Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cătălin Cherecheş dă de pământ cu candidaţii USL, pe Baia Mare
Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, a avut o întâlnire cu presa băimăreană pentru a-şi prezenta poziţia legată de alegeri şi campania electorală. Liderul liberal a avut un discurs dur, ferm şi consecvent. Cătălin Cherecheş a criticat conducerea USL pentru modul în care susţine Maramureşul, a criticat candidaturile pe Colegiile băimărene ale USL, a criticat modul în care s-a făcut campanie. O nebunie de conferinţă de presă, probabil cel mai „fierbinte” moment al unei campanii electorale anoste, fade, fără sarea şi piperul dezbaterilor electorale adevărate.
Nu este prima oară când primarul băimărean critică mai ales conducerea USL. Pe de altă parte, Cătălin Cherecheş readuce în atenţia generală faptul că lucrează, construieşte o platformă civică ce va fi în stare să aducă în faţa electoratului politicieni care merită să primească votul băimărenilor, al maramureşenilor. Faţă de alte dăţi, acum, primarul de Baia Mare a fost mai incisiv. El a transmis mesajul pe care multă lume îl aştepta, respectiv, cum va vota Cătălin Cherecheş.
„Doresc să vă spun exact ceea ce am constatat. Aşa cum am menţionat la începutul acestei campanii, nu am dorit să mă implic în mod direct în această competiţie electorală, motivând decizia mea prin două argumente pe care le consider destul de importante. Deşi la alegerile locale am fost primarul ales cu cele mai multe voturi din România, am obţinut pentru USL, mă refer strict la votul politic pentru Consiliul Local (CL), un scor istoric, inclusiv pentru PNL. La fel a fost pentru organizaţiile băimărene ale PNL şi PSD, care în parteneriat cu mine au avut rezultate foarte bune.
Cu toate acestea, conducerea USL, de la nivel naţional şi judeţean, nu a considerat necesar să mă consulte în desemnarea candidaţilor pentru aceste alegeri, gest pe care eu îl consider un afront direct, nu la adresa mea, nu la adresa consilierilor locali, ci la adresa cetăţenilor pe care îi reprezentăm şi care ne-au votat în procent de 87% pe mine şi peste 70% pentru CL.
Consider nominalizarea candidaţilor pentru Colegiile de Baia Mare, în special Colegiul Senat şi la deputaţi, Baia Mare Vest, un afront la adresa cetăţenilor care ne-au ales.
Al doilea motiv este faptul că, la începutul campaniei, atunci când s-au lansat candidaţii, nici unul dintre liderii centrali ai USL, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu, dar nici Daniel Constantin, nu a considerat că este oportun să spună lucruri concrete despre Maramureş, bazându-se doar pe chestiuni politice ce nu au legătură cu suferinţele maramureşenilor de mai bine de 20 de ani. Lucrul acesta m-a făcut să stau deoparte, să nu am încredere într-un astfel de demers electoral ce nu ne spune nimic, nouă din administraţie, dar nici cetăţenilor.
Avem o mulţime de proiecte, o mulţime de nevoi care sunt neinteresante, din păcate, pentru cei care doresc să conducă destinele României.
Doresc să menţionez că această campanie, în Baia Mare, este una exclusiv politică şi excesiv de politizată. Nu se pune accent pe interesul cetăţeanului, ci doar pe persoana candidatului şi pe interesul pe care îl are respectivul candidat de a ajunge în Parlament şi a obţine avantaje.
Apoi, mesajele, în special ale celor de la USL, de la ei ne aşteptam la mai mult, au fost extrem de sărace în idei. A fost o lipsă de consistenţă în ceea ce înseamnă chestiuni pragmatice pentru comunitatea noastră. Din punctul meu de vedere, acestea denotă o incapacitate a candidaţilor de a promova ulterior proiecte pentru Baia Mare şi Maramureş. Dacă acum nu o fac…
Retorica discursurilor candidaţilor a fost una populistă şi generală. Conform celor afirmate de băimăreni în întâlnirile pe care le-am avut în cadrul Consiliilor Civice de cartier, atât senatorul Paşca, cât şi fostul consilier local, Dolha, s-au remarcat mai degrabă prin numărul de pixuri, brichete, bannere sau alte elemente de promovare electorală, decât prin discuţii deschise şi schimbul de idei cu cetăţenii băimăreni. Cetăţenii afirmă că lipsa de consistenţă şi credibilitate şi mesajul diluat şi lipsit de coerenţă al senatorului Paşca, precum şi populismul confuz şi oportunist al candidatului Dolha, i-au dezamăgit profund.
