• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Castanii din Baia Mare, pe drumul spre vindecare

Primăria Baia Mare a găzduit o întâlnire a reprezentanţilor Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice Braşov (ICAS) şi ziariştii băimăreni pentru a prezenta stadiul lucrărilor în cadrul proiectului, care se derulează în zona Baia Mare, pentru salvarea castanului comestibil de cancerul de scoarţă, o boală teribilă ce a decimat culturile băimărene de castani.

 
 

De mulţi ani, în Baia Mare se derulează proiecte prin care s-a încercat găsirea unui antidot pentru cumplita boală. Baia Mare risca să rămână fără unul din simboluri, castanul comestibil. Vremurile în care din Baia Mare plecau maşinile încărcate cu piure de castane au apus, cel puţin deocamdată.

Doctor Valentin Bolea, dr. Dănuţ Chira şi Radu Bolchiş, coordonator al proiectului, Maftei Leşan, şeful Ocolului Silvic Baia Mare, alături de primarul Cătălin Cherecheş au discutat problema castanilor şi rezultatele excepţionale obţinute în ultima perioadă.Primarul băimărean a declarat că Primăria va face tot ce trebuie pentru ca lucrurile să aibă finalitatea dorită.

Specialiştii braşoveni au spus că se lucrează de aproape zece ani pentru găsirea leacului pentru castanii bolnavi şi pentru stoparea bolii. O boală care a ajuns în Europa şi a făcut ravagii prin pădurile de castani din toate ţările europene. Sunt 64 tulpini ale cancerului de scoarţă, de aceea a fost foarte dificil de găsit medicaţia adecvată. Vaccinul pe care l-au folosit cercetătorii braşoveni a fost testat pe tulpini pentru a se găsi virusul care poate distruge cancerul de scoarţă. Salvarea a venit din Grecia, unde a fost găsit virusul potrivit pentru boala castanilor băimăreni.

„Ce este remarcabil, acest virus care se injectează manual în fiecare copac se răspândeşte în mod natural la ceilalţi copaci bolnavi din apropiere. Este extraordinar. În acest an aven zone în care pădurea s-a vindecat în proporţie de 100%. Sigur, vorbim de copacii care nu au fost afectaţi în totalitate. Cei care s-au uscat trebuie scoşi şi folosiţi. Populaţia trebuie lămurită că lemnul de castan este valoros. Cei de aici nu vor să îl folosească la nimic, dar din acest lemn se pot realiza de la mobilă, artizanat, până la material pentru încălzit.

În ceea ce priveşte tratamentul, vom continua în toate zonele afectate, pentru că rezultatele sunt remarcabile. Sperăm să mai primim finanţare pentru a continua”, a spus dr. Dănuţ Chira.

Radu Bolchiş a spus că se lucrează la un nou proiect, care ar da posibilitatea de a finaliza tratarea castanilor din zona Baia Mare.

Rezultatele se pot vede deja şi se vor simţi din punct de vedere al prezenţei delicioaselor fructe pe tarabe, în câţiva ani.

Bolchiş a mai spus că anul viitor, în Ungaria, are loc o mare reuniune la nivel european pe problema cancerului de scoarţă la castanul comestibil, datorită rezultatelor deosebite din Baia Mare, de la reuniune vor veni în vizită de lucru aici pentru a vedea rezultatele spectaculoase.

Comentariile celorlalți

mezeniuc pe 23.11.2013 la 23:19
sa dea dumnezeu sa se vindece. si eu am catva castani in care a dat cancerul si as vrea si eu sa-i tratez. rog si eu pe cineva sa ma ajute sa-mi cumpar tratamentul.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.