Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Doina autenticităţii şi talentului desăvârşit
Cineva spunea că, dacă istoria acestor ţinuturi şi-ar putea doini amarul, bucuriile, credinţa, iubirea şi speranţa, cu siguranţă ar suna asemeni cântecelor lui Grigore Leşe şi ale Cassandrei Maria Hauşi.
Este profesor la Liceul de Artă, un artist desăvârşit, un adevărat ambasador al identităţii nealterate a Maramureşului. Cassandra Maria Hauşi este o adevărată revelaţie a folclorului autentic, o voce care te face să spui că, uneori, Dumnezeu face risipă. De talent şi de talanţi.
Numai că, Maria Cassandra Hauşi a ştut să-şi folosească de mică talentul extraordinar cu care a fost înzestrată. A început să cocheteze cu arta de mică. Întâi balet, apoi muzică. Şcoala Populară de Artă, actuala Şcoală „Liviu Borlan”. A început să colaboreze şi cu Teatrul Dramatic, secţia Revistă, pentru două spectacole: "Palas Revista", în regia lui Mihai Maximilian şi „Răcnetul Săsarului", în regia lui Gheorghe Roman. A urmat apoi Facultatea de canto şi artă scenică în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, la clasa d-lui prof. univ. dr. Mircea Sâmpetrean. A urmat apoi „ieşirea în rampă”. A cântat cu Mircea Rusu Band, a fost invitată la emisiuni pe posturile naţionale.
A încercat chiar şi visul american, în cadrul programului destinat studenţilor, "Au Pair in America", având două job-uri. La întoarcerea în ţară şi-a finalizat studiile şi şi-a şlefuit valorificarea talentului. Deşi a cântat mai multe genuri muzicale, şi în toate s-a descurcat remarcabil, celebritatea şi aprecierea cea mai înaltă i-a adus-o muzica autentică.
Maria Cassandra Hauşi nu e născută la ţară, dar apreciază folclorul adevărat şi s-a îndrăgostit de acest gen muzical pe care l-a catalogat public drept „casa ei”. A început să colaboreze cu Nicolae Piţiş şi Grigore Leşe şi să cânte, inconfundabil, „Balada lui Pintea”. Mai mult, Casandra Hauşi a câştigat pentru şi marele premiu şi trofeul Festivalului – concurs naţional al interpreţilor cântecului popular românesc Maria Tănase - ediţia a XX-a.
Cassadra Hauşi crede, contrar opiniilor majoritare, că doina nu e tristă, ci lumea e tristă. Doina îţi oblojeşte suferinţa şi ne învaţă să fim mai buni. Artista ştie că a primit un dar preţios de la Bunul Dumnezeu şi crede că e răspunzătoare să-l ofere mai departe, celor care au nevoie de el şi care îl iubesc: „în dar aţi luat, în dar daţi”. Recent, şi-a lansat albumul “Doina”, numele mamei sale şi a celeilalte “mame” care îi poartă de grijă şi o alină.
Doina, în patrimoniul UNESCO
În 2009, Doina a fost inclusă în patrimoniul intangibil al UNESCO, alături de tango, care remarca, pe blogul lui, că autorităţile române n-au găsit de cuviinţă să comunice public această reuşită. Decizia a fost luată în cadrul reuniunii de la Abu Dhabi, care s-a desfăşurat în perioada 28 septembrie - 2 octombrie. Patrimoniul intangibil, uneori ameninţat de degradare sau dispariţie, este format din practici şi cunoştinţe recunoscute de comunităţi umane ca făcând parte din patrimoniul lor cultural.