Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 8 Octombrie , 2007
Casele primarilor de Maramures VI
GAZETA de Maramures continua serialul legat de casele primarilor maramureseni. De aceasta data, in obiectivul aparatului de fotografiat au intrat casele mai marilor din zona Codru si Somes. Imaginile vorbesc de la sine.
Comune sarace cu primari bogati sau, dimpotriva, localitati bogate cu primari saraci. Averile mai marilor din localitatile maramuresene sunt „la extreme”. In zona Somes si Codru situatia e putin diferita. Mai toti primarii par sa traiasca bine, sau foarte bine. Concret, desi zona Codru e cunoscuta ca fiind una dintre cele mai „oropsite” regiuni ale judetului, primarii de aici nu par sa o duca rau deloc. Aproape toti au cate o viluta mai mare sau mai mica. Daca nu, macar o casa batraneasca „garnisita” cu niste termopane. E drept ca, cei mai multi au incercat sa gospodareasca la fel de bine si comuna pe care o “guverneaza”. Unii au si reusit, altii nu. Zona Somes sta ceva mai bine decat zona Codru si la capitolul economie si la capitolul infrastructura. Insa, cu cateva exceptii, primarii de aici nu par sa o duca foarte bine. Unii stau la bloc, altii in case vechi, si, mai toti se plang ca nu se poate construi o casa din salariul de primar. Dar, cum spuneam, exista si exceptii. Una dintre ele, e primarul din Farcasa, Ioan Stegeran, catalogat de gura targului drept unul dintre cei mai instariti, daca nu chiar cel mai bogat primar din Maramures. Numai ca, exista si o explicatie care n-are treaba cu administratia publica: afacerile de familie.
Vila in constructie
Primarul din Asuaju de Sus a inceput sa-si construiasca o casa cu etaj in anul 2000, tocmai la intrarea in comuna pe care o conduce. De atunci a reusit sa definitiveze exteriorul, dar spune ca mai are de lucru pe interior. Totusi, Vasile Boitor se plange ca salariul de primar nu e foarte mare. Si atunci cum a reusit? Ba un credit, ba un venit suplimentar din agricultura etc. „Am inceput casa in 2000 si inca nu-i finalizata. La interior n-am facut nimic. Stau in apartament in Asuaj. Am un apartament si in Baia Mare din 1990, dar acolo sta copilul. In 7 ani inca n-am reusit sa finalizez casa. Poate o s-o termin anul viitor, dar pentru asta am contractat si un credit. Nu e numai salariu de primar, ca am si alte venituri. Si acum am 10 vaci in grajd, am porci, am avut porci. Mai am finisajele interioare si sper sa ma mut anul viitor. Mobila nu-mi trebuie, ca am destula in bloc”.
Casa albastra cu flori in glastra Primarul din Arinis, Gheorghe Muresan, locuieste intr-o vila situata vizavi de moara din sat. Spune ca a dobandit-o inainte de a fi primar, ca de altfel cam toate bunurile familiei. Motivul? Muresan spune ca mitul legat de viata de primar e fals. De fapt situatia nu e atat de roz pe cum crede lumea: „Casa veche e mostenita de la tata, aia din curte cu albastru cu faianta, iar cealalta am facut-o intre 92 – 93. Nu am facut-o mai mare pentru ca o am si pe cealalta si, in plus de asta nu-mi permitea nici spatiul. In aia noua am jos un living mare, bucatarie, sus dormitor, camera de zi, baie de serviciu si un hol. Cred ca am terminat casa prin 95. Nu eram primar pe atunci. Atunci aveam o afacere cu produse din lapte, deci am avut o sectie de prelucrare a laptelui. De cand sunt primar nu am construit nimic. Nu se poate decat daca iei imprumut din banca si daca iei un credit pe 25 de ani, atunci probabil te descurci la o constructie, la casa ma refer. La copii nu le-am facut case. Eu eram profesor la Cehu Silvaniei, am avut un apartament acolo si l-am vandut. Mi-am luat altul in Baia Mare cand am venit primar si i-am transferat la scoala in oras. Altceva nu am. Toate le-am facut inainte de a fi primar. Copiii amandoi mi-s studenti, fiica la medicina, iar baiatul la management si va dati seama ca e cheltuiala lunara mare. Oamenii nu trebuie sa-si imagineze ca foarte bine traiesc primarii. Probabil ca celor din orase le merge mai bine, dar la noi, la primarii mici, va dati seama ca lucrurile nu sunt roz”.
Casa „primarului de-acuma”
Daca intrebi in Baita de sub Codru unde sta primaru’, sunt sanse sa-ti blochezi interlocutorul. Asta daca nu precizezi despre care primar e vorba. Stati, ca nu vrem sa spunem ca Baita de sub Codru are doi primar alesi. Dar are un primar in functie si un fel de primar onorific, in prezent secretarul Consiliului Judetean Maramures, Dumitru Dumuta. Dumuta a „guvernat” ani buni comuna, asa ca, pentru oameni a ramas tot un fel de primar. Cat despre Vasile Vanca, acesta e cunoscut drept „primarul de-acuma”. Vanca locuieste pe o straduta laturalnica pe care e amplasata si biserica. Casa e una modesta si nu pare recent construita.
