• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

Castanul Uriaş din Unguraş

În satul Unguraş am realizat cât de mult poate cântări un copac imens pentru istoria şi identitatea locală. Castanul Uriaş din Unguraş le-a fost alături localnicilor de sute de ani, aşa că poveştile legate despre această minune a naturii nu sunt puţine.

 
 

Oamenii din Unguraş ne-au chemat să vedem cel mai bătrân copac din comună. Estimările privind vârsta Castanului Uriaş din Unguraş variază de la 350 la 700 de ani.

Nu se ştie cât va mai rezista acest copac impresionant, pentru că este afectat de celebra boală a castanului comestibil (uscarea frunzelor şi crăparea scoarţei) pentru care nu este leac, însă în mod sigur povestea Castanului Uriaş va rămâne în inimile localnicilor.

Castanul a crescut pe Vârful Dii (Dii vine probabil dintr-un regionalism, de la „Vârful Viei”, „Vii”, „Dii”), şi tot localnicii spun că turcii ar fi plantat primii castani acolo. Ioan Pricop ne-a mărturisit că întreaga zonă a fost împânzită cu castani. Dar Vârful Dii a rămas în mintea localnicilor în primul rând pentru că acolo se ducea aurul:

„Aici se aducea aurul cu căruţa. Era un ştemper la noi la Unguraş, adică acel sistem de tocat minereul. Îl aduceau cumva de la Negreia şi îl prelucrau aici. Pe atunci erau turcii aici. Aici era tot, de jur împrejur, pădure. Că ei conduceau aici. Se spune în sat că turcii ar fi văzut că zona aceasta este bună pentru creşterea castanului şi ei au plantat castani pe dealurile acestea”, spune Pricop.

 

Castanele din Unguraş erau celebre, şi pe perioada cât se coceau atrăgeau foarte multă lume. Dar am aflat că doar vreo 2-3 oameni din sat au avut curajul să urce în Castanul Uriaş pentru a-l bate.

Se spune că acest Castan Uriaş avea importanţă strategică din punct de vedere militar: „când eram mic, vedeam frecvent că vin la castan trei soldaţi. Veneau din zona Habra, treceau pe la Castanul Uriaş şi mergeau la Observator. Erau nişte puncte strategice. De la Habra veneau pe vârful dealului, pe la Dumbrăviţa, pe la Rus, apoi veneau la Castan şi se duceau la Observator. Observatorul este pe cel mai înalt vârf din această zonă. Patrulau pe această zonă aşa cum umblă cei de la Frontieră, iar Castanul era punct militar strategic, pentru că de aici se vede toată zona. Soldaţii verificau dacă foişorul de la Observator este în regulă, îl tot scuturau să verifice dacă nu s-a stricat”, spune Ioan Pricop.

Nu se ştie cum de a rezistat Castanul Uriaş sute de ani: „au fost mulţi castani pe Vârful Dii, iar castanul acesta mare a prins un loc mai ferit şi a crescut foarte puternic. Castanii bătrâni s-au mai uscat, alţii au mai fost tăiaţi de oameni pentru podele în grajd, dar apoi a plantat CAP-ul alţi castani. Lemnul de castan nu are fibră bună, se desface, de aceea nu-i folosit decât pentru podele în grajd şi pentru foc”, spune Ioan Pricop.

 

Poveşti de dragoste au tot fost la umbra Castanului Uriaş. Că pe aici, pe vremuri, se ţinea „Balul Castanului”. Pe vârful Dii se adunau feciorii şi era mare joc şi distracţie. Se organizau fel de fel de concursuri de îndemânare sau forţă: „Ne întreceam la trânte, şi erau fel de fel de probe, care-i mai tare.

Duceam acolo carne, miei, vin, ţuică şi tot petreceam, de pe la ora 4 după-masa, până dimineaţă. Nu aveam ceteraşi, că pe atunci era numai un acordeonist în sat. Făceam un foc imens, când se însera, şi nici nu pot descrie cum ne distram.

Interesant era că la petrecerile acestea organizate pe Vârful Dii de către băieţii din sat nu participau fetele. Că nu le lăsau părinţii. Că atunci nu era ca şi acum, că merge fata la băiat”, îşi aminteşte Pricop.

 

Oricum, Castanul cel bătrân este un loc special pentru cei din sat, aşa că mulţi au dorit să-şi lege povestea de dragoste de povestea castanului. De aceea, nu puţine sunt cazurile de cereri în căsătorie la umbra Castanului Uriaş. Astăzi ar fi mai greu să fie cineva cerută de nevastă acolo, probabil şi din cauză că zona este inundată de mărăcini şi spini: „acum nu mai curăţă nimeni pământul din zonă, dar atunci era ca-n palmă, nu găseai un spin”.

 

Interesându-ne de povestea Castanului Uriaş, am întâlnit-o şi pe Clara Pop: „şi noi am avut vreo 7 – 8 castani foarte buni, dar toţi se usucă. Foate rău îmi pare. Da, au fost foarte multe poveşti de dragoste frumoase, cândva, legate de Castanul Uriaş, dar acum parcă nu le mai arde tinerilor de aşa ceva.

