• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 August , 2015

Cardul de sănătate, singurul instrument de validare a serviciilor medicale

Începând cu data de 1 septembrie 2015, cardul naţional de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani. În acest context, conducerea CAS Maramureş a avut o întâlnire cu presa băimăreană pentru a transmite ultimele noutăţi legate de card, de situaţia generală, de date şi statistici care arată în acest moment cum a fost distribuit

cardul şi ce ar mai fi de făcut.
 
 
 

Conducerea executivă a CAS Maramureş a prezentat datele, cifrele şi statisticile, având ultimele rezultate în acest sens. S-a făcut apel la cetăţeni să ţină cont de sfaturile date şi să îşi ridice cardul de sănătate. Asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului pot verifica dacă li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispoziţie de CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pentru verificare şi, după caz, eliberarea cardului de sănătate. Asiguraţii cărora până la această dată nu li s-a emis cardul de sănătate pot beneficia de servicii medicale fără prezentarea acestuia.

 

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul de sănătate vor solicita eliberarea unui card duplicat la casele de asigurări, unde vor depune o cerere şi vor plăti contravaloarea noului card şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale, în valoare de 15,5 lei. Până la primirea noului card de sănătate, asiguraţii vor avea acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate ce li se va înmâna în momentul în care vor depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Asiguraţii care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate 3 luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servicii medicale, ea va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu.

 

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului pentru eliberarea cardului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate prin servicii poştale, la domiciliul înscris în cartea de identitate. 

 

Important: cardul a devenit obligatoriu din data de 1 mai 2015. Până la 1 septembrie a fost o perioadă de acomodare cu sistemul cardului.

Numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit, încă din luna mai, numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare. Se acordă asistenţă continuă furnizorilor şi asiguraţilor pentru orice problemă întâmpinată la utilizarea cardului la telefon 0262-215207; 0262-215208 int. 154 şi 153.

 

Procesul de tipărire şi distribuire a cardurilor de sănătate este continuu. Acesta este motivul pentru care întotdeauna vor exista la casele judeţene carduri ale asiguraţilor cărora nu le-au putut fi înmânate prin servicii poştale.

 

Numărul cardurilor naţionale de asigurări de sănătate care au fost predate către Compania Naţională Poşta Română S.A. pentru a fi distribuite au fost de 326.788 (din care 1.477 carduri duplicat). 

Poşta Română a returnat un număr de 20.773 de carduri la CAS Maramureş.

Prin urmare, numărul cardurilor de asigurări de sănătate care au fost distribuite de Poşta Română în judeţul Maramureş sunt în număr de 302.993 şi, returnate la CAS Maramureş, 20.773 de carduri. 

 

Din cardurile returnate un număr de 12.393 carduri au fost predate medicilor de familie în vederea distribuirii către asiguraţi de aceştia şi un număr de 4.503 carduri au fost distribuite persoanelor care au solicitat cardul naţional direct de la CAS Maramureş.

De asemenea, de la CASA OPSNAJ ne-au fost transmise spre distribuţie un număr de 1.117 carduri. Până la data de 25.08.2015 au rămas nedistribuite un număr de 3.877 de carduri.

 

Începând cu data de 1 mai 2015, la nivelul CAS Maramureş au fost un număr de 2.108 solicitări de eliberări carduri duplicat şi un număr de 208 solicitări pentru eliberarea adeverinţei pentru carduri refuzate din motive religioase sau de conştiinţă. Un număr de 9.934 de adeverinţe de asigurat au fost eliberate din data de 1 mai 2015 şi până în prezent.

 

Pe site-ul CAS se regăsesc informaţiile necesare cu privire la cardul naţional de asigurări de sănătate şi se pot descărca şi cererile tip necesare obţinerii adeverinţei de înlocuire a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate până la eliberarea cardului duplicat şi a adeverinţei de asigurat pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.