În perioada de precampanie, în campania electorală, nici un candidat al USL nu a venit la mine, ca şi primar al municipiului Baia Mare, să întrebe ce poate face pentru oraşul nostru, ce proiecte pot susţine în Bucureşti, ce proiecte de legi pot iniţia pentru mai binele comunităţii băimărene şi maramureşene. A fost o lipsă de interes a celor care candidează, a fost un fals profesionalism, o lipsă de sinceritate în declaraţii.
În schimb, spre surprinderea mea, au venit candidaţii altor partide, noi veniţi în arena politicii. Ei au avut bun simţ şi au recunoscut că nu au nici experienţă, nu se pricep nici la administraţie, nici la politică, dar şi-au oferit serviciile în mod onest. Le mulţumesc celor din UDMR, unor candidaţi ai ARD, celor ecologişti şi celor ai Partidului Poporului.
Baia Mare are şi oameni de mare valoare, iar atitudinea lipsită de curaj a liderilor de partide care au acceptat impunerea de la centru a unor candidaţi denotă lipsă de responsabilitate, lipsă de respect faţă de Baia Mare. Cărţile sunt jucate, într-un fel, dar va trebui în următorii doi ani de zile să construim o platformă clară la nivelul Băii Mari, atât prin structurile non-guvernamentale, prin Consiliile Civice, prin alte structuri profesionale, astfel încât la următoarele alegeri locale şi parlamentare să promovăm, să susţinem oameni care sunt cu adevărat acceptaţi de comunitate”, a spus Cătălin Cherecheş. Fără comentarii!
„Vreau să vă spun o poveste, una ce ţine de chestiuni de ordin
personal, într-un fel. Că să înţelegeţi şi din acest punct de vedere poziţia. Începând cu anul 1998, domnul senator Paşca a mers spre Bucureşti, în Parlament. În acel moment a început un demers furibund la adresa tatălui meu, de la schimbarea pe criterii politice din funcţie, până la denunţuri de ordin penal, atacuri în presă etc.
Tatăl meu era mai diplomat decât mine şi nu a spus niciodată, nimic, până în 2001, când a plecat dintre noi.
Nu-i pot ierta această chestiune lui Paşca! Indiferent că suntem colegi de partid sau nu.
Am o datorie morală faţă de tatăl meu! Am această datorie morală faţă de băimăreni! Şi nu va primi susţinerea mea şi nu va primi votul meu!
Am un regret pentru faptul că liderii de la centru ai USL nu au ascultat vocea organizaţiilor locale, astfel încât să obţinem zece parlamentari. Ar fi fost posibil. Regret în continuare că oameni ca şi Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, Teodor Ardelean sau Mircea Ursache nu sunt prezenţi pe listele electorale.
Din întreaga listă a USL, susţin dintre candidaţi pe Gheorghe Şimon, pe Liviu Marian Pop, pe domnul senator Sorin Bota, Călin Matei, Vasile Berci, Florin Tătaru, parţial pe Baia Mare, şi are partea de rural a Colegiului unde este, probabil, mai prezent, după ce am spus la început că îl susţin, şi nu a mai întrebat nimic. Şi apreciez campania pe care a făcut-o doamna Cornelia Negruţ. Întrebarea firească este, când ne gândim la Baia Mare, dacă e mai bine să mergi la târg cu acelaşi cal bătrân şi şchiop, sau mai bine înhami la căruţă un mânz tânăr. Este o referire clară pentru Senat Baia Mare, unde am crezut în candidatura lui Cristian Niculescu-Ţâgârlaş”.