• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Ianuarie , 2015

Ce schimbări a adus anul 2015?

În Monitorul oficial de vineri, 12 decembrie 2014, Guvernul a publicat o Ordonanţă de Urgenţă care aduce modificări importante Codului Fiscal, acestea intrând în vigoare la 1 ianuarie 2015. Schimbările vizează atât modul de calcul al accizelor, introduce noi registre pentru persoanele fizice autorizate, iar pentru taxa pe valoarea adăugată se adoptă noi restricţii.

 
Accize:

În anul 2015, accizele se calculează la acelaşi curs valabil şi în anul 2014, respectiv la cursul de 1 euro = 4,7380 lei

- accizele sunt transformate direct în lei de către legiuitor, iar în Anexele 1 şi 2 la Codul fiscal, regăsim valoarea accizelor în lei, atât pentru produsele accizabile supuse accizelor armonizate, cât şi pentru cele supuse accizelor nearmonizate.

- pentru benzina fără plumb, acciza este de 2.035,40 lei/1.000 litri, ceea ce înseamnă că vom plăti acciză în sumă de 2,04 lei pentru fiecare litru de benzină fără plumb.

- Pentru bijuteriile din aur de până la 14k, acciza este de 4,74 lei/gram, iar pentru cele de peste 18k, acciza este de 9,48 lei/gram. Se păstrează scutirea de acciză pentru verighete.

- Pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi în sfera produselor accizabile, pentru care autorităţile fiscale solicită garanţii, transformarea în lei a garanţiilor exprimate în euro se va efectua utilizând cursul de schimb de 1 euro = 4,7380 lei.

- Pentru anii următori, acciza se determină actualizând valorile deja exprimate în lei, cu indicele preţurilor de consum existent la data de 30 septembrie a anului precedent, având în vedere ultimele 12 luni anterioare acestei date.

- Institutul Naţional de Statistică va comunica valoarea indicelui de consum până pe data de 15 octombrie, iar până pe data de 20 octombrie, autorităţile calculează valoarea în lei a accizelor ce vor fi valabile în anul următor, afişându-le pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

TVA

- una dintre reglementări vine să detalieze noţiunea de servicii furnizate pe cale electronică.

- de la 1 ianuarie 2015, prevederile privind modul de determinare a locului prestării de servicii pentru serviciile prestate pe cale electronică, serviciile de telecomunicaţii şi televiziune suferă modificări, iar noua prevedere normativă are următorul conţinut, aplicabil prestărilor de servicii către persoanele impozabile:

- locul prestării de servicii în favoarea persoanelor neimpozabile din punctul de vedere al TVA, va fi locul unde persoana neimpozabilă îşi are domiciliul.

 

De exemplu, o societate din România, persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA în România, prestează servicii furnizate pe cale electronică, în favoarea unei persoane fizice neimpozabile din Bulgaria. În această situaţie, nu va colecta TVA cu procentul din România, deoarece locul prestării de servicii este considerat în Bulgaria.

 

Noutatea majoră constă în faptul că această societate are obligaţia să colecteze TVA pentru Bulgaria, utilizând procentele de TVA existente în legislaţia Bulgariei. Desigur, va avea şi obligaţia plăţii TVA-ului către bugetul din Bulgaria.

 

-  În acest sens, societatea din România fie va depune direct către autorităţile din Bulgaria decontul de TVA aferent acestei tranzacţii, fie va utiliza un decont special depus prin Ghişeul unic privind TVA.

- Practic, această societate va cumula toate prestările de servicii transmise electronic către clienţi, persoane neimpozabile situate în alte state membre, va raporta aceste sume într-un decont de TVA aplicabil numai la aceste situaţii şi îl va depune în România, plătind către bugetul din România taxa pe valoarea adăugată.

- Prin ordonanţă, s-a stabilit că autorităţile române reţin din acest TVA, un procent de:

a) 30% pentru perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016;

b) 15% pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2018.

 

Înregistrarea în scopuri de TVA

 

- Se redefinesc procedurile privind reînregistrarea în scopuri de TVA pentru o persoană impozabilă al cărui cod de TVA a fost invalidat din oficiu de către autorităţi sau se redefinesc criteriile când un contribuabil ar fi trebuit să se înscrie în scopuri de TVA, iar acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia, iar autorităţile fiscale îl vor înregistra din oficiu în scopuri de TVA.

- Ordonanţa stabileşte că aceste criterii se aprobă prin Ordin la preşedintelui ANAF. În principiu, nu este nimic nou, însă ne aşteptăm la înăsprirea condiţiilor. Este o tendinţă de a elimina din categoria plătitorilor de TVA persoanele inactive economic.

- În acest sens, ordonanţa stabileşte imperativ că nu vor fi înregistraţi în scopuri de TVA, contribuabilii ce nu justifică intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică.

- Se reformulează prevederea că se va anula înregistrarea în scopuri de TVA a societăţilor înfiinţate conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile, pentru societăţile pe acţiuni, atunci când administratorii au înregistrate în cazier infracţiuni economice.

 

Pentru persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere, legiuitorul adoptă două măsuri relativ contradictorii, astfel:

a) se introduce Registrul de evidenţă fiscală pentru evidenţa veniturilor, cheltuielilor şi altor sume ce influenţează impozitul pe venit;

b) se scutesc la obligaţia de ţinere a contabilităţii unele categorii de contribuabili, cum sunt cei supuşi impozitării prin norme de venit.

 

Desigur, chiar dacă nu scrie în ordonanţă, aceştia trebuie să ţină evidenţa vânzărilor, deoarece ar putea intra în sfera TVA. În acest sens, aceşti contribuabili au obligaţia să completeze numai partea de venituri din Registrul de evidenţă fiscală.

 
 
Scumpiri
 

Facturile la electricitate plătite de populaţie vor fi mai mari cu 0,26% de anul acesta. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a motivat scumpirea curentului electric prin creşterea valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.

 

ŞI Poliţele RCA s-au scumpit cu 15-30%. Explicaţia este că societăţile de asigurări nu mai pot acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă recent de arbitrul asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Un alt produs care se va scumpi, în cursul anului, este benzina. Cel puţin aşa arată o prognoză a BNR. Benzina s-a ieftinit în ultima perioadă, un litru de benzină ajungând în prezent la 5,03-5,10 lei pe litru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.