Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Cât costă un parlamentar?
O dată la 4 ani, îi „angajăm” prin vot pe cei care ne vor reprezenta în organul legislativ suprem. Și, evident, tot noi îi vom plăti, din bugetul public, cu sume deloc de neglijat. Teoretic, aceste costuri ar trebui să fie direct proporționale cu beneficiile. Dar, practic, sunt? Vă prezentăm o analiză despre cât costă și cât „produce” un parlamentar în 4 ani de mandat.
Mircea CRIȘAN
Ioana LUCĂCEL
Democrația costă. Mult. Și oarecum e normal să fie așa. Noi, cetățenii le asigurăm parlamentarilor toate fondurile necesare desfășurării activității și unui trai mai mult decât decent, cu condiția ca ei să ne ofere, în schimb, legi bune. Un fel de contract până la urmă în care noi, cetățenii, suntem angajatorul, iar ei, parlamentarii, angajații noștri.
Cum îi selectăm și angajăm știm deja: prin vot direct. Cu cât îi plătim însă, urmează să aflăm.
Cheltuielile legate de activitatea unui deputat se împart în 5 categorii: venituri, diurnă, cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului, cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru desfășurarea activității birourilor parlamentare din circumscripția electorală și cheltuieli efectuate cu deputaţii trimişi în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. În prima categorie intră indemnizația lunară pe care o primesc parlamentarii pe durata mandatului, și care, pentru un deputat se ridică la suma de circa 11.000 de lei, lunar.
Potrivit legii, „Deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în București sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator”.
În luna septembrie, numai Camera Deputaților a plătit 249.255 de lei diurne pentru deplasările la lucrările Parlamentului și 60.813 lei diurna pentru deplasare în circumscripţia electorală.
Capitolul „Cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului” cuprinde, din nou, mai multe categorii de cheltuieli: cazare, transport și telefonie mobilă. Numai pentru luna septembrie, aceste cheltuieli ajung la aproape 2 milioane de lei pentru toți deputații.
Mai exact, Camera Deputaților a decontat servicii de cazare în valoare de 1.298.335 lei, transport în valoare de 569.724 lei și servicii de telefonie mobilă în valoare de 24.655 lei. Într-o singură lună.
Cheltuielile cu desfășurarea activității electorale în circumscripție, e o poveste și mai lungă și... mai scumpă. Potrivit legii, „În scopul exercitării mandatului în circumscripţiile electorale, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare”. Tipurile de cheltuieli care pot fi decontate sunt foarte variate, de la cheltuieli cu salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, la cheltuieli de bunuri și servicii: chiria pentru sediul birourilor parlamentare; utilități, combustibil pentru transport auto în circumscripţie; consumabile, cheltuieli de protocol etc.
Deputații din Maramureş decontează lunar, pentru personalul angajat, sume între 3.628 de lei și 17.060 lei, cum reiese de pe site-ul Camerei Deputaților. Iar pentru bunuri și servicii între 11.000 de lei și 23.000 de lei lunar. Într-o singură lună, activitatea în circumscripție a deputaților maramureșeni a costat în total peste 180.000 de lei!
În cazul unor deplasări externe, Camera Deputaților decontează și acest tip de cheltuială. În luna septembrie, un singur deputat s-a deplasat 7 zile, în Spania. Costul: 16.529 lei.
Dacă vreți să știți pentru ce plătim acești bani, avem și un răspuns: pentru munca lor, în folosul nostru. Teoretic. Pentru că practic, zilele trecute, când românii aud zilnic că ne aflăm pe marginea prăpastiei din toate punctele de vedere, Camera Deputaților a adoptat o lege privind declararea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei!
Bun, să vedem cheltuielile la Senat. Începem cu indemnizația care se ridică tot în jurul valorii de 11.000 de lei. La aceste sume se adaugă diurna încasată de senatori pentru participarea la lucrările Parlamentului, în cuantum de 70.470 lei, conform site-ului Senatului, pentru o singură lună.
Potrivit legii, senatorii au dreptul și la decontarea cazării: „De dreptul de decontare a cazării în teritoriu, în unităţi de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau de compensare a cheltuielilor de cazare prin acordarea a 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare noapte beneficiază deputaţii sau senatorii care:
1. efectuează deplasări în ţară din însărcinarea preşedintelui Camerei Deputaţilor sau al Senatului, a birourilor permanente ale celor două Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare;
2. nu domiciliază în circumscripţiile electorale în care au fost aleşi, pe timpul deplasării în aceste circumscripţii, în vederea îndeplinirii activităţilor legate de desfăşurarea mandatului;
3. deputaţii şi senatorii care reprezintă organizaţiile cetăţeniilor aparţinând minorităţilor naţionale, care se deplasează în alte localităţi din ţară, în afara celei de domiciliu, pentru activităţile legate de exercitarea mandatului”. Într-o singură lună, banii plătiți pe cazarea senatorilor se ridică la 486.709 lei. La această sumă, mai adăugăm 41.968 lei pentru transport, pe o singură lună și 3.630 lei pentru telefonia mobilă.
Într-o singură lună, senatorii maramureșeni au decontat peste 80.000 de lei pentru cheltuielile cu birourile senatoriale, mai exact 31.788 de lei cheltuieli de personal și 51.840 lei, cheltuieli de bunuri și servicii.
Pentru cheltuieli în străinătate, potrivit site-ului Senatului, s-au decontat în ultima lună doar 3 deplasări, pentru 3 senatori în Franța. 5 zile de deplasare au costat undeva la 8.000 de lei, iar 7 zile, 10.000 de lei. Tare, nu? Reiese de aici că noi, cetățenii suntem nişte angajatori generoși. Dar oare ei, parlamentarii sunt angajați buni și eficienți?
Dacă vreți să știți pentru ce plătim acești bani, avem și un răspuns: pentru munca lor, în folosul nostru. Teoretic. Pentru că practic, zilele trecute, când românii aud zilnic că ne aflăm pe marginea prăpastiei din toate punctele de vedere, Camera Deputaților a adoptat o lege privind declararea zilei de 3 iunie ca Ziua națională a bicicletei!