• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 02 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 2 Decembrie , 2015

Cât e impozitul? Cât e impozitul?

Sistemul de impozitare a locuinţelor va fi modificat substanţial de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal. Astfel, impozitul pe clădiri se va calcula în funcţie de destinaţia clădirii, adică rezidenţială sau nerezidenţială, şi nu în funcţie de proprietarul ei, persoană fizică sau juridică. Cum termenul-limită până la care consiliile locale şi primăriile trebuiau să stabilească nivelurile taxelor şi impozitelor locale aplicabile la anul a expirat, GAZETA vă prezintă deciziile aleşilor maramureşeni.

 

 

 

Anul 2016 va fi primul din ultimii 25 de ani în care impozitarea locuinţelor nu se va face în funcţie de statutul proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică (firmă), ci în funcţie de scopul utilizării clădirii.

Concret, în 2015, impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, s-a calculat prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinaţia acesteia, în timp ce pentru firme (persoane juridice) cota de impozitare a fost cuprinsă între 0,25% şi 1,50%, în funcţie de deciziile consiliilor locale.

De la anul însă, atunci când prevederile noului Cod fiscal vor intra în vigoare, impozitul pentru proprietăţile imobiliare va fi stabilit în funcţie de destinaţia clădirii, şi anume: rezidenţială (pentru locuit) sau nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme sau persoane fizice autorizate - PFA -, spaţii comerciale, cabinete etc.).

Mai precis, anul viitor, pentru clădirile folosite în scop de locuinţă, impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea impozabilă a clădirii se va determina prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare, exprimată în lei/mp din tabelul prevăzut de Codul fiscal.

Totodată, valoarea impozabilă se va ajusta în funcţie de rangul localităţii şi zona în care este amplasată clădirea, prin înmulţirea cu un coeficient de corecţie. De cealaltă parte, pentru proprietăţile nerezidenţiale, adică cele folosite în activităţi economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/ construite/ achiziţionate în ultimii cinci ani.

Potrivit dispoziţiilor din noul Cod fiscal, autorităţile locale au avut obligaţia ca, până la finele săptămânii trecute, să adopte prin intermediul unor hotărâri, nivelurile impozitelor şi taxelor locale din 2016. Ca urmare a deciziilor publicate în acest sens, sau pe baza proiectelor de hotărâre pentru taxele locale (în condiţiile în care nu toate unităţile au respectat termenul-limită), analiştii fiscali Adrian Benţa şi Adrian Pătroi, alături de expertul contabil Robert Croitoru, au efectuat un studiu amplu cu privire la impactul impozitului pe locuinţe din 2016, analizând nu mai puţin de 50 de oraşe de pe teritoriul ţării noastre. Pe primele trei locuri se află oraşele Turda, Tecuci şi Arad cu creşteri de 275%, 150%, respectiv 50%.

 

În Maramureş,  cei mai mulţi aleşi locali au decis să nu majoreze cuantumul taxelor şi impozitelor locale.

Primarul comunei Dumbrăviţa, Felician Ciceu, spune că: „Săptămâna trecută am avut şedinţă de Consiliu local şi am discutat subiectul despre creşterea taxelor şi impozitelor în 2016. S-a hotărât că impozitele şi taxele locale nu se vor majora, rămân la nivelul minim stabilite de legiuitor. Asta deşi, conform noului Cod fiscal, Consiliul local are posibilitatea de a mări cu până la 50% impozitele şi taxele locale, faţă de nivelul stabilit de lege. Consiliul Local al comunei Dumbrăviţa a stabilit în unanimitate că nu se majorează impozitele şi taxele locale. Vor rămâne la nivelul de anul acesta”.

 

Ştefan Mihalca, primarul din Copalnic Mănăştur spune, de asemenea, că: „La noi s-a luat hotărârea ca taxele şi impozitele să rămână aceleaşi şi anul viitor. Noi nu am schimbat de mult valoarea impozitelor, nu am făcut majorări. Noi avem cea mai mare suprafaţă dintre comunele din Maramureş şi putem spune că reuşim, într-o proporţie de 90%, să colectăm taxele şi impozitele. Avem probleme doar cu acele proprietăţi care sunt ale unor moştenitori, dar încă nu s-a clarificat în instanţă. Majoritatea îşi plătesc până la urmă datoriile. După părerea mea nu se poate specula că nu se măresc taxele şi impozitele pentru că vine an electoral, pentru ca autorităţile să nu se pună rău cu oamenii. Nu contează foarte mult asemenea majorări, pentru că banii se devalorizează şi veniturile nu cresc. În cazul nostru, putem spune că banii colectaţi din taxe şi impozite ne-ar ajunge pentru funcţionarea comunei şi aici vorbim de salarii, curent şi ce cheltuieli avem cu instituţiile. Dar problema este cu proiectele. Pentru că avem foarte multe proiecte la care trebuie să suportăm cofinanţările, şi atunci, bineînţeles că banii din taxe şi impozite nu ajung. Se ajunge la sume foarte mari şi dacă ai 5 proiecte la care trebuie să suporţi cofinanţarea de 10%”. Nici la Ulmeni nu se majorează taxele şi impozitele.

 

Primarul Lucian Morar a declarat că: „La Ulmeni nu se măresc taxele şi impozitele în 2016, rămân aceleaşi. Nu le-am mărit de trei ani. Noi avem un grad de colectare foarte bun. Am luat şi această decizie pe care a luat-o şi Guvernul, de a scuti cu 73% de la plata penalizărilor şi majorărilor pentru cei care-şi plătesc datoriile în perioada următoare, şi să ştiţi că se simte. Procedura este că omul depune o cerere că se angajează ca până la sfârşitul anului să-şi plătească datoria, şi atunci mai are de plătit doar 27% din majorările şi penalizările care s-au adunat”.

 

 

„Săptămâna trecută am avut şedinţă de Consiliu local şi am pus subiectul despre creşterea taxelor şi impozitelor în 2016. S-a hotărât că impozitele şi taxele locale nu se vor majora, rămân la nivelul minim stabilite de legiuitor. Asta deşi, conform noului Cod fiscal, Consiliul local are posibilitatea de a mări cu până la 50% impozitele şi taxele locale, faţă de nivelul stabilit de lege. Consiliul Local al comunei Dumbrăviţa a stabilit în unanimitate că nu se majorează impozitele şi taxele locale. Vor rămâne la nivelul de anul acesta”.

Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.