Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Carnaval de Nonformal
Carnaval de Nonformal – Festivalul metodelor de educaţie nonformală a fost un eveniment organizat de voluntarii SEV ai Team for Youth Association, în perioada 7-13 octombrie 2013, în cadrul proiectului cu acelaşi nume.
Principalul scop al Carnavalului a fost de a conştientiza tinerii din comunitatea băimăreană de impactul metodelor de educaţie nonformală. Timp de o săptămână (integrând şi ZEN – Ziua Educaţiei Nonformale) un număr de 10 metode au fost prezentate publicului larg, în diferite locaţii din Baia Mare.
PHOTO VOICE: Fotografii şi poveşti, aceasta este esenţa metodei Photovoice. „Photo” înseamnă în engleză „fotografie”, iar „voice” înseamnă voce, adică să „vorbeşti” prin imagini.
BIBLIOTECA VIE: Biblioteca Vie îşi propune să promoveze respectul pentru drepturile omului şi demnitatea umană, să atragă atenţia asupra diversităţii în toate formele ei şi să stimuleze dialogul între oameni. Biblioteca Vie funcţionează ca o bibliotecă normală. Ce face din Biblioteca Vie o experienţă minunată? Simplul detaliu că pe rafturi CĂRŢILE sunt OAMENI care intră într-un dialog personal cu Tine, CITITORUL.
OPEN SPACE TECHNOLOGY: Conferinţa open space nu are lectori de dinainte stabiliţi sau program predefinit de ateliere de lucru şi nici discuţii pannel. În schimb, participanţii care se regăsesc într-un cerc mare descoperă în prima oră de discuţii în ce fel îşi vor crea singuri conferinţa. Înainte să îşi dea seama, ei înşişi devin unii altora profesori şi lideri.
JOCURI DE IMPROVIZAŢIE şi TEATRU FORUM: Teatru forum, aşa cum spune şi numele, este o formă de teatru ce dă posibilitatea la interacţiune şi dezbatere, însă teatrul-forum este un instrument de intervenţie socială. La prima vedere, Teatru Forum ar părea o formă de teatru, însă atributul distinct de „forum” creează o nouă modalitate de expresie şi de interacţiune cu publicul. Piesa de teatru se petrece astfel încât un grup de oameni schimbă idei şi opinii, caută împreună soluţii sau modele de acţiune potrivite cu situaţia în care sunt implicaţi.
WORLD CAFÉ: Cafeneaua este o metodă de dialog activ, schimb de informaţii şi găsire de soluţii creative de acţiune. În general, cafeneaua publică se foloseşte atunci când vrei să supui unei dezbateri relaxate un anume subiect, permiţând totodată o interacţiune mare şi relaţii apropiate între participanţi.
ANIMAŢIE STRADALĂ: Animaţia stradală este o formă de artă participativă ce constă în practicarea unor tehnici diverse cu scopul de a anima publicul, de a-i produce dorinţa de implicare sau de a-i transmite anumite mesaje, ridicând semne de întrebare. Animaţia stradală este o formă de artă care ajunge în locurile în care celelalte forme nu reuşesc.
TEATRU INVIZIBIL şi FLASHMOB: Teatru invizibil este o acţiune care se întâmplă în mijlocul comunităţii, aparent ca o întâmplare firească. Deşi nu pare pentru trecători, ea este regizată anterior pentru a instiga, provoca spontan publicul să reflecteze sau chiar să ia atitudine referitor la un subiect fierbinte (ex. violenţa pe stradă, hărţuirea sexuală în autobuze etc.).
Un flashmob (unde flash este o clipă şi mob este o mulţime) este o adunare de foarte scurtă durată, de oameni, într-un loc public, participanţii realizând o acţiune neobişnuită pentru o perioadă scurtă de timp (de obicei câteva secunde/minute), după care grupul se răspândeşte ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
ANIMAŢIE SOCIO-EDUCATIVĂ: Animaţia socio-educativă consistă în promovarea şi coordonarea capacităţilor expresive, relaţionale, de întrajutorare si inovaţie socială, educative şi culturale, de comunicare interculturală, atât ale persoanelor/indivizilor, cât şi a grupurilor.
Proiectul „Carnaval de Nonformal” este finanţat de Comisia Europeană, prin Programul Tineret în Acţiune, acţiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat şi este realizat, integral, de voluntari.