• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Aprilie , 2012

Primarul Cătălin Cherecheş iniţiază un proiect care va reafirma Baia Mare ca oraş – Centru Artistic

Un nou pas spre reafirmarea municipiului Baia Mare ca oraş al culturii şi al artei. Primarul Cătălin Cherecheş lansează un nou proiect inedit adresat sculptorilor băimăreni, care au ocazia de a-şi expune lucrările permanent, în diverse zone ale oraşului nostru.

 

Alături de arhitectul şef al municipiului Baia Mare, Edmund Futo, primarul a identificat peste 40 de locaţii pe toată raza oraşului nostru, atât în zona centrală, cât şi în cartiere, unde vor fi amplasate sculpturi ale artiştilor băimăreni. După reabilitarea Galeriei de Artă a UAP Baia Mare, în paralel cu demersul de a revitaliza şi reabilita Colonia Pictorilor, edilul băimărean mai face un pas spre reconfirmarea oraşului nostru ca spaţiu cultural artistic.

 

Primarul Cătălin Cherecheş lansează un concurs de soluţii pentru mobilarea municipiului de artă cu sculpturi ale artiştilor plastici băimăreni. Această iniţiativă inedită are parte deja de un real interes din partea sculptorilor din oraşul nostru, urmând ca în cel mai scurt timp aceştia să se pună pe treabă şi să creeze lucrările care vor deveni exponate în cadrul unei expoziţii urbane permanente. Fiecare sculptor băimărean va avea la dispoziţie două sau mai multe locaţii pentru care va trebui să vină cu câte o lucrare, municipalitatea urmând să găsească modalitatea de a sprijini artiştii să participe la acest proiect. La iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, Consiliul Local Baia Mare va decide sub ce formă va oferi sprijin financiar sculptorilor ca aceştia să poată crea în cel mai scurt timp viitoarele exponate.

 

Lucrările vor fi amplasate şi în zone centrale, dar şi în cartiere

 

Sculpturile artiştilor care vor dori să participe la acest proiect, urmează să fie amplasate în diverse locaţii de pe raza oraşului nostru. Şi spre deosebire de trendul deloc normal al multor oraşe din lume care au adoptat această metodă inedită de expunere urbană, în oraşul nostru nu vor fi plasate sculpturile doar în zonele centrale. Printre locaţiile identificate până acum, pe lângă centrul oraşului şi zona veche, s-au propus locuri ca parcul de la Gară, o zonă principală deoarece reprezintă una dintre intrările în Baia Mare, loc unde în permanenţă există un flux important de turişti. O altă locaţie foarte bună din punct de vedere al vadului şi al vizibilităţii este sensul giratoriu de la Semilună, o altă intrare în oraşul nostru.

 

Renumiţi sculptori băimăreni susţin demersul primarului Cătălin Cherecheş

 

Sculptorul Ioan Marchiş, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Local al judeţului Maramureş este unul dintre artiştii care susţin iniţiativa primarului şi consideră că este vorba de un proiect benefic pentru comunitatea băimăreană.

„Este o iniţiativă foarte bună, am şi vorbit despre asta cu primarul, dar şi cu arhitecţi. Am participat chiar şi la identificarea zonelor din oraşul nostru unde vom putea amplasa sculpturi. Primarul s-a ţinut de cuvânt şi a susţinut şi reabilitarea Galeriei de Artă, iar această nouă iniţiativă este un pas spre cosmetizarea oraşului nostru. Cu siguranţă am să particip şi eu cu lucrări” - Ioan Marchiş, sculptor şi director al Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Local Maramureş.

 

Istoria artei băimărene înseamnă, pe lângă trecut, şi prezent

 

Artista plastică Laura Ghinea, preşedintele filialei băimărene a Uniunii Artiştilor Plastici Băimăreni, priveşte cu ochi buni iniţiativele şi proiectele pe care primarul Cătălin Cherecheş le are pentru revitalizarea vieţii artistice din oraşul nostru, apreciind sprijinul pe care aceasta îl oferă atât din calitatea sa publică, cât şi ca iubitor de artă.

