• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2012

Primarul emite somaţii de demolare pentru cocioabele ridicate ilegal

Iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş de a elimina odată pentru totdeauna pungile de sărăcie şi mizerie, cum ar fi Craica şi Pirita, se apropie cu paşi repezi de final. Situaţia care tronează de aproape 20 de ani în mai multe locuri de pe raza oraşului nostru, unde sub ochii administraţiei publice locale s-au dezvoltat oaze de mizerie şi infracţionalitate, urmează să îşi găsească rezolvarea.

De la începutul lunii aprilie, agenţii de la Poliţia Locală au intrat pe Pirită şi au împărţit celor care locuiesc ilegal acolo somaţii prin care li se solicită ca în termenul legal de 30 de zile să îşi dărâme cocioabele şi să părăsească domeniul public pe care l-au ocupat ilegal. Aceeaşi acţiune are loc începând de astăzi şi pe Craica, dar şi în colonia din zona Gării. După termenul de 30 de zile, municipalitatea va trece la demolarea cocioabelor şi la igienizarea zonelor care au fost ocupate fraudulos ani de zile.

 

Oamenilor care ocupă ilegal domeniul public, dar care vor colabora cu autorităţile locale, şi sunt din Baia Mare, li se va asigura un acoperiş deasupra capului, însă ceilalţi vor fi trimişi în localităţile natale. În acest sens, cei de la Serviciul Public de Asistenţă Socială au şi trimis notificări primăriilor din localităţile din care provin cei care au fost identificaţi în pungile de sărăcie, locuind în construcţii ilegale. Asemenea notificări au fost trimise, spre exemplu, la administraţiile publice locale din Bârsău de Sus, Jibou, Letca, Gâlgău şi altele. Mai mult, municipalitatea pune la dispoziţia celor care trebuie să se reîntoarcă în localităţile de unde provin, mijloacele de transport pentru a se muta.

 

Municipalitatea va demola cocioabele care nu vor fi puse la pământ de cei care le-au construit

Acţiunea prin care agenţii Poliţiei Locale împart aceste somaţii respectă legislaţia în vigoare, iar în cazul în care oamenii nu îşi vor demola cocioabele în termen de 30 de zile, construcţiile vor fi demolate pe cale administrativă. Iniţial, vor fi întocmite note de constatare pentru fiecare construcţie ilegală, apoi, prin dispoziţia primarului, se va trece la eliminarea lor de pe domeniul public al municipiului Baia Mare. Atuul administraţiei publice locale băimărene în acest caz este faptul că mulţi dintre cei care locuiesc pe Pirită, Craica şi în celelalte pungi de sărăcie de pe raza oraşului au semnat la începutul anului un document prin care îşi dau acordul de a fi mutaţi.

 

240 de familii de pe Craica şi 60 de pe Pirită primesc somaţii

 

Atât oamenii care sunt din Baia Mare, cât şi cei care au venit din alte localităţi şi şi-au ridicat cocioabe ilegale pe domeniul public au primit somaţii prin care li se solicită să îşi demoleze construcţiile. Este vorba de 60 de familii de pe Pirită, cărora li s-au trimis deja somaţiile, şi 240 de familii de pe Craica, care le vor primi în perioada 19 – 24 aprilie. În termen de 30 de zile după primirea acestor somaţii, municipalitatea va trece la demolarea cocioabelor şi la relocarea oamenilor. După ce cocioabele construite ilegal vor fi eliminate, se va trece la igienizarea zonelor, acestora urmând să li se dea o altă utilitate.

 

„Pungile de sărăcie de pe raza oraşului nostru au devenit, pe parcursul anilor, o problemă pe care cu greu o putem acum rezolva. Însă greu nu înseamnă imposibil. Am făcut, pas cu pas, toate demersurile legale pentru a pune capăt odată pentru totdeauna acestei situaţii. Mulţi dintre cei care locuiesc abuziv în aceste pungi de sărăcie şi-au dat acordul să fie mutaţi, încă de la începutul anului. Acum vorbim deja de o formalitate, trimiterea somaţiilor fiind una dintre ultimele acţiuni dinaintea eliminării acestor focare de mizerie. Am căutat în ultimele luni alternative pentru a le oferi celor din Baia Mare un acoperiş deasupra capului şi suntem pregătiţi să îi mutăm. Evident, grija pentru cei care nu sunt din oraşul nostru va reveni administraţiilor publice din localităţile de unde aceştia provin. Dacă doresc, noi le vom asigura chiar şi transportul spre localităţile natale, este problema celor de acolo cum vor gestiona pe mai departe situaţia. Baia Mare nu este raiul oamenilor care nu respectă legea. Tocmai de aceea nu vom mai tolera asemenea abateri, nu vom mai permite ca pe domeniul public să se construiască ilegal tot felul de improvizaţii” - Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.