Pe cărările din zona castanilor era loc de întâlnire, iar feciorii îşi dădeau loc de întâlnire cu fetele pe acolo. Castanul Uriaş este de pe vremea turcilor. Are sute de ani”.

 

„Este foarte frumos în zonă şi ieşea lumea la iarbă verde. Zeci de oameni ieşeau, în special la sfârşit de săptămână, pe Vârful Dii, la iarbă verde. De asemenea, când ieşeau copiii de la şcoală şi de la grădiniţă, mergeau tot pe Vârful Dii, unde se jucau la umbra copacilor. Chiar şi profesoarele şi educatoarele îşi ţineau aici unele ore sau ieşeau cu copiii în excursie”.

 

Bineînţeles că nu pot lipsi legendele despre comori îngropate de teama invadatorilor, şi se pare că zona unde a crescut Castanul Uriaş ar fi un loc special în acest sens: „se mai spune că mai demult s-au căutat în zona Castanului şi ceva tunele. S-au făcut unele săpături în ideea că ar fi fost probabil ascuns ceva aur în zonă. A venit de la Bucureşti cineva cu ceva aparate care văd la 8 metri în pământ. Au fost să verifice pentru că există unele legende că s-au ascuns pe acolo comori pe vremea turcilor, de frică să nu le prade invadatorii. Au găsit ceva găuri cu acele aparate. Dar nu au insistat, nu au spus la nimeni nimic. Probabil acele galerii sunt de pe vremea Austro-Ungariei”.

De asemenea, pădurile din zona Castanului Uriaş au fost o perioadă locul în care s-au ascuns de securişti cei care aveau curajul să ţină piept regimului comunist. Iar satul Unguraş se poate mândri şi cu astfel de oameni de caracter: „mai demult, un om din sat, Gheorghe Dobrican, a fost declarat «chiabur» pentru că tot acest pământ era al lui. L-au dus şi l-au închis, dar n-a mai venit în veci înapoi, ne povesteau bătrânii satului. Şi apoi l-au băgat, tot din motive politice, la închisoare, pe Ioan Dobrican, pe care l-au ţinut 8 ani în chinuri şi torturi. Şi au fost şi alţii din comuna noastră în această situaţie. Socrul meu îmi povestea despre chinurile pe care le-au îndurat cei care n-au fost de acord cu comunismul. Se ascundeau săracii în pădurile din zona Vârfului Dii, din zona Castanului Uriaş”, ne-a povestit Clara Pop.

 
„Boala castanilor nu a apărut foarte demult. După părerea mea, boala a apărut cam în perioada când s-a oprit Combinatul Phoenix. Când au spart turnul acela ce fumega pe Baia Mare şi l-au făcut ăsta de 300 de metri şi s-a oprit. Cam de atunci s-a terminat cu castanul comestibil. De atunci s-a tot uscat. Cancerul castanului dă primele semne că unele frunze încep să se usuce, oricât este de tânăr, iar coaja crapă şi se decojeşte parcă. Îmi pare tare rău că se usucă castanii, şi în special Castanul Uriaş din Unguraş. Păcat că nu se pot lua măsuri. Eu am discutat cu cineva din Tăuţi, care a avut castani mulţi, şi mi-a zis că s-a ţinut un Simpozion unde s-a discutat de boala castanului. Şi zicea că există o variantă, nu prin stropire, ci cumva prin injectare, să se bage în seva lui o substanţă. Numai că acea substanţă ar fi extrem de scumpă, produsă pe undeva prin Italia” - Ioan Pricop, localnic din Unguraş.

Comentariile celorlalți

Danut Chira pe 18.04.2013 la 13:57
Castanul este o specie protejata in Romania, datorita raritatii padurilor de castan si performantelor deosebite a acestei specii (cel mai rezistent lemn la putregai, fructe apreciate, specie rezistenta la aciditatea solului si poluare, vigoare mare de crestere, longevitate exceptionala, tolerant fata de celelalte speciile cu care se amesteca s.a.m.d.). Ciuperca asiatica Cryphonectria parasitica a omorat toate padurile batrane din Maramures (inclusiv coroana castanului urias de la Unguras) dar, ca urmare a combaterii biologice facute de ICAS in 2005-2008, regenerarea tanara din parcele intregi (in care combaterea a fost facuta 3 ani la rand) de la Morgau, V. Amadea, V. Baita sunt vindecate definitiv (studii finantate de RNP Romsilva si prin proiecte conduse de Primaria Baia Mare) ! In padurile in care au fost facute mai putine tratamente (din cauza finantarii reduse), procesul de vindecare este mai redus. Daca tratamentele vor fi finantate in continuare, padurile de castan din toata zona se vor insanatosi.
Dr. ing. Danut Chira
Dr. ing. Valentin Bolea

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.