Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Joi , 8 Martie , 2012
Catedra excelenţei
Este una dintre cele mai cunoscute şi recunoscute doamne din viaţa publică maramureşeană. Mariana Pop, inspectorul şcolar general al judeţului Maramureş, este unul dintre cei mai buni manageri din ţară, al cărui profesionalism este recunoscut atât la nivel de minister, cât şi în cadrul programelor europene.
Deşi învăţământul este un domeniu al doamnelor, să conduci un sistem aflat în plină reformă, cu mii de angajaţi şi beneficiari, e o muncă extrem de dură şi solicitantă. O doamnă a reuşit însă să facă faţă cu succes provocărilor reformei şi, mai mult, să devină un exemplu de inspector şcolar general performant. Profesionalismul şi seriozitatea Marianei Pop au devenit recunoscute la nivel naţional, la fel şi viziunea sa, pentru că nu puţine au fost programele naţionale în care Maramureşul a jucat rolul de proiect pilot.
Mariana Pop a urcat pe rând toate treptele învăţământului, de la profesor, la director de liceu, inspector şcolar adjunct şi inspector şcolar general, bazându-se pe experienţă şi profesionalism. Aşa că, recenta numire a Marianei Pop în funcţia de inspector general a fost privită de toată lumea ca o recompensă firească a performanţei demonstrate în sistemul de învăţământ.
A avut curajul să se implice şi în alt domeniu dur: politica, argumentând că vremea îndemnurilor “Zoe, fii bărbată” a trecut şi că, dacă laşi casa şi copiii pe mâna unei femei, de ce n-ai lăsa şi conducerea unei instituţii?
Este o femeie completă şi împlinită: soţie, mamă, bunică, o doamnă cu o carieră solidă, extrem de ocupată şi dăruită. Atât de ocupată, încât n-a avut niciodată răgazul unui bilanţ: “N-am avut niciodată timp să le adun toate.
M-au preocupat proiectele dedicate unor elevi deosebiţi cu rezultate la olimpiadele naţionale şi internaţionale, cadrelor didactice care s-au pensionat, şi în fiecare an am gândit un eveniment pentru ei, proiecte pentru copiii aflaţi în risc de abandon etc. Am avut multe proiecte pilot. De exemplu, programe lansate la nivel naţional, în alte zone s-au stins, la noi au funcţionat şi funcţionează cu succes, cum este cazul centrelor de documentare şi informare. Avem rezultate excelente şi în numărul de proiecte câştigate”.
Chiar în preajma zilei de 8 Martie, Mariana Pop îşi pregătea “sărbătoarea”prin muncă: organizarea olimpiadelor şi derularea unui proiect extrem de important: “Alege-ţi drumul”.
Mariana Pop s-a născut în anul 1960. În 1984 a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj - Napoca. Preocupată de perfecţionare, a luat toate gradele didactice la timp şi a urmat diverse cursuri de formare profesională: Program naţional de Formare Managerială „Inspector European 2007”; cursul de formare continuă „Utilizarea AEL”, în urma căruia a obţinut atestat de formare continuă a personalului didactic; Program de formare a personalului didactic în funcţii de conducere din cadrul învăţământului preuniversitar; formarea profesorilor şi managerilor din cadrul Programului Phare RO 20200058601, modernizarea învăţământului profesional şi tehnic; Formarea inspectorilor şcolari generali adjuncţi; Proiectul „Educaţie pentru informaţie în mediul rural defavorizat”, Componenta Centre de Documentare şi Informare: formarea formatorilor naţionali- singurul inspector şcolar general adjunct etc.
Între 1984-1998 a fost profesor de chimie la Liceul de Ştiinţe ale Naturii Baia Mare, apoi, vreme de 3 ani, a fost director adjunct la Liceul „Emil Racoviţă”. În 1999 a devenit directorul liceului, iar din 2001 este inspector şcolar general adjunct.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.