Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ce-a dea patra întâlnire de proiect Comenius „Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills a avut loc în Letonia”
Prof. coordonator Monika Bandi
În perioada 12-16 mai 2014 s-au derulat activităţile din cadrul proiectului Şcolar multilateral Comenius „Traditional Openair Games to Improve Children’s Skills - Topgames”. Acestea au avut loc la Şcoala Eglaines Pamatskola din Letonia.
De la Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare au participat profesor Monika Bandi – coordonatorul de proiect şi profesor Mureşan Grigore – director.
La activităţi au participat cadre didactice din toate cele 9 ţări partenere. Agenda de lucru a cuprins acţiuni de diseminare a activităţilor realizate în fiecare şcoală cu ocazia Zilelor Spaniei, prezentarea jocurilor pe care, în urma tragerii la sorţi, fiecare şcoală a trebuit să le studieze şi să le pună în aplicare, precum şi stabilirea calendarului de lucru pentru următoarea perioadă.
Şcoala gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare a prezentat 9 activităţi care s-au desfăşurat în mare parte în programul „Să ştii mai multe, să fii mai bun.” Astfel, elevii au vizionat filmul de animaţie Donkey Xote, au realizat vederi tridimensionale, au confecţionat puzzle-uri din vederile achiziţionate în Barcelona. Elevii au organizat un concurs de rezolvare a acestor puzzle-uri; au creat, cu un soft special, puzzle-uri online. La întâlnirea de lucru am mai prezentat portofoliile făcute de elevi despre Spania şi Catalunia, jocul cu pahare de plastic învăţat la şcoala din Spania. La orele de desen elevii au încercat să creeze lucrări inspirate de opera lui Gaudi prin diverse tehnici de lucru. Opera arhitectului catalan a inspirat şi elevii care sunt talentaţi la matematică, aceştia compunând probleme de algebră pe baza numerelor lui Gaudi aflate pe frontispiciul Catedralei Sagrada Familia. O activitate deosebită, care a implicat atât fete, cât şi băieţi, a fost confecţionarea de brăţări din elastice după metode însuşite de la elevii catalani.
Elevii clasei a II-aB au studiat regulile jocurilor italiene şi le-au jucat, iar elevii din clubul Smart Readers au studiat jocurile letoniene şi le-au pus în practică. Toţi elevii care au participat la activităţile din cadrul Zilelor Spaniei au fost încântaţi şi au mărturisit că aşteaptă cu nerăbdare următoarele etape ale proiectului.
Clasa a II-a A şi-a demonstrat măiestria în arta culinară catalană prin prepararea unui fel de mâncare – escalivada şi prin pregătirea unei băuturi răcoritoare pentru copii – sangria din fructe.
Toate produsele finale intermediare prezentate la întâlnirea din Letonia au fost postate pe site-ul oficial al proiectului www.topgamesproject.eu.
Agenda de lucru a cuprins şi activităţi culturale pregătite de elevii şi cadrele didactice letone. Foarte interesante au fost discuţiile purtate cu reprezentanţii autorităţilor locale, care au făcut o diagnoză a sistemului de învăţământ leton. De un interes major au fost şi vizitele la şcolile din apropierea localităţii Eglaine. Am avut ocazia să vizităm o şcoală primară şi o şcoală profesională din satul Bebrene, şcoli care au fost recent renovate din fonduri europene.
Vizitele culturale au constat în vizitarea obiectivelor de interes din satul Subate, vizitarea Centrului de Artă populară in Daugavpils unde participanţilor li s-a oferit ocazia de a modela în lut diverse figurine, vizitarea Centrului de artă Mark Rothko şi a fortăreţei din Daugavpils. Un ultim obiectiv care a atras atenţia participanţilor a fost Centrul pentru copii şi tineret din Ilûkste, locaţie care oferă copiilor şi tinerilor, prin spaţiile şi dotările moderne, o modalitate plăcută de petrecere a timpului liber.
O activitate care a făcut ca profesorii participanţi să-şi amintească de copilărie a fost organizarea de către şcoala gazdă a unei ieşiri în aer liber, unde, coordonatorii de proiect au jucat jocurile propuse în proiect de către elevi.
În perioada următoare mobilităţii, şcolile partenere vor organiza activităţi diverse care să marcheze Săptămâna letonă. Şcoala noastră şi-a propus o serie de activităţi care să stimuleze imaginaţia elevilor şi în acelaşi timp să ofere informaţii relevante despre Letonia. Dintre acestea enumerăm: realizarea de ilustrate 3D, realizarea de portofolii ce vor cuprinde imagini şi informaţii utile despre ţara vizitată, organizarea unui concurs de rezolvare de puzzle-uri din vederi din Letonia, pregătirea de puzzle-uri online, realizarea unui Webquest despre obiectivele vizitate, lecturarea în cadrul clubului de lectură Smart Readers Club a poveştii „Spriditis”, învăţarea paşilor de dans ”River of friendship”.
Informaţiile necesare realizării acestor activităţi vor fi luate dintr-un produs final (carte) al unui proiect e-Twinning din anul 2012 - „A European Story”, proiect care a avut un partener din Daugavpils, Letonia, punându-se astfel accent pe sustenabilitatea proiectelor care se desfăşoară în şcoala noastră. Ca o continuare a acestui proiect e-Twinning a fost şi plăcuta întâlnire cu profesoara Eva Vovka, cea care a fost coordonatoarea din Letonia în cadrul proiectului „A european Story”.
Activităţile de diseminare vor consta în actualizarea colţului Comenius din şcoală, prin crearea unei expoziţii cu materiale informative despre şcoala din Eglaine şi sistemul de învăţământ leton, prin vizionarea de filme documentare.
Aceste activităţi vor fi prezentate în cadrul mobilităţii din Baia Mare care se va desfăşura în perioada 2-6 iunie 2014 şi la care vor participa 19 cadre didactice din cele 9 ţări partenere şi 15 elevi din Ungaria şi Bulgaria.