Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 25 Septembrie , 2007
Casele primarilor de Maramures (V)
Bloc, fosta locuinta de serviciu, monument istoric sau casa-muzeu. Nu e oferta unei agentii imobiliare, ci imobilele in care isi incarca bateriile intaii gospodari ai comunelor maramuresene. Cum, cand si, mai ales, din ce bani si-au construit primarii casele?
Nu castiga cat un demnitar de la centru, nu au deconturi la fel grase, nici delegatii in tari exotice, nici sume forfetare si nici macar indemnizatii la fel de mari. De fapt, multi se plang ca banii pe care ii primesc pentru „guvernarea” unitatilor administrativ-teritoriale sunt modeste si ca abia le ajunge pentru traiul de zi cu zi. Asa ca putini reusesc sa adune o bruma de avere dupa unul sau mai multe mandate de primar, darminte sa-si construiasca sau sa-si cumpere o casa. Cel putin, asta sustin ei. Cu toate acestea, cel putin pentru cetatenii care i-au ales, casele primarilor sunt deosebite. In unele cazuri exista si argumente solide: e o casa muzeu, monument istoric, sau doar una mare si frumoasa. Ati ghicit, GAZETA de Maramures continua serialul legat de caselele primarilor de Maramures. De aceasta data, in obiectivul aparatului de fotografiat au intrat casele primarilor din zona Chioar si a catorva din zona Seini. Imaginile, evidentele si, mai ales declaratiile lor, sunt elocvente.
Casa monument istoric Despre Zamfir Adoreanu, primarul orasului Seini, se stie ca locuieste in apropiere de farmacie. De fapt, se pare ca farmacia din zona ii apartine. In fine, Adoreanu spune ca nu si-a construit el casa. A mostenit-o de la bunicul sau si el a facut niste imbunatatiri. Si, in urma cu cativa ani, pe vremea cand nu era primar, si-a cumparat o casa prin credit imobiliar: „Eu nu am construit nimic. Stau intr-o casa veche, din 1800 nu stiu cat, e pe numele lui maica-mea, e mostenire de la bunicu. N-am construit nimic, nici n-am extins. Sigur ca se poate construi ceva din salariul de primar. Acum patru ani am cumparat o casa, cu credit bancar, platesc rate 15 ani. Acum patru ani nu eram primar. Casa pe care am cumparat-o este data in chirie si eu locuiesc in casa parintilor, mostenire de la bunicu. Acum, sigur, cu amenajarile de rigoare, ca nu pot spune ca n-am facut amenajari. Dar de construit n-am construit, decat amenajari interioare: schimbat geamuri... Casa este monument istoric”.
„Va trebe casa mea?” Augustin Panici, primarul din Satulung, locuieste intr-o casa modesta, pe care spune ca a construit-o cu multi ani in urma. De fapt, spune ca atat casa, cat si masina si anexele le-a dobandit inainte de a ocupa fotoliul de primar. Potrivit declaratiei de avere completate „pe proprie raspundere” inainte de inceperea mandatului, acesta detinea o casa construita prin anii ’70, cu o suprafata totala de 115 mp. Intrebat despre casa, Panici a intrebat daca: „ Ce? Va trebe casa mea? (hohote) Ati fost la mine sa faceti poza? Era sotia mea acasa? A, de pe domeniul public ati facut poza... Casa e construita din perioada anilor 1967 –1968. Finisajele nu sunt chiar proaspete, ca le-am facut exact de 10 ani. Eu cand m-am dus la primarie am avut masina, casa, sura si doi copii, pe care-i am acum. Ce casa sa le costruiesc eu la copii, ca ei au vechime in campul muncii de 15 – 20 de ani. Ce ati vazut acolo atata mi-e tot si masina Solenza care mi-i in rate luata. Am avut o Dacie. Din punctul meu de vedere nu-i chiar asa roz viata de primar, dar nu raspund eu in locul altora. Copiii, unul are 15 ani in Ministerul de Interne, e subofiter la jandarmi si are apartament in rate, iar celalalt e inginer, a terminat Politehnica acum 20 de ani si are o afacere cu materiale de constructie. Amandoi au locuinta si stau in Baia Mare”.
Muzeul lui Sabau Nicolae Sabau, primarul din Cicarlau, locuieste intr-o casa care seamana izbitor cu un muzeu. De fapt, chiar doreste sa o transforme in muzeu. Mai mult, primarul rapsod se poate lauda si cu alte „amenajari” inedite: are „carti de piatra”, un gard vopsit in rosu-galben-albastru, numeroase inscriptii sugestive, precum „cine vrea sa ma cunoasca, pofteasca la mine-n casa!”. Potrivit declaratiei de avere depusa in 2004, adica pe vremea cand rapsodul era candidat pentru functia de primar a comunei Cicarlau, Sabau detinea o casa de 72 de mp din 1964, un teren agricol si o Dacia fabricata in 1980. Primarul de Cicarlau mentioneaza care sunt motivele care l-au determinat sa ia hotararea de a transforma casa in muzeu: „Inauntru sunt multe lucruri pe care marele public mi le-a daruit, e plin de carti, de CD-uri, e ca un muzeu. Tot felul de costume nationale, multe stergare, mii de poze, pliante, amintiri, ca eu am fost prin multe tari ale lumii. Am carti de piatra, ca am zis ca o carte de piatra nu exista nicaieri in lume si eu am zis sa ramana aceste versuri din intelepciunea populara sa poata fi citita. Am o multumire pentru o firma care a redactat cu mine 10.000 de discuri si casete audio pe care le-am dat pentru romanii din Ucraina, Ungaria si Basarabia. In gradina am 56 de placi, o carte de piatra practic.” Sabau sustine ca nu poate fi construita o casa din indemnizatia de primar care nu se compara cu cea incasata de alti demnitari: „Nu, nu cred ca se poate construi o casa din salariul de primar. Eu sunt primar numai din 2004. Salariul unui primar este unul foarte modest, si puteti confrunta cu un demnitar, una e sa fii primar, si alta senator sau deputat. In afara de acea indemnizatie, nu salariu, noi nu avem niciun spor, nimic. Si indemnizatie e foarte modesta. Este adevarat, eu am realizat pana acum foarte multe lucruri si ar fi pacat sa nu duc la bun sfarsit aductiunea de apa, canalizarea, asfaltarea unor uliti. Cand pun astea la punct, chiar daca sunt la mijlocul mandatului, am plecat. Sa vad comuna aranjata. Vreau sa termin ce am inceput. De ce sa nu plec la mijlocul mandatului, daca le-am facut toate!?”.
