• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

„Cartoful fierbinte” al anchetei sighetene

Povestea neromanţată a gazului sighetean s-a transformat într-un cartof fierbinte, pentru care nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea. Săptămâna trecută s-a pornit în sfârşit alimentarea cu energie electrică, iar zilele acestea se dă drumul şi la gaze. Pe de altă parte, procurorii au terminat cercetările în teren.. Ce urmează?

 
Acuze, fugă de responsabilitate, „românisme”. După ce a ţinut buletinele de ştiri şi prima pagină a ziarelor zile bune, povestea gazului sighetean a căzut în ridicol. În cealaltă extremă, dintr-un exces de prudenţă şi o teamă de responsabilitate, autorităţile s-au ferit să dea undă verde pentru pornirea energiei electrice şi a gazului.
Într-un final glorios, lucrurile s-au reglat la finele săptămânii trecute. Şi, tot atunci, puhoiul de procurori a finalizat adunarea datelor din teren şi a dispus începerea urmăririi penale împotriva Berg Sistem Gaz. Spiritele s-au potolit, ziariştii şi autorităţile judeţene nu mai merg la Sighet. Într-un cuvânt, s-a pus deja batista pe ţambal. Iar, în afară de primăria Sighet, nimeni nu a furnizat date şi informaţii clare şi concise. Iar lista vinovaţilor se opreşte la firma de gaze, acuzată de vătămare corporală extrem de gravă. Ori, lucrurile nu sunt atât de simple. Pentru că licitaţia, contractul şi deconturile au primit girul şi avizul Ministerului Economiei, iar oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au răspuns negru pe alb în adresa transmisă primăriei Sighet că lucrările sunt executate corespunzător. Aceste aspecte nu le verifică nimeni?
Mai mult, noul Berg Sistem se delimitează de acţiunile şi istoricul firmei de dinainte de 2010 când avea un alt acţionariat. 
Apoi, apar fel de fel de scenarii demne de o tragi-comedie, de genul că cei veniţi la faţa locului ar fi înţeles că e vorba de un atentat cu bombă! Mai mult, specialiştii arată că nu scurgerea ar fi fost o problemă, pentru că astfel de scurgeri sunt frecvente şi în municipii ca Baia Mare, ci modul de intervenţie şi lipsa mijloacelor de intervenţie.
Pe lângă psihoza gazelor şi acuzelor mai mult sau mai puţin fondate, ar fi timpul unor măsuri concrete.Vom reveni.
 
Prima urmărire penală
 
„În continuarea cercetărilor în cauza privind «explozia de la Sighetu Marmaţiei», procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, astăzi, 23.02.2012, începerea urmăririi penale împotriva persoanei juridice SC BERG SISTEM GAZ SA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave. De asemenea, în cauză, procurorii au dispus verificări pentru identificarea bunurilor deţinute de SC BERG SISTEM GAZ SA, în vederea dispunerii măsurilor asiguratorii, pentru recuperarea prejudiciilor produse în cauză”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Parchetul General.
 
 
ULTIMA ORĂ: Vineri dimineaţă, Silviu Comănici, directorul BERG Sistem Gaz Sighet, a decedat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.