• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Un maramureşean atipic: „Loţi Frizerul”

Cine-şi imaginează că un frizer nu poate fi spectaculos, se înşeală amarnic. „Loţi Frizerul” este căvnicarul la care se îmbină perfect calităţile de colecţionar, de fin psiholog, analist politic, fermier etc. Şi dacă vă spunem şi că practică meseria de frizer de 46 de ani, vă aşteptaţi deja la o poveste deosebită.

 
 

Dacă întrebi în Cavnic de Vasile Kovacs, ai şanse să se uite lumea câş la tine, pentru că de fapt toată lumea îl ştie ca „Loţi Frizerul”. Nu de alta, dar după 46 de ani în meseria de frizer nu l-ar putea chema altfel. Cum a ajuns frizer? „Tatăl meu vitreg, căruia îi port numele şi îl respect, el mi-a dat pâinea asta. Aveam un vecin frizer şi a discutat cu el. Eu nu eram de faţă, că lucram la Şuior în construcţii. Aveam 15 ani. Vecinul i-a spus că trebuie depusă o cerere la „Gutinul” în Baia Mare. În 1965, din iulie până în noiembrie am lucrat la Şuior, după care ne-am mutat la Flotaţia Centrală şi mi-a venit ordinul de prezentare. Am fost ucenic de frizer la locul de muncă 10 luni. Mi s-a dat o foarfecă şi un brici şi mi s-a arătat cum să le manevrez. Lucram sub supravegherea unei doamne”, povesteşte frizerul din Cavnic.

Sunt oameni care apelează numai la serviciile lui, chiar dacă locuiesc în Baia Mare, însă primul contact cu clientul n-o să-l uite niciodată: „era un zidar, Feri Baci, un om foarte agitat. La două săptămâni de ucenicie, m-a luat de mână şi mi-a cerut să-l bărbieresc. I-am spus că mi-e frică, dar a insistat. Ţin minte şi acum că l-am tăiat puţin după ureche, dar n-a fost grav. Da, cu briciul se bărbierea pe atunci. În primele două săptămâni am învăţat să manevrez briciul şi foarfeca, să fac ticăiala aceea de foarfecă specifică în frizerie şi să întorc briciul pe curea”.

Loţi Frizerul are şi astăzi briciuri, dar nu şi-a făcut o colecţie de obiecte ascuţite. A colecţionat doar flori de mină. De aceea, la Cavnic este poate singura frizerie din ţară unde există şi vitrine cu flori de mină, scoase la lumină acum 40 de ani. Căvnicarul mărturiseşte că meseria de frizer i-a oferit şansa să cunoască oameni, să realizeze că fiecare este diferit şi să înveţe multe de la ei.

 

Se poate spune că din ’90 a luat totul de la zero: „Am aşteptat schimbarea din ’89 de mai demult. Simţeam că o să se întâmple ceva. Eram pregătit în ’89 să investesc în construcţia unei frizerii. Şi i-am spus soţiei şi că prin asta pot să le ofer o meserie şi fetelor noastre”. De asemenea, spune că alt moment inspirat din viaţa sa a fost că după armată s-a întors la meseria de frizer, nu de alta, dar era decis să urmeze o carieră militară. Când l-am întrebat dacă sunt surprize în meseria de frizer, am primit un răspuns neaşteptat: „Acum sunt destule surprize, că Statul ăsta a făcut o grămadă de «meseriaşi» în câte 3 luni. De exemplu, cineva din Cavnic tundea într-o pivniţă în timp ce nouă ni se tot ridică impozitele şi costurile cu utilităţile”.

Frizerul din Cavnic ne-a mărturisit că ar fi avut şi doritori să se tundă pe datorie, însă n-a acceptat. A acceptat, însă, solicitările oricărui client: „Niciodată n-am refuzat vreun client. De la meseriaşii bătrâni am învăţat că, indiferent cum este omul, nu trebuie refuzat. Chiar dacă era cu păduchi, l-am servit şi după aia m-am curăţat şi am sterilizat tot. Nu avem voie prin lege să le refolosim. O singură dată am refuzat, pe cineva cu o boală de piele foarte gravă. Totuşi nu am luat păduchi niciodată de la clienţi. Am văzut în schimb mulţi şi sunt şi acum. Parcă acum nu mai sunt atâtea cazuri ca mai demult, dar există în special la cei incluşi în «categoria defavorizată»”.

Dar meseria de frizer are şi părţile ei frumoase. Loţi Frizerul mărturiseşte că se şi distrează copios, pentru că printre clienţii fideli sunt câteva persoane care spun bancuri întruna cât timp stau în frizerie. Deşi n-a vrut să se specializeze şi în coafuri pentru femei „pentru care trebuie doar un pic de îndemânare în plus”, frizerul din Cavnic are printre clienţii fideli şi câteva femei. Însă partea aceasta a meseriei o compensează activitatea soţiei sale şi a fiicelor.

 

Loţi Frizerul are o relaţie specială cu cei mici: „dacă îi tund eu primul, atunci nu mai merg de la mine. Şi acum sunt mulţi copii care vin la frizerie şi dacă nu mă văd, nu rămân să se tundă. Discut foarte mult cu ei, am răbdare şi dacă sunt mici, le arăt toate sculele şi maşinile”. Frizerul are „magnet” nu doar la copii, ci şi la politicieni: „m-au curtat multe partide, dar eu n-am fost membru de partid niciodată. Eu am o viziune liberală, dar fac politică aşa ca tot omul şi sunt în temă cu tot ce mişcă, însă nu intru în niciun partid. La ora actuală politica, mă scârbeşte că văd ce se întâmplă”. Cea mai mare dorinţă a frizerului din Cavnic? „Să cadă Guvernul!”

 

Pasiunile lui Loţi Frizerul

 

De 30 de ani are o adevărată pasiune pentru creşterea iepurilor. „Am întrerupt de două ori această pasiune, iar acum m-am apucat a treia oară. Am vreo 30 de iepuri şi aştept să se nască încă vreo 20. Am acasă o mică fermă. În rest, îmi place grădinăritul”.

De asemenea, o vreme a jucat la Loto, dar s-a oprit. „Am fost în grupul «loteriştilor» din Cavnic numai din prietenie dar am ştiut că n-o să câştig niciodată. Este un grup în oraş care pune constant bilete la Loto. Dar m-am retras, să nu fiu eu de vină dacă nu câştigă, pentru că eu nu am încredere în aşa ceva. Ştiu că atunci când nu crezi în ceva, n-are cum să se întâmple, aşa că nu vroiam să nu câştige din cauza neîncrederii mele”

Comentariile celorlalți

Ianis Fachirul pe 05.04.2012 la 14:56
Lotii ma tunde de vre-o 40 de ani si inca nu mi-a taiat urechile...:)))este foarte bun frizer si un om de calitate.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.