Casa de 196 de mp! Ioan Buzdugan, mai marele comunei Remetea Chiarulului, locuieste intr-o casa mare, dar care nu pare recent construita. De fapt, potrivit declaratiei de avere completata in vara anului 2004, adica in perioada in care Buzdugan era candidat la fotoliul de primar al comunei Remetea Chioarului, acesta detinea, pe langa o Dacia 1310 din 1979 si un un teren forestier, o casa de aproape 200 de mp (196 mp), dobandita, potrivit documentului, in 1996. In curtea vilei, Buzdugan si-a ridicat si cateva anexe. Primarul din Remetea Chioarului spune ca, de fapt a locuit initial in casa socrilor si abia apoi a inceput si el niste constructii: „Eu stau la socru. Eu sunt din Coas, si sunt casatorit acolo din 1981 si casele si anexele sunt a lui socru si eu mi-am lipit acolo anexele. In doua etape mi-am facut extinderea: prima data mi-am facut garaj si apoi am facut extinderea la garaj si mi-am mai pus un etaj pe garaj. Prin 1993 am inceput-o si in 1997 a fost gata, in rosu. Nici un pic n-am pus in plus, exact asa am lasat-o. Daca se poate construi o casa din salariu de primar? Stiti cum e, daca ai sprijin, se poate orice. Tre’ sa ai o familie ca lumea care sa munceasca si sa se puna toti la contributie. Care n-au bani sa faca munca. Eu inainte am fost presedinte la Consumcoop din 1985 pana in 2000. Alte case nu am”. Cat despre perceptia cetatenilor legata de traiul primarului, Buzdugan confirma, in gluma ca „Traim bine... Oricum eu spun ca am pierdut mult cand m-am dus ca primar. Munca daca nu-i de birou, e de teren, numai seara la 10 vii acasa, familia o neglijezi complet, mi-am luat o masina in rate, bani nu sunt niciodata. In mod sigur as fi realizat mai multe daca nu eram primar pentru ca eu am avut oferte mult mai bune si inainte de 2000, am lucrat si in domeniul financiar. Ma rog, e o parere, dar n-as fi avut atata bataie de cap”. Si totusi, Buzdugan nu doreste sa renunte asa usor la scaunul de primar ca „La noi e o boala, daca am mers pana acuma o sa mai incerc odata”.
Locuinta de serviciu Vasile Tuns, mai marele comunei Valea Chioarului, are o situatie atipica. E unul dintre putinii primari de comune care locuieste intr-un apartament, care pe vremuri era locuinta de serviciu si care, asa cum ii sade bine unui bloc de primar, e „garnisit” cu doua drapeluri. E drept ca are si o casa: „In 1979 am fost numit director coordonator si am primit locuinta de serviciu. Am stat in chirie pana in 1992 cand am cumparat-o. Am si la Curtuius o casa pe care am terminat-o in 1990 construita impreuna cu mama mea. Practic, am terminat casa in 1990, dar constructia am inceput-o din 1972. Nu au nicio legatura cu functia de primar pentru ca pe amandoua le aveam inainte sa fiu in aceasta functie. De cand sunt primar nu am construit, dar am facut ceva imbunatatiri, si la casa si la apartament. In ziua de azi se poate construi foarte greu, doar cu credite”.
Averea, „la secret” Octavian Pavel, primarul din Recea, locuieste de fapt in satul Mocira. Are o casa decenta, situata intr-un „cartier” retras al localitatii. Potrivit declaratiei de avere dispobibila pe site-ul Consiliului Judetean, Pavel detinea pe vremea cand era viceprimar al comunei Recea, adica pana in 2004, doar un apartament de 56 de mp, dobandit in 1997. Acum, mocirenii stiu ca primarul e consatean cu ei si locuieste intr-o casa modesta, dar renovata, „dotata” cu geamuri termopan si strajuita de un gard albastru. Nu se stie insa cand si cum a dobandit Pavel casa, deoarece pe site-ul primariei Recea nu sunt disponibile declaratiile de avere ale alesilor locali.
Casa alba din Miresu Mare Primarul din Miresu Mare, Florica Roman, locuieste intr-o casa destul de mare, situata in „buricul satului”. Pe strazile localitatii centru de comuna aflii usor ca Roman sta „pe ulita de langa cooperativa, intr-o casa alba care are ograda la strada”. Casa „primaritei” de Miresu Mare e „ascunsa” dupa o „perdea” de copaci. Totusi, in curte se zareste un loc pregatit pentru gratar, o masa si o umbreluta.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.