• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2013

Cazul Pintea Viteazul

Teatrul Municipal din Baia Mare a prezentat sâmbătă, 30 noiembrie 2013, de la ora 18, o nouă premieră a stagiunii curente - „Cazul Pintea Viteazul”, pe un scenariu şi în regia lui Gavriil Pinte. Unul dintre protagoniştii montării este şi Grigore Leşe, care colaborează pentru prima dată cu teatrul băimărean. Din distribuţie mai fac parte Liviu Topuzu, Ruxandra Lăzărescu, Claudiu Pintican, Ştefan Mura, Mircea Gligor, Vali V. Popescu, Loredana Maghear, Adrian Pop şi Raul Conicica. Scenografia este semnată de Roxana Ionescu.

 
 

Noul proiect al teatrului băimărean a fost detaliat într-o conferinţă de presă. Managerul Teatrului Municipal, Claudiu Pintican, a vorbit despre semnificaţia noii producţii, care e integrată într-un plan mai amplu al teatrului de valorizare a tradiţiilor regionale, mulţumind totodată artiştilor invitaţi.

 

„Cazul Pintea Viteazul” comemorează 310 ani de la moartea unuia dintre eroii legendari ai Maramureşului, fără a se vrea o restituire istorică. ”Nu o să vedeţi un spectacol despre personajul istoric. Eu nu fac teatru documentar, nici ilustrativ”, a afirmat regizorul Gavriil Pinte la conferinţa de presă.

„M-a interesat mai mult faptul că secole de-a rândul, aici, oamenii au avut nevoie de Pintea ca model. Am fost interesat de felul în care s-a fabulat despre Pintea”, a precizat regizorul, trecând în revistă întreaga mitologie populară despre faimosul haiduc maramureşean.

Acest punct de vedere a fost întărit şi de Grigore Leşe, prezent şi el la conferinţa de presă a Teatrului Municipal.

„Nu iubesc idilismele, contemplarea şi folclorul aşa-zis ancestral, dacă nu e aşa. Acest spectacol va fi cel mai bun din istoria Teatrului Municipal din Baia Mare, va fi un reper”, a spus Grigore Leşe, exprimându-şi încrederea că producţia băimăreană se va juca şi în alte oraşe ale ţării ori în străinătate. Leşe a făcut şi o pledoarie pasionată pentru ”regândirea conceptului de folclor în Maramureş” şi a vorbit şi despre identitatea acestui spaţiu cultural în plan internaţional.

 

Prezenţa lui Grigore Leşe în această producţie teatrală a fost salutată şi de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care s-a referit la ”un fel de simbolică întoarcere acasă”a lui Leşe prin acest rol. Primarul a opinat de asemenea că acest spectacol poate fi punctul de plecare al unei colaborări de durată şi că va fi un punct de referinţă în dinamica culturală regională. Despre o „integrală a miturilor româneşti” a vorbit şi prof. dr. Teodor Ardelean, preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Municipal, el dezvăluind totodată faptul că Grigore Leşe va fi sărbătorit la începutul anului viitor la Baia Mare, cu prilejul împlinirii a 60 de ani.

Comentariile celorlalți

Lidia Petreu pe 06.02.2014 la 16:55
Am vazut spectacolul de 2 ori. Pe scurt, dupa parerea mea este mediocru si extrem, extrem de plictisitor. Un spectacol documentar sau biografic. Jocul de umbre de pe ecran sunt de teatru de papusi pentru copii. In planul real nu se intampla nimic, decat se "recita" prost un text. Muzica live este si ea repetitiva, plictisitoare si redundanta - un fel de muzica populara culta care nu-ti creeaza nici o stare (am vazut aici cu 2 ani in urma un spectacol de Marcel Top care la nivel de muzica populara cantata live avea un fior mult mai autentic si un impact asupra audientei de 10 ori mai mare). Prost si finalul cu aducerea in scena a "directorului" Pintican cu al sau monolog patetic ,in chip de prezentator/ghid de muzeu. "Doctoratul" nu te ajuta sa fii nici un actor, nici un regizor si paradoxal...nici un director mai bun. E vorba de TALENT si nu de diplome! Finalul parea ca un "multumesc ca m-ati chemat sa montez" din partea regizorului.
Nu este nici un spectacol de text(e un text care relateaza), nu e nici un spectacol de actorie, nici de imagine, nii de regie, nici de emotie...nici de nimic.
Nu am inteles daca se foloseste muzica live pe scena, de ce mai apare si muzica pe banda. La fel nu am inteles cine e personajul principal acolo...Grigore Lese sau Pintea?! Fiindca la spectacolele vazute de mine parea Grigore Lese si toti actorii de pe scena pareau speriati si coplesiti de el. Am inteles ca la unul din spectacole domnul Lese a oprit spectacolul si i-a facut pe spectatori provinciali si prosti, si a cerut 2-3 camere de filmare. Jenant!
PRO:
decorul, costumele si lumina
CONTRA:
restul spectacolului

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.