• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 22 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 12 Iunie , 2020

Case pentru tinerii specialişti băimăreni

Una din problemele importante ale Băii Mari este lipsa locuinţelor pentru tineri. După momentul 1989 s-a tot vorbit de investiţia în locuinţe pentru tineri, mai ales după ce aceştia au început să plece din municipiul de pe Săsar, spre oraşe mai primitoare. Mai mult, în noul cartier, la vremea respectivă Vasile Alecsandri, mai multe blocuri au fost repartizate romilor, minoritatea ce se consideră discriminată.

 

 

Adevărul este că o parte a cartierului a fost făcută praf de minoritari, din lipsă de educaţie, de simţ civic, de cultură şi datorită faptului că romii au fost folosiţi ca masă de manevră electorală. După zeci de ani de astfel de aranjamente avem un cartier care are o parte de blocuri aflate într-o stare de degradare incre­dibilă. Iniţial, acele blocuri ar fi trebuit acordate tinerilor. Acum este greu să repari greşelile trecutului, mai ales că oraşul nu are foarte multe parcele de teren pe care se pot construi locuinţe pentru tineri.

În acest context, am aflat că există o licitaţie pentru realizarea unui PUZ: pentru cartier de locuinţe destinat tinerilor, în zona Colonia Topitorilor. Licitaţie care va fi finalizată în a doua parte a anului, iar cei ce vor dori să îşi cons­truiască o casă vor urma indicaţiile administraţiei băimărene. Am vorbit cu primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, despre acest proiect.
„Până la sfârşitul anului vor fi finalizate 200 de locuinţe ANL, locuinţe care vor fi pentru tineri specialişti: profesori, doctori, ti­neri care lucrează în adminis­traţie.
În afară de acestea, ne-am gândit că sunt şi familii tinere care au resurse financiare şi au dorinţa de a-şi construi o casă. Pentru aceştia am identificat o zonă în care vom genera un cartier distinct pentru familiile tinere. Vom acorda între 300 şi 500 de metri pătraţi, vom pune la dispoziţie şi proiectele pentru case, pentru a nu îi mai pune pe oameni pe drumuri să obţină autorizaţii, tot felul de avize, acorduri de la instituţii. Vrem să nu piardă vremea cu astfel de probleme birocratice.
Această zonă este Colonia Topitorilor, unde sunt 5 hectare de teren şi vor fi circa 80 de locuri de case. Adică, 80 de familii vor avea la dispoziţie teren pentru a construi o casă. Va exista tot ceea ce în­seamnă infrastructură: drumuri, apă, canalizare, curent electric, gaz, aduse până la limita proprie­tăţii. Vor fi trotuare, acces la teren, astfel încât să fie o zonă civilizată, atractivă, şi un sprijin pe care să îl acordăm familiilor tinere”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.
Aceste loturi de teren se vor acorda după criterii stabilite de administraţia băimăreană.
„Este important nivelul educa­ţional şi profesional. Apoi, vor fi ches­tiuni legate de domeniul de activitate, respectiv cei care lu­crea­ză în educaţie, sănătate, IT, arhitec­tură, activităţi care aduc un nivel mai înalt de venituri. Mai este dorinţa noastră de a aduce înapoi tineri din centrele universitare. Poate fi un punct de atracţie pentru ei dacă ai o astfel de facilitate.
Vom avea inclusiv posibilitatea de a le oferi terenurile fără avans, dar cu plata în rate pe o perioadă de zece ani. Pentru că vor avea nevoie de fonduri la construcţia casei şi credem că această facilitate va fi în beneficiul lor.
Vom face un regulament de vânzare ce va cuprinde numărul de copii, educaţia şi alte tipuri de plu­suri pe care le are fiecare familie în parte.
Vom avea o comisie distinctă for­mată din consilieri locali şi an­gajaţi ai primăriei, ce se va ocupa de acest proiect important pentru tineri”, a spus primarul băimărean.
După finalizarea licitaţiei, se finali­zează Planul Urbanistic, în aproximativ trei luni. În concluzie, la sfârşitul toamnei se vor putea stabili parcelele şi se vor putea depune solicitările.
Regulamentul va fi gata undeva în luna iulie, dată la care va fi finali­zat şi regulamentul pentru par­cările de reşedinţă, pentru Baia Mare, ne-a mai explicat primarul Cătălin Cherecheş. Tot în perioada următoare vor fi finalizate şi proiectele pentru casele ce se pot ridica pe terenul amenajat de administraţia băimăreană.

 

„Este important nivelul educa­ţional şi profesional. Apoi, vor fi ches­tiuni legate de domeniul de activitate, respectiv cei care lu­crea­ză în educaţie, sănătate, IT, arhitec­tură, activităţi care aduc un nivel mai înalt de venituri. Mai este dorinţa noastră de a aduce înapoi tineri din centrele universitare. Poate fi un punct de atracţie pentru ei dacă ai o astfel de facilitate”.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.