Casa cu rastignire Primarul din Salsig, Florian Luca, locuieste pe strada principala a localitatii. Satenii recunosc casa primarului dupa rastignirea din curte: “in dreapta e casa parinteasca, si-n stanga e blocul primarului”. Luca locuieste intr-o casa cu etaj situata langa casa parinteasca. Contactat telefonic, Luca s-a aratat destul de suspicios. Probabil o fi tinut minte lectia din copilarie legata de intrarea in vorba cu necunoscuti. In final insa, s-a hotarat sa explice cum si cand si-a construit casa: “Cine sunteti? Gazeta de Maramures? Nu stiu, nu va cunosc. Ba, cunosc ziarul, dar nu va cunosc pe dumneavoastra. Ce doriti? Cu ce, casele primarilor? Tare rau va aud, ca-s intr-o zona fara semnal. Cand mi-ati facut poza la casa? No bine, nu se poate construi o casa din salariul de primar. Ha-ha, intrebarea e clara. Casa a fost construita intre ’88 – ’89. Sunt primar din 2004, iar casa a fost gata in ’89, cu tot cu finisaje. Sigur, casa e construita cu sprijinul parintilor si este munca lor de-o viata. In ’89 aveam 21 de ani si nu puteam sa fac o casa, e clar. La copii nu le-am construit nimic, am doi copii, nu le-am cumparat nici apartament, ca n-o fost obligatoriu. Pana acum au fost mici, acum cand or creste or vedea ei ce-or face”
Dilema „casa cu vie” Potrivit declaratiei de avere completate „pe proprie raspundere” in vremea in care era candidat independent la primaria comunei Basesti, Ioan Calauz nu detinea casa. Conform documentului, primarul de Basesti are doar un apartament de 85 mp, dobandit in anul 2000. Numai ca, pe strazile comunei pe care o conduce afli usor ca primarul sta la casa. O casa simpla, care nu pare a fi construita recent.
“Totul e cinstit” Primarul din Ulmeni e unul dintre putinii alesi de Maramures care locuiesc la bloc. Mai mult, apartamentul in care locuieste Vasile Ardelean e mostenire de la sotia sa. E drept ca Ardelean are si o casa in satul Chelinta, dar si aceea e mostenire de la parinti. Primarul din Ulmeni spune ca n-a construit nimic, dar doarme linistit noaptea, ca e cinstit: “Casa o am la Chelinta, e casa parinteasca si apartamentul unde stau o fost pe nevasta mea si mi-a ramas mie dupa decesul ei. Nu am altceva, n-am construit nimic. Nimic, absolut nimic. Sa se verifice si daca se gaseste ceva, imi dau demisia. Totul e cinstit, nici nu-mi trebuie altceva, ca toata viata am vrut sa fiu cinstit”.
My lucky number, 2003! Inainte de a fi primarul comunei Gardani, Vasile Blidar a fost tot primar, dar in comuna Salsig. Dupa „desprinderea” localitatii Gardani din comuna Salsig, a devenit primar de Gardani. Pare-se ca 2003 a fost un an imbelsugat pentru Blidar. Motivul? Potrivit declaratiei de avere din vremea in care candida la fotoliul de primar al nou-infiintatei comune, Blidar detinea o casa de 100 de mp dobandita in 2003 si un spatiu comercial de 120 de mp, dobadit in acelasi an.
Rabla si casa Vasile Costinas, primarul din Oarta de Jos, locuieste in Oarta de Sus. Ca sa ajungi la casa primarului trebuie sa inaintezi cateva sute de metri buni pe un drum nu tocmai bun, care ocoleste cimitirul satului. Probabil din aceasta cauza s-o fi indurat autoritatile baimarene sa-i dea o masina casata. La momentul vizitei noastre in zona, in fata casei lui Costinas (o casa modesta) era parcat un Aro, sau mai bine zis o rabla cu numarul „MBM”, cel mai probabil de la Ambient Urban Baia Mare. Ca sa risipim si ultimele dubii, va spunem ca, pe masina era lipit si un colant cu SPAU, adica „Srviciul Public Ambient Urban”.
Latifundiarul de Farcasa
Ioan Stegeran, primarul de Farcasa, este cu siguranta in topul celor mai bogati primari maramureseni. Dupa opinia unora, Stegeran ar putea ocupa chiar prima pozitie intr-un astfel de clasament. Are o afacere de familie prospera, o masina scumpa, doua vile si, in permanenta planuri de constructii. Stegeran recunoaste ca nu traieste din salariul de primar si ca, de fapt, nici nu stie bine cand il primeste: “nu se poate construi o casa din salariul de primar. De fapt, ba se poate, dar depinde ce casa si cum. Casa de jos e a baiatului, da, normal, tot eu am construit-o. Nu cred ca am cele mai frumoase case din judet dintre primari. Proiectul e din ’99 si am inceput constructia casei in 2000 si anul asta am finalizat-o. Este vorba de casa de sus, cea cu fata spre drum, unde stau eu. Unde este casa baiatului, acolo a fost casa veche si am inceput constructia cam in 2003. Casa baiatului nu este finisata, dar o voi termina cand va da semnale ca se insoara. Poi, cum sa-mi fac case daca nu cu ajutorul firmei? Am si alte constructii, ca peste drum e parcarea. Sigur, tot timpul avem planuri de constructii. Daca vrei sa ajungi la banii de primar, atunci ai gresit sa ma intrebi pe mine. Din banii de primar... eu nici nu stiu ca am bani de primar sau cand ii am sau cand mi-i pune in cont. Eu tot ce fac, fac din pasiune cu Primaria, nu pentru castig. Eu nu stiu ce se poate face din salariul de primar, ca eu nu depind de banii de primar. Intreaba-i pe cei care se descurca numai din banii de primar si nu au si alta afacere”.
Mircea CRISAN,
mircea@gazetademaramures.ro Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.