Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş a prezentat presei băimărene rezultatele anului 2013
Directorul instituţiei, Viorel Deghid a mulţumit echipe pe care o conduce pentru rezultatele obţinute într-un an complicat din toate punctele de vedere. Probabil, CAS Maramureş a obţinut cele mai bune rezultate de la înfiinţarea instituţiei.
Deghid a fost însoţit de prefectul Anton Rohian, directorul DSP Maramureş, Rareş Pop şi colegi din sistem.
„Din analiza veniturilor realizate la data de 30.11.2013 constatăm un grad bun de colectare a contribuţiei de asigurări de sănătate datorate atât de către angajatori cât şi de către asiguraţi pe primele 11 luni. Acestea s-au colectat în procent de 96,17% faţă de programul pe întreg anul 2013. De menţionat că la categoria de contribuabili-persoane fizice autorizate şi liber profesionişti încasările pe primele 11 luni reprezintă un procent de 166,45 % faţă de programul anual. Această influenţă se datorează activităţii de predare a creanţelor acestor categorii de contribuabili, la ANAF.
Până în acest moment s-au predat un număr de 22.686 de contribuabili respectiv 24.505 dosare, diferenţa reprezentând dosarele care s-au întocmit ca urmare a modificărilor intervenite prin clarificarea ulterioară a situaţiei specifice fiecărui contribuabil.
După data de 31.12.2013, CAS va efectua doar corecţii punctuale pentru titlurile de creanţă emise până la această dată.
Începând cu 01.01.2014 sarcina CAS Maramureş este de a certifica calitatea de asigurat pe baza documentelor de plată emise de ANAF.
În ceea ce priveşte asigurarea creditelor de angajament, constatăm evoluţii favorabile pentru fiecare segment al asistenţei medicale, media creşterii la nivelul judeţului fiind de 11.71% în anul 2013, faţă de anul 2012. Aceste evoluţii au permis derularea fără sincope a relaţiilor contractuale cu furnizorii de servicii medicale.
În ceea ce priveşte asigurarea creditelor bugetare, creşterea de 21.84% a permis decontarea serviciilor medicale contractate astfel încât CAS să nu înregistreze arierate. Este de semnalat creşterea peste media tuturor segmentelor la: medicamente cu şi fără contribuţie personală precum şi cele pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naţionale cu scop curativ care au crescut cu peste 44%; spitale generale unde creşterea este de 39.10%.
Decontarea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală s-a efectuat conform graficului plăţilor transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în cursul lunii decembrie 2013 urmând să se deconteze: pe segmentul medicamente cu şi fără contribuţie personală facturile lunii februarie 2013 şi august 2013; la finele anului 2013 rămân în sold nedecontate facturile lunii martie 2013, aferente contractului pentru anul 2012.
De asemenea, pentru medicamente cu contribuţie personală 40% pentru pensionari cu pensii de până la 700 lei/ lună se vor deconta facturile aferente lunii februarie 2013 şi august 2013; la finele anului 2013 rămân în sold nedecontate facturile lunii martie 2013, aferente contractului pentru anul 2012”, a spus Deghid.