Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 23 Iulie , 2007
Casele primarilor de Maramures (I)
Nu au salarii impresionante si nu au dreptul sa administreze societati comerciale. Totusi, o buna parte dintre ei au reusit sa-si construiasca vile, case de vacanta sau sa-si cumpere apartamente. Unde locuiesc primarii de Maramures, cum si cand si-au achizitionat casele si, mai ales, cum arata locuintele lor? GAZETA de Maramures initiaza un serial in care va va prezenta casele mai marilor din orasele si comunele maramuresene.
Sunt „primari la primarie si toata lumea ii stie”, vorba cantecului. De-a lungul timpului, in jurul averilor si influentei lor s-au tesut numeroase povesti, unele reale altele nu. Oricum, cam tot omul simplu viseaza s-o duca „precum primarul”. Dar cat de bine traiesc primarii maramureseni? Nu, nu ne referim la agoniseala trecuta in declaratiile de avere postate sau nu pe site-ul institutiei pe care o conduc, in care cele mai multe rubrici sunt goale, ci la casele in care locuiesc primarii maramureseni. GAZETA de Maramures va va prezenta, incepand cu aceasta saptamana, casele sau blocurile in care locuiesc alesii de Maramures. Primul episod: casele primarilor din cateva orase si, bineinteles cele doua municipii Baia Mare si Sighetu Marmatiei. Desi salariile pe care le incaseaza de la primarii nu sunt foarte mari (venitul anual incasat de primarul Baii Mari anul trecut de la Primaria Baia Mare depaseste cu putin 24.000 RON, deci cam 2.000 RON lunar) si, potrivit legii, functia de primar este incompatibila cu cea de administrator la o societate comerciala, niciunul dintre edilii pe care vi-i prezentam nu stau rau la capitolul casa. De fapt, cu exceptia primarului din Baia Sprie, Valer Barbuloviciu, toti locuiesc la casa. Si nu orice fel de casa. Cele mai multe dintre vilele alesilor sunt „garnisite” cu curti impresionante, barbeque, foisor, gradina, garaj etc. si, in unele cazuri, si cu garduri inalte, probabil pentru a-i feri de privirile curiosilor. Cum le-au dobandit? Variantele sunt numeroase: de la munca in strainatate, la mostenire sau credite. Dar cei mai multi spun ca nu le-au ridicat din salariul de primar, ci cel mult le-au imbunatatit din banii incasati de la primarie. Dar mai bine detailam.
Vila lui Anghel
Potrivit declaratiei de avere, primarul Baii Mari, Cristian Anghel, si-a cumparat in 2003 un teren pe Dealul Florilor: 1544 mp, pe care il imparte cu sotia. Tot acolo a inceput constructia unei case de 140,67 mp. Imobilul are o valoare de impozitare de 301.595 RON si, la fel ca si in cazul terenului, Anghel este cooproprietar. 50% din casa ii aparitine lui Anghel Dana. Casa lui Anghel de pe Dealul Florilor e inca in constructie si e situata destul de aproape de hanul cu acelasi nume. In campania electorala din 2004, s-a lansat si fumigena fasaita potrivit careia fiica primarului ar detine o casa in Londra.
Ridicata inainte de Revolutie
Primarul orasului Sighetu Marmatiei, Eugenia Godja, locuieste pe o straduta linistita din municipiul pe care il conduce, intr-o casa cocheta. Godja spune: „casa mea a fost terminata in ‘87. Constructia a inceput in 1978, cum era pe atunci o societate de cooperatie in oras. Prin `90 ne-am mutat in ea. Pe atunci, eram director la Liceul Pedagogic, iar sotul meu director la Parplast. Se poate construi o casa din salariul de primar, in ani de zile si daca stii sa-ti folosesti banii economicos si daca nu te duci in concedii. Daca aduni ani de zile ... Fiecare isi face dupa masura buzunarului lui. Poti sa aduni ceva daca traiesti absolut normal. Toata lumea a adunat asa, cei care au avut mai putine resurse colaterale. Sa fie lumea linistita, nu mi-am facut casa acum. Am facut-o inainte de Revolutie. O data, ca aveam salarii mai mari decat media intelectualilor si a colegilor nostri pentru ca am avut functii de conducere, iar salariile de director se simteau, ca valoarea leului era cu totul alta. Masina ne-am luat-o in rate, a fost prima noastra achizitie, am stat in doua apartamente (doua, apoi trei camere) inainte de a ne muta la casa. E adevarat ca pentru constructia casei am avut ajutor si din partea sotului”.
