• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Cavnic, Silviu Toma, doctor Silviu Toma, PP-DD

Aici,  în Maramureşul ancestral, de unde îmi trag şi eu obârşia, destinul uman este strâns împletit cu natura înconjurătoare. Omul, sfinţitor al acestor meleaguri, a lăsat „semne” de-a lungul vremurilor pe casele şi porţile de lemn, dar şi pe turlele bisericesti, atât de înalte pe cât de mare i-a fost şi-i este credinţa în Dumnezeu.

 
Maramureşul este păstrătorul valorilor arhaice, unde datinile şi obiceiurile izvorâte dintr-o istorie zbuciumată sunt unice în lume.
Aplecarea mea spre înţelegerea şi cunoaşterea acestor fenomene în care rolul primordial îl are omul, m-a făcut să-i fiu aproape, să-l înţeleg şi să-l ajut, crezând cu tărie în prosperitatea lui.  Am reluat acest demers pe o scară mai mare atunci când, politician fiind, am înţeles că numai social-democraţia modernă, percepută ca o reformă a unui sistem mai echitabil, poate şi trebuie să vină în sprijinul omului.  
Astăzi, Maramureşul se relevă ca o entitate economică şi socială cu puţine realizări în ultimii 20 de ani. Politicile promovate de oameni vremelnici au fost direcţionate mai mult pe rezolvarea unor probleme imediate, în care beneficiarul nu a fost întotdeauna omul cu necesităţile lui. S-a născut astfel o clasă privilegiată, bazată pe interese comune, care dictează şi influenţează decizii politice, corup şi se afişează ostentativ în raport cu omul de rând.
S-a atentat la valorile inestimabile date omului de Mama Natură, s-au defrişat masiv pădurile, s-au poluat  apele din judeţ, stricând grav echilibrul ecologic. Mai grav este că s-a atentat la însăşi fiinţa biologică a omului printr-o asistenţă socială precară, prin închiderea unor spitale din judeţ, prin lipsa medicamentelor de pe piaţă.
Ca martor ocular la toate aceste nelegiuiri făcute de o clasă politică veroasă şi pe baza experienţei acumulate, îmi voi îndrepta şi pe viitor acţiunile mele în primul rând spre protejarea  celor care dintr-un motiv legat de pauperizare nu pot lucra într-un sistem de piaţă liber. Ei se regăsesc cu preponderenţă în ţinuturile istorice Codru, Chioar, Someş, Lăpuş, Valea Izei, dar şi în altă parte, unde de-a lungul unor perioade mari de timp au fost ţinuţi în izolare, nepăsare şi chiar sărăcie. Este nevoie să le asfaltăm şi să le modernizăm drumurile comunale şi judeţene, ţinând cont de infrastructură, cât şi de logistica ce operează pe aceasta, să-i racordăm cât se poate de repede la Autostrada Transilvnia şi drumul nordului, două obiective majore pentru nord-vestul României, care vor fi finalizate în următorii ani. Este nevoie să prindă contur „Tunelul pe sub Gutâi”, proiect cu importante implicaţii economice şi sociale pentru toţi locuitorii Maramureşului, care ar scurta drumul dintre Baia Mare şi Sighetul Marmaţiei cu aproximativ 12,5 Km. Este nevoie de locuri de muncă, mai ales în fostele centre miniere Baia Sprie, Cavnic, Băiuţ, Groşii Ţibleşului, prin programe de dezvoltare turistică şi de afaceri pretabile pe astfel de zone. Nu trebuie uitate nici zonele din Maramureşul istoric, care trebuie să devină în viitorul apropiat adevarate centre economice cu utilităţi şi infrastructură moderne, alimentare cu apă, abatoare şi centre de colectare a produselor.
Pentru locuitorii municipiului Baia Mare şi ai localităţilor limitrofe (Baia Sprie, Groşi, Recea, Tauţii Măgherauş), văd oportunitatea creării unui parc industrial care să absoarbă o importantă forţă de muncă, precum şi necesitatea ecologizării acestei zone de piritele şi iazurile cu cianură, care sunt în continuare o ameninţare pentru locuitori.
Trebuie să veghem la sănătatea pământului, să corectăm acolo unde tot omul şi-a pus amprenta într-un mod vicios; să împădurim masiv prin acţiuni de înaltă conştiinţă civică, în care rolul important să-l aibă tinerii. Şi dacă vorbim despre tineri, să venim în sprijinul lor prin programe de ajutorare cu burse, concursuri în care să se afirme libera lor iniţiativă.
Nu în ultimul rând, mă întorc la locuitorii satelor, care se cer protejaţi prin stimularea cultivării pământului, a creşterii animalelor celor mai valoroase, selecţionate genetic, în general printr-o puternică subvenţionare agro-zootehnică.
Cred cu tărie că Maramureşul este un pământ al credinţei şi demnităţii, un izvor nesecat al culturii şi tradiţiei, pe care avem datoria sfântă să-l apărăm şi să- l promovăm.
 
 
Senator PSD, Marius Sorin Bota

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.