi provin din America de Nord, iar multi dintre europeni sau asiatici au relatii de munca si interese directe in SUA. Este un joc si trebuie luat ca atare, care are meritul de a prezenta lumii care sunt “prioritatile” si tendintele care conteaza in unica superputere mondiala, acea America ce influenteaza si conditioneaza tot mai mult viata si miscarile intregii Planete.
Lideri si revolutionari
Dintre cei sase americani prezenti, trei sunt personalitati de prima marime ale Adminstratiei SUA (George W.Bush, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld), unul este un lider revenit in prim plan (din cauza maladiei si pentru angajamentul asumat in colectarea de bani pentru victimele Tsunami - precum Bill Clinton), iar ceilalti doi sunt astre in ascensiune ale politicii: democratul Barack Obama (senator de Illinois si revelatia Conventiei democrate de la Boston, o mare speranta pentru o viitoare Casa Alba “afroamericana”) si Bill Frist (puternicul lider republican din Senat, si el cu ambitii prezidentiale, dar care are numerosi adversari chiar in partidul sau).
In locul lui Kofi Annan, afectat de scandalul “Petrol contra hrana”, se afla britanicul Maloch Brown, putin cunoscut marelui public, dar astazi adevarata “eminenta cenusie” a Natiunilor Unite, in timp ce alti trei europeni prezenti sunt Gordon Brown (posibil succesor al premierului britanic Tony Blair), Javier Solana (ministru de externe al UE) si cardinalul german Joseph Ratzinger, care pe lista Time a luat locul Papei Ioan Paul al II-lea (nu este clar daca a fost introdus in ultimul moment sau daca este un gen de candidat oficial al revistei Time la papalitate).
Au fost confirmati Al Sistani, Hu Jintao si Kim Jong Il. Intra in clasificare premierul indian Manmohan Singh, sud-africanul Mbeki, venezuelanul Chavez si teroristul iordano-irakian Zarqawi. Ies Ben Laden, Vladimir Putin sau presedintele brazilian Lula (al carui rol este pentru Time evident mai putin important decat in urma cu un an).
Artisti si entertainers
Aici clasificarea este influentata de cele mai recente succese. Prin urmare, pe lista se afla laureati ai premiului cinematografic Oscar precum Clint Eastwood si Hilary Swank, iar surprinzator Michael Moore (care nu era prezent in 2004), Dan Brown (Codul lui Da Vinci), arhitectul spaniol Santiago Calatrava si Miuccia Prada. Au iesit de pe lista staruri ca Nicole Kidman si Sean Penn.
Intreprinzatori si “titani”
Sunt prezenti toti marii reinnoitei “new economy”, Steve Jobs (Apple), Meg Whitman (eBay), Craig Newmark (fondatorul Google, cea mai faimoasa si apelata lista online), James L. Balsillie (Blackberry) si Martha Stewart (de abia iesita din arestul la domiciliu). Printre straini se afla compania coreeana Samsung, cea chineza Huawei si rusul Abramovici (petrolist, miliardar si proprietar al clubului de fotbal Chelsea).
Eroi si icoane
Din categoria cea mai ravnita fac parte Nelson Mandela si Dalai Lama, Bill Gates si Michael Schumacher, dar si nume hotarat mai putin importante: Ellen MacArthur (campioana la yahting), canadianul Stephen Lewis (trimisul Natiunilor Unite pentru SIDA in Africa), iordanianca Hania Mufti (directoare a Human Rights Watch pentru Orientul Mijlociu), saudita Lubna Olayan (care conduce Olayan Financing Company), Eliot Spitzer (procurorul New York-ului si posibil viitor guverantor). In afara listei au ramas unele “icoane” din 2004, precum Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson, David Beckam si Lance Armstrong.
Oameni de stiinta si ganditori
O categorie stranie unde se poate intalni numele lui Karl Rove (consilierul “principal” al lui Bush), istoricul Timothy Garton Ash, Natan Sharansky, Jeffrey Sachs si Larry Summers, rectorul Universitatii Harvard (discutabil pentru unele afirmatii privind femeile).
La Repubblica
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.