Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 21 Martie , 2005
Cea mai moderna partie particulara din Maramures, in Poiana zapezii
Cu economia traditionala la pamant, cu feciorii plecati prin strainataturi, Borsa se orienteaza hotarat spre turism, ca alternativa la minerit. De la imbutelieri de ape minerale, la agroturism sau partii de schi, intreprinzatorii locali incearca sa faca fata competitiei economice.
Din cei 27.000 de locuitori ai „Micului Milano”, cum mai este numit orasul Borsa, peste 10.000 sunt plecati in strainatate (din care aproximativ 8.000 sunt plecati legal). Estimarea ii apartine viceprimarului Ioan Timis. ”In Borsa au mai ramas sub 5.000 de angajati, dintre care vreo 740 la exploatarea miniera (acestia din urma vor pleca dupa inchiderea minelor). Cei care aduc bani din Occident isi construiesc vile si isi cumpara masini de lux, putini incearca sa investeasca in ceva aducator de profit (in zona Complex sunt cativa care si-au construit pensiuni agroturistice sau moteluri). Pe valea Vinisoru functioneaza trei firme de imbuteliat apa minerala, iar acum, cineva vrea sa construiasca acolo si un mic sanatoriu cu tratamente hidroterapeutice. Sunt pasi mici, dar importanti. Poate, in viitor, vom avea mai multi localnici care sa investeasca in afaceri de turism”, a mai declarat Timis.
Cartofi si fan, in lipsa zapezii
Una dintre afacerile deja cunoscute din zona a fost realizata in totalitate de un intreprinzator particular din Baia Borsa: Danci Pricop. Borseanul marturiseste ca a demarat afacerea in urma cu patru ani: ”avand la dispozitie peste 7 hectare, am decis sa infiintez o partie de schi. Cu ajutorul copiilor, am achizitionat din Austria un teleschi, un utilaj de batut zapada si instalatia de iluminat. Apoi am muncit o gramada: am scos din radacini peste 60 de meri pe rod, de au spus vecinii ca sunt nebun. Am nivelat terenul, mutand o multime de pamant. Si asa am realizat o partie cu lungimea de 400 de metri si o diferenta de nivel de 85. Pana de curand, cand s-a deschis o alta partie iluminata la Cluj, aveam singura partie cu iluminat nocturn de la Brasov incoace. Teleschiul poate transporta peste 700 de persoane pe ora. In total, investitiile de aici, de pe Poiana Mare (sau Dosu’ lu’ Balan) au depasit 2,5 miliarde de lei, si pot sa ma laud ca n-am avut nici un accident. Din nefericire, zapada nu a fost prea multa iarna aceasta, si a venit doar dupa Revelion. In perioada aceasta, grosul clientilor apare in weekend, in special sambata noaptea. Ei vin de la Borsa Complex, unde nu exista nocturna, si schiaza la mine pana pe la patru dimineata. Le pun muzica, le ofer un ceai sau vin fierbinte, am si restaurant, iar ei sunt multumiti, mai ales ca preturile sunt mult mai mici ca in alta parte. Daca vor fi bani, voi extinde partia pana la 1.000 de metri, cu o diferenta dubla de nivel si poate, cine stie, voi achizitiona si tunuri de zapada! Totul depinde de numarul turistilor... La noi sezonul incepe pe 15 decembrie, si se termina pe la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie”, a declarat Pricop care, facand haz de necaz, a marturisit si ca „pana vor veni vremuri mai bune” isi va folosi partia si vara. Adica va planta cartofi, va cosi fanul... l”Si cand s-a topi zapada, o sa plantez cartofi!”
Teofil IVANCIUC
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.