• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Mai , 2013

Câţi bani au mai cheltuit parlamentarii noştri?

Democraţia costă. Mult. Iar parlamentarii maramureşeni sunt mai mulţi şi mai scumpi în această legislatură. Vă prezentăm cât cheltuim, uninominal, cu deputaţii şi senatorii de Maramureş pe indemnizaţii, diurne, sume forfetare şi birouri parlamentare.

 
 

Vreo 20.000 de lei. Lunar. Pentru fiecare parlamentar. O medie simplă şi un calcul aritmetic care îţi face părul măciucă. E suma pe care o plătim pentru ca aleşii de Maramureş să ne reprezinte în „organul legislativ suprem”. Pentru ce plătim aceşti bani? Păi ar fi mai uşor să spunem pentru ce nu plătim.

Parlamentarilor le sunt asigurate toate condiţiile demne de un ales: cazare, indemnizaţii, telefonie, diurnă, deplasări, cheltuieli cu cabinetele parlamentare. Vreţi detalii? Vă dăm.

 

Veniturile lunare ale unui deputat sunt de 4909 lei. Deh, impactul psihologic, nu dădea bine 5.000.... Apoi, diurna. În total, într-o singură lună, Camera Deputaţilor a plătit 610.750 pentru deplasările la lucrările Parlamentului şi 420.420 pentru deplasări în teritoriu. Conform legii: „Deputaţii şi senatorii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în Bucureşti, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară prevăzută pentru deputat sau senator. De aceeaşi diurnă beneficiază deputaţii şi senatorii care:

a. efectuează deplasări în ţară din însărcinarea preşedintelui Camerei Deputaţilor sau al Senatului, a birourilor permanente ale celor două Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare;

b. nu domiciliază în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, pe timpul deplasării, în aceste circumscripţii, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului;

c. se deplasează în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, în altă localitate decât cea de domiciliu, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului”.

Pe scurt, cam 100 de lei diurnă pentru fiecare zi de „muncă”.

Evident, deputaţii au nevoie şi de cazare. Iar prin legea pe care singuri şi-au formulat-o şi aprobat-o „Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în municipiul Bucureşti li se asigură pe durata mandatului cazare gratuită sau, la alegere, în cazul în care nu beneficiază de cazare gratuită, li se acordă, pe noapte, 70% din tariful minim practicat de unităţile hoteliere şi care este achitat unui deputat sau senator”.

 

În total, într-o singură lună, Camera Deputaţilor plăteşte pentru cazarea aleşilor peste 1,6 milioane de lei. E mult? Staţi, trecem la transport. Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport intern gratuit pe liniile aeriene, auto, fluviale şi pe calea ferată. Deputaţii care folosesc maşinile personale primesc pentru fiecare 100 de km parcurşi contravaloarea a 9,5 litri de benzină. În total, alţi 639.290 lei decontaţi într-o singură lună. Evident, nu putem uita nici telefonia mobilă. Pentru membrii Biroului Permanent, liderii grupurilor parlamentare şi preşedinţii de comisii, costurile pentru telefonia mobilă se suportă integral din bugetul Camerei Deputaţilor; pentru ceilalţi deputaţi, se suportă din bugetul Camerei Deputaţilor costul unui abonament lunar în limita a 400 minute, iar costul abonamentului suplimentar şi al convorbirilor interne adiţionale se suportă din suma forfetară şi din venituri proprii. Costul convorbirilor internaţionale - roaming, se suportă integral din venituri proprii. Totuşi, într-o singură lună, 23.717 lei.

 

Pentru membrii Biroului Permanent, liderii de grupuri parlamentare, preşedinţii de comisii, abonamentul lunar suportat din bugetul Camerei Deputaţilor de voce este, după caz, de 23,16 Euro sau 35,03 Euro fără TVA . Pentru deputaţi, abonamentul lunar suportat din bugetul Camerei Deputaţilor este de 10,17 Euro, fără TVA.

 

Grosul cheltuielilor merge însă pe cabinetele parlamentare. Camera Deputaţilor decontează cheltuielile cu personalul angajat şi cheltuieli cu bunuri şi servicii: chiria pentru sediul birourilor parlamentare; utilităţile, alţi furnizori (ex. paza sediu); benzina, motorina, lubrifianţi pentru transport auto în circumscripţie; furnituri şi materiale de birou; consumabile pentru computere; consumabile pentru aparatura de multiplicare; cheltuieli protocol pentru primirea invitaţilor străini şi români; materiale şi ustensile pentru curăţenie; diurna, cazarea şi transportul angajaţilor şi colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripţie şi la Parlament; reparaţia bunurilor din dotarea birourilor; publicaţii şi abonamente la presa locală şi naţională; cărţi; cost abonament suplimentar telefon mobil, solicitat peste cel standard; anunţuri în mass-media; obiecte de inventar; reparaţii curente şi igienizări efectuate la sediul birourilor parlamentare etc. Fiecare deputat de Maramureş decontează lunar cam 10.000 de lei pentru aceste cheltuieli, vreo 5000 pentru personal şi vreo 5000 pentru bunuri şi servicii. 

 

La Senat, aceeaşi mâncare de peşte. De exemplu, senatorul Liviu Marian Pop primeşte o diurnă de 7.648 de lei, diurnă în teritoriu 838 de lei, diurnă în Bucureşti dublu, adică peste 1.600 de lei, cazare în Bucureşti, 2842 lei, transport, 3.274 lei şi telefon, 75 de lei. Lunar, decontează şi vreo 10.000 de lei pentru personalul cabinetului senatorial şi întreţinerea lui. Senatorul Titus Paşca cheltuie chiar mai mult, decontând numai pentru personalul cabinetului senatorial 6.478. Alo, domnu’ Paşca, v-aţi scos rudele de pe statele de plată ale Senatului?

Comentariile celorlalți

contra pe 21.07.2013 la 12:08
sa va fie rusine
pintea pe 28.05.2013 la 11:26
Senatorul Pasca si-a trecut pe statele de plata "jigodia de presa" , care arunca laturi ,pe bani publici, in cine vor muschii lor(si in folosul lor ,bineinteles).

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.