„Această iniţiativă a primarului Cătălin Cherecheş este una originală şi frumoasă în contextul în care vorbim de Şcoala de pictură de la Baia Mare. De această dată, prin acest proiect, lucrările de artă vor comunica sub o altă formă şi anume cea directă, atât cu urbea, cât şi cu cetăţenii ei. Scoaterea din contextul expoziţional al lucrărilor de artă este atât un demers estetic cât şi unul educaţional. Cred că Baia Mare are nevoie de asta, dar are şi puterea şi capacitatea de a genera respectul pentru arta contemporană. Acest proiect, această acţiune, pune o amprentă puternică asupra identităţii municipiului Baia Mare” - Laura Ghinea, grafician şi preşedinte al UAP filiala Baia Mare.

 

Sculptorul Gyori Csaba consideră acest proiect obligatoriu pentru un oraş - centru artistic cum e Baia Mare

 

Printre sculptorii contemporani băimăreni care au aflat deja despre proiectul iniţiat de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, se numără şi artistul Gyori Csaba. Acesta salută iniţiativa edilului şi o consideră drept obligatorie pentru un centru artistic cum este oraşul nostru.

„Voi participa şi eu la acest proiect, bineînţeles. Mi se pare o iniţiativă salutară, obligatorie pentru un oraş care a fost şi este un centru artistic puternic, care creează muguri, artişti puternici, artişti tineri şi talentaţi care sunt recunoscuţi chiar şi pe plan internaţional. Artistul trebuie să trăiască din arta pe care o creează, şi, din păcate, mulţi pleacă deoarece aici este foarte greu. Acest proiect este şi o şansă de a ţine artiştii în Baia Mare, de a-i revigora. Este oarecum o gură de aer mai ales pentru artiştii care creează lucrări outdoor a căror creare necesită foarte mulţi bani. Eu am gata vreo trei- patru lucrări deja care se pot amplasa afară şi am şi foarte multe idei. Consider că prin acest demers am şi ajuta băimărenii să mai şi zâmbească. În Asia am văzut oameni cu ochii oblici şi se spune că acest lucru se datorează faptului că zâmbesc continuu, ai noştri au ochii rotunzi deoarece suntem speriaţi tot timpul. Sper să putem schimba asta” - Gyori Csaba, sculptor.

 

Piaţa Revoluţiei ar putea deveni spaţiu PopArt

 

Una dintre locaţiile propuse pentru amplasarea unor sculpturi este şi Piaţa Revoluţiei, care oricum va intra în reabilitare, aflându-se într-o stare de degradare deloc onorantă pentru o zonă din buricul târgului. Aici se doreşte crearea unui spaţiu PopArt, deoarece această zonă este un loc reprezentativ în evoluţia urbană a Băii Mari. Şi Piaţa Dacia ar putea beneficia de o serie de lucrări, la fel cum se doreşte amplasarea unora pe malurile râului Săsar, în zona Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu, deoarece aici, pe malul drept, zonă care ar putea deveni una dintre spaţiile pietonale importante ale oraşului. Alte locaţii propuse se situează în zonele Caragiale, spitalul TBC, Victor Babeş – Magnoliei, Unic, Decebal, Complex Comercial Maramureş, Parcul Mara, Sala Sporturilor, cartierul V. Alecsandri, Progresului, partea istorică a oraşului, Câmpia Tineretului, intersecţia dintre străzile Griviţei şi Alba Iulia, Ferneziu şi multe altele.

 
 

„Baia Mare a fost, este şi va rămâne un centru artistic de renume local, naţional, dar şi internaţional. Atât prin Şcoala Băimăreană de Artă, cât şi prin Colonia Pictorilor, cât mai ales prin artiştii plastici consacraţi pe care oraşul nostru i-a dat de-a lungul vremii. Din păcate, arta contemporană are o prezenţă slabă, aproape nu există în spaţiul public băimărean, astfel că am studiat o serie de locaţii în care prezenţa unor asemenea lucrări ar determina o creştere a calităţii spaţiului urban, dar ar şi oferi posibilitatea băimărenilor să se apropie de artă. În demersul nostru de a amplasa sculpturi în mai multe locaţii de pe raza municipiului Baia Mare vom ţine cont, pe baza unui studiu amănunţit, de caracterul spaţiului public, de tematica lucrărilor şi de numărul acestora, de strategia de implementare a lor, dar şi de custodia sculpturilor. Pentru că pe lângă că vom mobila oraşul cu lucrări de artă, va trebuie să şi avem grijă de ele. Iniţiativa mea este un demers menit de a reafirma municipiul Baia Mare ca spaţiu cultural - artistic şi mă bucur că toţi artiştii cu care am discutat până acum şi-au manifestat interesul şi dorinţa de a participa la acest proiect” - Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.