Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ce taxe nefiscale au fost eliminate începând cu 1 februarie?
Începând cu 1 februarie 2017, voi fi eliminate 20 de taxe privind registrul comerţului, 8 taxe privind cetăţenia, supralegalizarea şi eliberarea unor documente, taxa radio, taxa TV, 22 de taxe privind publicarea în Monitorul Oficial, 13 taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru cazierul judiciar, 3 taxe privind apostila, tariful pentru eliberarea paşaportului suplimentar, 25 de taxe consulare, o taxă privind pescuitul, 4 taxe privind sistemul unitar de pensii, taxa pentru cazierul fiscal şi timbrul de mediu (taxa de poluare/prima înmatriculare).
Taxă examinare obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E – 6 lei.
Taxă examinare obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV – 28 de lei.
Taxă examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum şi a persoanelor care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere, precum şi pentru persoanele care nu au absolvit o şcoală de conducători de autovehicule, cu excepţia celor pentru categoriile B, B1, B+E – 84 de lei.
Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv – 60 de lei.
Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – 145 de lei.
Taxă de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar – 9 lei.
Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor – 414 de lei.
Înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare – 5 lei.
Trei taxe pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice – 22 de lei, sau juridice - 44 lei, precum şi înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei – 3 lei.
Din costul paşaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 de lei, şi tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, 100 de lei.
Taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple si pentru eliberarea adeverinţelor referitoare la: exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate; istoric de paşapoarte; perioada în care solicitantul a avut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate.
Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români; înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei; eliberarea cărţii de identitate provizorii - 5 lei.
Taxa pentru schimbarea numelui - 15 lei.
Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului - 22 lei.
Taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României - 35 lei.
Legile şi taxele eliminate
Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României – 6 taxe
- Eliberarea unui paşaport electronic, a unui paşaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverinţe, precum şi alte servicii prestate de autorităţi (Dir. Gen. Paşapoarte MAI + Dep. Consular MAE + Insp. Gen. Imigrări + DEPABD) – 22 lei
- Acordarea cetăţeniei române (ANC) – 191 lei
- Acordarea/Redobândirea cetăţeniei române (ANC) – 191 lei
- Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un act oficial (Dep. Consular MAE) – 25 lei
- Supralegalizarea sigiliilor şi a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor (Dep. Consular MAE) – 47 lei
- Identificarea unei persoane pe teritoriul României (Insp. Gen. Imigrări + DEPABD) – 35 lei
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura (1 taxă)
- Eliberare permis pentru pescuit recreativ/sportiv
- Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice – 4 taxe
- Comision efectuare reţineri din pensii – 3% din suma reţinută
- Eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare -15 lei
- Eliberarea, la cererea asiguraţilor, a adeverinţelor care atestă calitatea, venitul asigurat şi/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic – 15 lei
- Eliberarea adeverinţelor care conţin informaţii necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătoreşti – 17 lei
- Ordonanţa Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal
– 1 taxă
– Taxă cazier fiscal – 20 lei
– Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule – 1 taxă
– timbrul de mediu pentru autoturisme.