In bloc cu PNL
Despre primarul din Baia Sprie se poate spune ca sta in bloc cu partidul din care face parte. Valer Barbuloviciu locuieste in acelasi bloc in care se afla sediul organizatiei locale a PNL. La momentul vizitei noastre in zona, vecinii din zona ne-au explicat ca „primarul e plecat in concediu”. Ba mai mult, ne-au intrebat daca nu vrem sa-i lasam ceva. Barbuloviciu spune ca sta la bloc de peste doua decenii, dar recunoaste ca are o casa in constructie: „cum de stau la bloc si nu am casa ca toti primarii de orase? Acum imi fac casa, dar incet. Stau la bloc de cand m-am casatorit, de 20 si de ani. Anul acesta vreau sa acopar casa si poate ca anul viitor ma mut in ea. Nu se poate construi o casa doar din salariul de primar. Am si eu mostenire, am terenuri, nu-s singur pe pamant. Plus ca am muncit in mina si n-am fost cu banii la crasma. Am inceput sa o construiesc anul trecut, dar am luat un credit de 20 de mii de euro. Dupa ce o sa-mi vand apartamentul n-o sa fie niciun dubiu ca imi termin casa. De ce numai primarii is dubiosi ca si-au facut casa? Altii dintr-un chiosc si-au facut casa si sunt mai bogati decat unul care a muncit. De exemplu, in Baia Sprie e o familie in care amandoi sotii sunt orbi, unul face masaj, celalalt are o pensie si isi fac casa. Cu credit, cu economii... inceputul e mai greu, ca apoi incet le faci. Daca vrei, poti”.
„Nu-i inalta, da’-i lata”
Primarul orasului Viseu de Sus, Vasile Ciolpan, locuieste spre iesirea din oras, catre Moisei. Daca in zona intrebi unde sta primarul, toata lumea te directioneaza spre scoala din localitate, unde „imediat vedeti casa primarului. Nu-i inalta, dar e lata. Se intinde pe o suprafata mare”, spun oamenii. Intrebat despre imobil, Ciolpan spune ca acesta are aceeasi varsta ca si el: „Casa era construita in ‘54 cand m-am nascut eu, dar am imbunatatit-o. Am extins-o cu doua camere, atat. E mostenire de la Matusa Tamara (hohote). E de la bunica mea, pe care am ingrijit-o si care mi-a lasat mie tot ce-i acolo. N-am avut din ce sa-mi fac casa, pentru ca n-am inselat statul. Sigur ca se poate construi o casa din salariul de primar, daca faci economii. Eu am mai avut niste padure, si alte treburi, pe care le-am vandut si mi-am pus la punct casa. Eu cand ma duc de la servici ma pun si plivesc flori, nu stau in bar (hohote). Ce este adaugat acolo, a facut baiatul meu mai mare, cu inca un mester. A lucrat vreo doi ani sa finalizeze un living, doua dormitoare si o baie. N-aveam ce face, eram familie numeroasa si trebuia sa facem ceva. Fiul meu este angajat la parcul natural. Spuneti-le la normalii aia care stau prin baruri ca oricine poate sa-si faca o casa daca munceste si isi dramuieste banii castigati cum trebuie. Daca traiesti numai cu gratare si cu bere straina normal ca nu poti sa-ti faci. Sunt de 8 ani primar, 4 am fost viceprimar, si dupa revolutie am fost director tehnic la fabrica de medicamente, am avut mai multe functii de conducere”.
