Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Catedrala Episcopală, pe ultimii zeci de metri
Catedrala Episcopală din Baia Mare este mai aproape de finalizare. Săptămâna
trecută, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a prezidat Şedinţa tehnică Şi a vizitat şantierul Catedralei Episcopale.
Săptămâna trecută a avut loc o nouă şedinţă tehnică şi o vizită pe şantierul Catedralei Episcopale. Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte de discuţie, la care au participat: arhid. Nifon Motogna - administratorul Catedralei, arhid. Teodosie Bud – consilier economic în cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, şi echipa tehnică: arhitect Cordoş Dorel - şef de proiect, prof. dr. ing. Gelu Zaharia - responsabil cu structura de rezistenţă, ing. Buda Grigore - şef de şantier, ing. Pintilie Florin - diriginte de şantier, Nicolae Lazăr - maistru constructor, iar invitat special a fost primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
În cadrul şedinţei, arhid. Nifon – administratorul catedralei - a prezentat stadiul lucrărilor realizate până la această oră, iar membrii echipei tehnice au prezentat următoarele etape în construcţia Catedralei, precum şi metodele tehnice de realizare a acestora. Primarul Cătălin Cherecheş s-a interesat în mod deosebit de evoluţia lucrărilor şi, în special, de proiectul şi termenul de execuţie al frumoasei cruci, care va avea 17m, echipată cu sistem de balizaj şi paratrăsnet, aşa cum a prezentat-o arhitectul Cordoş Dorel.
O lucrare aparte este pregătirea spaţiului de pe frontonul catedralei, unde urmează a fi realizată icoana „Sfintei Treimi”, încadrată de vitralii.
Preasfinţia Sa şi întreaga echipă au urcat până la cota +42,85m pentru a vedea la faţa locului evoluţia lucrărilor, a stat de vorbă cu muncitorii constructori şi şi-a exprimat dorinţa ca la finele acestui an să fie încheiată cupola.
În continuare, se lucrează la diafragmele exterioare (E1), astfel că până la sfârşitul lunii august să fie turnată inclusiv placa peste „galeria belvedere” de la cota +43 m şi la eşafodajul metalic care urmează să susţină schela pentru restul lucrărilor rămase de executat. PS Justin Sigheteanul a declarat că: „este o întâlnire cu echipa tehnică şi cu reprezentanţii firmei care urmează să execute crucea principală de pe cupola Catedralei, care va avea 15 metri înălţime şi care vor executa şi clopotele. Echipa tehnică este formată din arhitect, inginer de rezistenţă şi executantul lucrării. Am urcat pe Catedrală pentru a vedea şi recepţiona lucrările care s-au făcut până la ora actuală. Am ajuns la pasajul belvedere, de unde va putea fi privit oraşul la cota plus 45 de metri. Acum se execută ultimele lucrări, se toarnă diafragma exterioară, în care vor fi trei ferestre în cele 8 părţi ale octogonului. Peste această terasă belvedere urmează să se înalţe cupola care avea 20 de metri până la baza crucii. În total, construcţia va avea 70 de metri plus crucea. Întâlnirea pe care o facem de obicei la momente importante este esenţială pentru bunul mers al lucrărilor şi pentru calitatea lucrărilor.
De asemenea, şi pentru a face observaţiile necesare şi pentru a ne spune şi noi punctul de vedere în anumite privinţe. Într-adevăr, se poate vedea că acum se înalţă mult mai repede Catedrala. Aproape s-a dublat numărul de muncitori pentru că este câmp de lucru. Au fost lucrări la arce şi la pandantivi foarte grele şi nu se putea lucra în echipă foarte mare. S-a lucrat până acum cu 20 de oameni, iar acum avem 35 de oameni. Deja se poate vedea că lucrările evoluează mult mai repede. Lucrarea este dificilă, pentru că este la înălţime, dar ea se restrânge ca suprafaţă de aceea se vede că se înalţă mai repede decât până acum”.
PS Justin a spus că speră să fie montată în acest an şi crucea de pe Catedrală. Cât despre soluţia ingenioasă care s-a găsit pentru macaraua înfiptă în vârful Catedralei, PS Justin explică: „Da, macaraua are 80 de metri înălţime şi cu ea ridicăm cupola. Este aşezată într-unul dintre cele patru turnuri care flanchează cupola principală şi soluţia a fost dată de domnul Gelu Zaharia. Ca să nu creăm încă un eşafodaj acolo sus, pentru că ar fi trebuit încă o macara şi nu aveam siguranţă, pentru că nu aveam de ce să o ancorăm, s-a găsit această formulă încât macaraua coboară până la demisol prin turn. Acolo s-a făcut platforma şi este ancorată în turn şi în acest fel este asigurat echilibrul”.