• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Martie , 2012

Reducerea CAS şi majorarea salariilor

A fi sau a nu fi? Reîntregirea salariilor şi reducerea CAS, au generat numeroase discuţi, dispute, analize şi speranţe. Cât de posibile sunt aceste măsuri în contextul actual?

 
Recent, Primul-ministru a declarat că are în vedere reducerea CAS cu 3-5%. În discursul susţinut în Parlament, preşedintele Traian Basescu a solicitat majorarea salariilor bugetarilor, astfel încât acestea să revină la nivelul anterior reducerii cu 25%, ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 15%. Potrivit analiştilor, reducerea CAS este o măsură care va avea efecte pozitive pe termen mediu şi lung, dar, potrivit specialiştilor, pe termen scurt va produce o scădere a încasărilor bugetare. Potrivit calculelor, o reducere cu 3% va costa bugetul circa 80-100 milioane euro lunar, suma urmând să scadă pe măsură ce vor creşte numărul locurilor de muncă. Efectele creşterii salariilor bugetarilor ar însemna o majorare a cheltuielilor de personal cu circa 110 milioane euro lunar. Numai că, o parte din aceşt bani s-ar întoarce în bugetul de stat, pentru că majorarea salariilor înseamnă şi creşterea consumului, a încasărilor statului din TVA, accize şi alte taxe. Efectele imediate ar fi însă, şi negative. După valul de dispute şi discuţii, Andreea Paul, consilierul pe probleme economice al primului ministru a spus că guvernul nu a renunţat la cele două măsuri, ci că ipoteza este luată în continuare în calcul la Palatul Victoria, într-o variantă combinată cu creşterea salariilor bugetarilor, dar cu un procent mai mic de 15%. Pe de altă parte, recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a susţinut că nu este posibilă reducerea simultană a CAS şi creşterea salariilor angajaţilor la stat. Aceasta pentru că efortul bugetar ar fi prea mare în condiţiile noului pact fiscal european şi al celor impuse de FMI.Premierul Ungureanu a susţinut public că între el şi preşedintele Traian Băsescu nu există o contradicţie privind recuperarea salariilor pentru bugetari şi reducerea CAS, afirmând că problema salarială era oricum „în mintea” guvernanţilor, iar mesajul privind scăderea CAS a fost doar unul de „încurajare”:„Tentaţia este să priveşti cele două opţiuni în contradicţie, când de fapt se succed în modul în care au fost expuse”,a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu, la postul Antena 3. Pe de altă parte, premierul a spus că deocamdată e vorba numai de variante de lucru, deoarece o astfel de măsură nu poate fi aplicată în lipsa banilor şi că evoluţia economiei este încă delicată, iar autorităţile nu se aşteaptă în acest an la un flux important de investiţii străine care să alimenteze bugetul.
  

În anul 2012, cotele de contribuţie de asigurări sociale sunt:31,3%pentru condiţii normale de muncă, datorate de angajator şi angajati, din care 10,5%, datorate de angajati şi 20,8%, datorate de angajatori;36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5%, datorate de angajaţi şi 25,8 %, datorate de angajatori;41,3%pentru condiţii speciale de muncă, datorate de angajator şi angajaţi, din care 10,5%, datorate de angajaţi şi 30,8%, datorate de angajatori.

 
„Am în vedere scăderea CAS, sigur pentru angajat, poate şi pentru angajator, într-o marjă de 3 până la 5 puncte procentuale, în funcţie de - şi aici subliniez - capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva, care este o dată internă şi care ţine de felul în care există bani la buget, şi externă, în funcţie de condiţiile de mediu economic şi financiar” - Mihai Răzvan Ungureanu, în emisiunea TVR.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.