„Nu se poate construi casa din salariul de primar”
Petru Butean, primarul orasului Somcuta Mare, locuieste intr-o casa a carei constructie a inceput in 1987. Butean spune ca: „in 1995 m-am bagat in ea. Pe atunci eram inginer la CAP. Nu am mai construit casa de cand sunt primar insa am construit o mica cabana de 5 pe 4 jos, la Buteasa, la rau. Este o casa de vacanta, insa terenul de acolo l-am facut rost inainte sa fiu primar, intre 2000 – 2004. Nu se poate construi casa din salariul de primar. Eu am avut ferma de vaci, de gaini, am avut cai si dupa ce le-am vandut asa mi-am construit cabana respectiva. Daca iei credit din banca se poate construi, dar pentru asta nu trebuie sa fii primar. Cu salariul pe care-l ai de primar la ora actuala, poti sa-ti iei un credit din banca si sa faci ce poti. Eu am avut 10 vaci, 2000 de gaini si doi cai. N-am mai putut sa ma ocup si de una si de alta, le-am vandut si mi-am facut cabana. Altceva, nimic. Declaratia de avere trebuie sa fie pe site-ul primariei Somcuta. Probabil cabana asta mica n-am pus-o pe site pentru ca doar acum am finalizat-o. Alte planuri de constructie nu am”.
Constructia lui Toni
Primarul din Tautii Magheraus, Anton „Toni” Ardelean, zis si „micul Basescu”, a intrat in atentia presei tocmai din cauza unei case si a unui contract de intretinere imobiliara, incheiat intre Ardelean si doi batrani din Tautii Magheraus. Dar asta e alta poveste, care a fost tratata in repetate randuri de GAZETA de Maramures. Potrivit ultimei declaratii de avere disponibile pe site-ul Primariei Tautii Magheraus, primarul Anton Ardelean a inceput in 1995 constructia unei case de vacanta de 120 de mp. Fotografia alaturata a fost realizata in 2004, in perioada alegerilor locale.
Munca in strainatate
Primarul din Borsa, Remus Cornel Stetco, locuieste pe drumul spre Baia Borsa, „aproape de coperativa”. Probabil pentru a fi in ton cu specificul zonei, Stetco si-a construit pe casa parinteasca un etaj din ...lemn. „Casa in care locuiesc era gata acoperita in `92 – `93. Este casa parinteasca si peste ea am ridicat si am facut acoperisul. Partea de sus e de lemn si partea de jos e de caramida. Partea de jos e casa parintilor, in care m-am nascut, am dat jos acoperisul si am facut un apartament din lemn. Din 2000 eram viceprimar. Am lucrat in strainatate de cand eram student si in primul an dupa ce am venit am construit. Nu am alte case si nici n-am incercat sa vad daca se poate ridica o casa din salariul de primar. Inca nici nu eram casatorit cand a fost gata casa. Parterul este al parintilor, iar la etaj stam noi”, spune Remus Cornel Stetco.
Casa verde si drumul
Nicolae Bindiu, primarul orasului Cavnic locuieste intr-o casa cu etaj, vopsita in alb si verde, situata in zona centrala a localitatii pe care o conduce. Localnicii spun ca ridicarea casei a inceput inainte ca Bindiu sa ocupe fotoliul de primar, insa, ca in basme, constructia a fost finalizata in timp destul de scurt. Intamplator, dupa ce primarul s-a mutat in noua casa a fost asfaltat si drumul care trece prin fata casei lui. Potrivit ultimei declaratii de avere disponibila pe site-ul Consiliului Judetean Maramures, la lista candidatilor la alegerile locale din 2004, casa lui Bindiu a fost dobandita in 1988 si are doar 100 de mp.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.