Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ce măsuri intră în vigoare de la 1 august?
Relaxare, dar tot nu scăpăm de mască. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, săptămâna aceasta, Hotărârea 50 prin care propune mai multe măsuri de relaxare începând cu 1 august.
Deși săptămâna trecută guvernanții ne anunțau că planul de relaxare a măsurilor continuă conform graficului de la începutul verii, se pare că nu scăpăm încă de purtatul măștii în interior și nici de distanțare socială.
Potrivit Hotărârii 50 adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență: „Se propune ca, începând cu 01.08.2021, activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise, cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”.
De asemenea „Începând cu 01.08. 2021, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2. (3) În condițiile stabilite la alin. (1), activitățile se pot organiza și desfășura în toate localitățile, indiferent de rata cumulată a incidenței la 14 zile a cazurilor cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.
În ceea ce privește organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.), începând cu luna august va fi permisă participarea a maximum 150 de persoane în spații deschise și a maximum 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
De asemenea, ora de închidere a petrecerilor rămâne 2. Iar dacă toți participanții sunt vaccinați, au un test negativ sau au dovada trecerii prin boală, numărul maxim de participanți poate fi de 400.
Desfășurarea evenimentelor sportive este permisă cu ocuparea a 75% din capacitate, dacă localitatea are o rată mai mică de 2 și de 50% dacă rata este între 2 și 3 la 1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.
În schimb, organizarea de mitinguri şi demonstrații este permisă doar cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, „dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.
Totodată, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a făcut noi modificări în ceea ce privește persoanele care se întorc în țară din țările aflate pe lista cu risc epidemiologic. Astfel, a crescut la șase ani vârsta până la care copiii sunt scutiți de carantină la întoarcerea din țări aflate pe lista galbenă sau roșie, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Pentru copiii cu vârste între 6 și 16 ani, scutirea de carantină se face în baza unui test PCR negativ, vechi de cel mult 72 de ore, înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Măsura este valabilă pentru cei care se întorc din țările aflate în zonele galbenă și roșie. Sunt, de asemenea, scutiți de carantină adulții care au schema completă de vaccinare, au test COVID negativ sau pot face dovada că au trecut prin infecția cu COVID-19.