• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Cătălin Cherecheş şi Liviu Marian Pop, fineţuri şi grobianism

Una dintre cele mai interesante dispute politice din ultimele zile a avut loc între primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi ministrul Liviu Marian Pop. Gâlceava cu iz umoristic a plecat de la o vizită ministerială la unul din liceele băimărene. Liviu Pop, ministrul, a făcut afirmaţii în legătură cu centrala ce deserveşte această unitate şcolară, afirmaţii negative care au ajuns până la administraţia băimăreană, din punctul de vedere ministerial.

Cătălin Cherecheş a dat replică ministrului.

„Referitor la articolele apărute la începutul săptămânii în mass-media şi care fac referiri la inspecţia efectuată de către Ministrul pentru Dialog Social, dl. Liviu Marian POP, la Liceul “Emil Racoviţă” şi declaraţiile acestuia privind existenţa unui risc iminent în cadrul unităţii şcolare, doresc să aduc următoarele menţiuni:

Cazanul de tip mural, considerat ca fiind element de risc major pentru elevi şi clădire, a fost montat fără aviz ISCIR în anul 2008, prin decizia conducerii şcolii, cu acordul ISJMM şi din fondurile părinţilor, în scopul asigurării încălzirii încăperilor de la subsol, folosite la vremea respectivă ca săli de clasă. La acea dată, primarul municipiului Baia Mare era dl. Cristian Anghel, iar liderul Sindicatului Liber din Învăţământ –filiala Maramureş era tocmai dl. LIVIU MARIAN POP – actualul ministru.

În aceste condiţii, atitudinea d-lui ministru Pop este total deplasată, declaraţia fiind formală şi populistă, la momentul respectiv, anul 2008, domnia sa neavând nici o reacţie în ceea ce priveşte încălcarea prevederilor actului normativ I 13, art. 9, care reglementează condiţiile montării şi exploatării instalaţiilor de încălzire sub presiune, demersul respectiv fiindu-i în mod sigur adus la cunoştinţă.

Menţionez că acea instalaţie de furnizare a gazului, montată fără avizul E.on Gaz şi al ISCIR, nu a fost preluată în administrare sau exploatare de către departamentul specializat al Primăriei, decizia şi implicit responsabilitatea folosirii revenind directorului, Inspectoratului Şcolar şi pe cale de consecinţă şi liderului de sindicat al SLI Maramureş.

Ca şi o preocupare actuală a municipalităţii faţă de siguranţa elevilor, menţionez că, întrucât încălzirea în sălile de clasă de la Liceul Racoviţă se face prin sobe de teracotă, s-a dispus şi s-a efectuat montarea elementelor de securitate necesare şi prevăzute de lege, respectiv detectoare de gaz şi electroventile de decuplare a furnizării gazului în toate încăperile pentru eventualitatea producerii pierderilor de gaz.

Referitor la securitatea elevilor în curtea şcolii, subliniez din nou faptul că amenajările respective au fost realizate tot în mandatul fostului primar, Cristian Anghel, responsabilitatea pentru efectuarea construcţiei respective, fundaţii şi elemente de fier beton aparţinându-i în mod direct acestuia şi secretarului municipiului, persoane care aveau datoria să cunoască în mod cert dacă terenul respectiv este în proprietate publică sau privată.

Întrucât de la preluarea mandatului s-au constatat numeroase nereguli privind situaţia lucrărilor şi a investiţiilor efectuate în unităţile de învăţământ (licee, şcoli, grădiniţe, creşe), în ultimii 5 ani sume imense raportate ca fiind cheltuite fiind imposibil de justificat, s-a dispus efectuarea unor verificări de către o comisie condusă de viceprimarul Dumitru Matei, în urma anchetei datele urmând a fi făcute publice, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere. Administraţia publică locală este impresionată de interesul manifestat de dl. ministru Pop faţă de starea unităţilor şcolare, singurul aspect discutabil fiind cel al obiectivităţii şi corectei informări privind responsabilitatea celor menţionate în declaraţiile acestuia”, a spus primarul băimărean într-un comunicat de presă.

 

Poziţia primarului de Baia Mare a dus la o replică din partea ministrului Liviu Pop.

Într-un comunicat trimis de şefa de cabinet a ministrului, o doamnă cu un nume de rezonanţă, Alifantis, şi semnat de ministrul Pop, se dau câteva lămuriri. Din păcate, Liviu Pop păcătuieşte prin aceleaşi greşeli pe care le-a făcut la începutul carierei sale de ministru, adică greşeli impardonabile, mai ales că se presupune existenţa unora care verifică aceste comunicate, din toate punctele de vedere. Chiar din prima parte se vede că cineva are o problemă.

„După cum bine ar trebui să ştie domnul primar Cătălin Cherecheş, nu este tributul nici al sindicatului, nici a deputatului, să vadă cum administraţia locală împarte banii. În timpul vizitei de la Liceul Emil Racoviţă am sesizat trei probleme: una legată de extinderea liceului, a doua legată de sala de sport iar a treia este centrala termică…”, şi comunicatul continuă cu aprecieri, pe alocuri, din registrul miştocăresc.

 

De altfel, ministrul Pop, fost profesor prin Baia Mare şi lider de sindicat, după cum se ştie, se pare că a uitat de unde a plecat şi, din ce am aflat şi auzit, se comportă cam ciudat, interesant, greu de clasificat. Toate acestea în contextul unei posibile candidaturi la parlamentarele din iarnă.

Dacă în urmă cu ceva vreme, Liviu Marian Pop părea a fi un tip care încearcă să rezolve unele din problemele cadrelor didactice maramureşene şi la nivel naţional, acum încearcă să îşi facă loc, cu coatele, pe listele candidaţilor, beneficiind de o protecţie venită din partea unor lideri naţionali. Nu dorim să deschidem o cutie a Pandorei, dar oportunismul şi infatuarea nu pot fi calităţi ale unuia care vrea să fie demnitar al judeţului. Nu că Liviu Marian Pop ar fi aşa, dar spunem şi noi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.